joi, 28 iunie 2018

De ce a asasinat Serviciul Român de Informații un copil?

Am abordat pe toți turnătorii din Iași la care am eu acces cu următoarea întrebare: ”De ce nu se face dreptate pentru Sabin?”. În mod surprinzător, cu toții știau cazul și mi-au destăinuit faptul că ancheta procurorilor din Iași a fost blocată de către conducerea centrală a SRI.
Sabin-Paraschiv Șerban (de subliniat prenumele care amintește de Sfânta Cuvioasă Parascheva, protectoarea orașului) era fiul de 18 ani al ofițerului SRI Iași Gheorghe ”Gigi” Șerban. Acesta a fost găsit înjunghiat de către tatăl său în seara de vineri, 11 noiembrie 2016, pe când se întoarcea de la muncă. Licean la Liceul de Informatică Moisil, absolvent al gimnaziului de la Liceul Alecsandri, pasionat de gaming, practicant de arte marțiale la o sală din cartierul său, utilizator al transportului public, copil liniștit, după spusele vecinilor de scară.

La ordinul conducerii centrale a SRI, procurorii au decis cu prea multă ușurință: sinucidere. Cazul căpătase prea multă amploare, populația devenise profund neliniștită. Concluzie ventilată până la exasperare în toată presa locală și națională. În schimb, tatăl băiatului a apelat la o parte din presa locală, respectiv Ziarul de Iași, pentru a denunța mușamalizarea. A contestat raportul de expertiză criminalistică care a legitimat ipoteza unei sinucideri (situație diferită de un omor prin imprudență sub forma unei morți accidentale cu martor/participant).
Sunt mai multe aspecte în toată povestea care merită amintite:
1. De protecția ofițerilor SRI și a familiilor lor se ocupă tot colegi de-ai lor, fie de la fantomatica Divizie de Protecție Internă, fie colegi din aceeași Direcție Județeană de Informații. Regula nescrisă este că tu, ca ofițer SRI, împreună cu familia ta, ai un înger păzitor dintre colegii tăi, a cărui identitate nu o cunoști. Dacă au existat riscuri, amenințări, la adresa ofițerului SRI Gheorghe Șerban sau a familiei sale, acestea trebuia cunoscute, în primul rând chiar de tatăl copilului, apoi de către acest înger păzitor, și, în cele din urmă, de către șeful SRI Iași. Putem pune schimbarea șefului SRI Iași pe seama deficiențelor în privința autoprotecției și a protecției familiilor sereiștilor locali. Au sporit asasinatul mârșav și schimbarea șefului SRI Iași măsurile de siguranță privitoare la ofițerii SRI și familiile lor?
2. Cuțitul, cuțitele găsite de către anchetatori conduc spre suspiciunea existenței unei temeri de-a băiatului. O armă albă, ușor de purtat, era recent achiziționată de către copil, fără știința părinților. Anchetatorii au avut grijă să strecoare în presa ieșeană faptul că băiatul s-ar fi jucat cu un prieten și s-ar fi înjunghiat accidental. Nu e vorba de o înțepătură, este vorba de o armă albă înfiptă în corpul său care a provocat o moarte lentă, au fost afectate gradual mai multe organe interne, copilul a agonizat într-o baltă de sânge. Probele biologice colectate de către criminaliștii ieșeni au confirmat această ipoteză, a accidentului? De ce se ascunde identitatea acestui posibil prieten cu care și-ar fi petrecut ultimele clipe de viață Sabin Șerban?
3. Lipsa de la școală este și ea un detaliu semnificativ. Vorbim de copilul unui ofițer SRI deprins cu reguli și norme. De ce a lipsit de la școală Sabin? A devenit școala de elită din Copou un pericol, un loc nesigur, pentru Sabin? În cine mai avea sau nu mai avea încredere Sabin? Unde ar fi avut loc amenințările: afară sau înăuntru? Dacă ar fi avut loc afară putem vorbi de o gașcă de cartier sau de traficanți de droguri. Dacă ar fi avut loc înăuntru putem specula că este vorba de un coleg, un educator sau un străin.
4. Tatăl lui Sabin era ofițer SRI pe linia muncii operative. Când spui ”operativ” în ceea ce privește un lucrător de informații te referi la acea activitate de culegere de informații din mai multe medii. Unde poți avea în rețea oameni de toate clasele. A afectat munca tatălui (sau a mamei, lucrător la frontiera de la Sculeni) viața copilului? O enigmă nedeslușită care tulbură civili și militari, deopotrivă.
Analiza mea indică următoarele:
-a existat o amenințare, anterioară crimei, la adresa vieții copilului, o amenințare pe care băiatul a considerat că o poate gestiona
-a fost un incident legat de școala băiatului care l-a făcut să considere că nu este sigură deplasarea sa de acasă până la școală și înapoi în ziua crimei
-băiatul nu a anunțat pe tatăl său de cumpărarea cuțitului nou deoarece este ilegal să umbli pe stradă cu cuțite chiar dacă vrei să le folosești pentru autoapărare, poate fapta i-a fost sugerată de o cunoștință de care nu știa tatăl sau pe care nu o agrea
-chestiunea cuțitului este legată cumva de frecventarea de către Sabin a unei săli de arte marțiale din cartier
-crima a avut loc în interiorul unui spațiu presupus protejat, apartamentul părinților, locuința fiind echivalentul simbolic al locului de muncă al tatălui, iarăși un spațiu presupus protejat.
Atât timp cât nu s-a făcut dreptate pentru Sabin, nu se știe adevărul, iar tatăl său se războiește cu procurorii din Iași prin intermediul presei, este sigur că rezultatul anchetei, mușamalizarea, a fost decis prin intervenții la procurori din partea eșalonului de conducere de la București al SRI. Ceea ce ne trimite înapoi la tipul de muncă operativă pe care îl desfășura tatăl copilului (sau chiar mama). Putem specula că este vorba de o răzbunare fie din partea mafiei (droguri, arme, contrabandă, trafic de oameni), fie din partea unor spioni, dacă tatăl copilului se ocupa de aceste râme care au împânzit orașul.
Am aflat de asasinarea lui Sabin la aproape 15 minute după ce au venit criminaliștii ieșeni. Eram în stația de tramvai și am fost abordat de o femeie în vârstă panicată, care tocmai își vizitase nepoțelul. Mă înfioară gândul că aș fi putut fi la mică distanță de criminal, oricine ar fi fost acesta.
Nu scriu aceste rânduri pentru a-mi face un renume sau pentru a-mi arăta simpatia pentru un ofițer SRI. Scriu aceste rânduri ca să arăt că, în ciuda posibilităților de investigare uriașe, nu a fost aflat adevărul, iar familia copilului este umilită de către SRI cu un verdict necredibil: sinucidere.
Se va face vreodată dreptate pentru Sabin? Sunt în deplină siguranță ofițerii SRI și familiile lor? Prin extensie, sunt în deplină siguranță toți lucrătorii de informații români și familiile lor?
Autorul moral al crimei este chiar SRI care, după ce că nu a asigurat protecția familiei lui Gheorghe Șerban, mai profanează amintirea copilului.
#RUȘINE


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu