miercuri, 4 septembrie 2019

Băsescu aruncă în aer relațiile diplomatice și militare ale României cu SUA

Băsescu afirmă că românul mort la Kabul, Afganistan, în urma atacului talibanilor, era ofițer SIE din trupele de elită Delta, informație preluată de către Adevărul online.

Dezvăluirea lui Băsescu tensionează la cote paroxistice colaborarea dintre SIE și Informațiile Militare românești, pe de o parte, și contingentul US Army din Kabul și consilierii CIA staționați acolo.

Contingentul US Army și stația CIA din Kabul nu lucrează în Green Zone, acolo unde a avut loc atacul și unde funcționa ambasada României. Americanii și-au construit propriul complex fortificat în afara capitalei.

Dispusă în zone de securitate, paza complexului Green Zone/Village din Kabul cădea în sarcina Afghan National Army, contractorilor privați (Garda, Hart, G4S) și trupelor de elită Delta ale SIE pentru clădirea ambasadei României dotată cu un buncăr de refugiu în caz de atac.

Presa românească afirmă că singura țintă a atacului talibanilor ar fi fost ambasada României, informație neconfirmată de marile cotidiene occidentale. Or fi având talibanii informații că românii erau păziți de niște marmote...

Presupunând că afirmația lui Băsescu este adevărată, în întregime, apar următoarele întrebări de o gravitate imensă:

1. Ce rol îndeplinea ofițerul SIE omorât, era un simplu membru sau era coordonatorul echipei Delta a SIE care păzea ambasada?
2. De ce ofițerul de informații militare din partea românească nu a prezis atacul talibanilor?
3. De ce românul rănit nu a reușit să ajungă în buncărul securizat?Avea ambasada un buncăr de refugiu în caz de atac?
4. De ce ofițerii de legătură cu românii ai US Army și ai CIA nu au comunicat corespunzător atât cu echipa SIE, cât și cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul? Americanii dispun de mijloace performante: imagini satelitare, drone, operativi CIA/DIA, elicoptere, mijloace de transport blindate etc.
5. De ce atacatorii talibani au trecut de filtrele Afghan National Army și de contractorii privați?

În măsura în care afirmația lui Băsescu nu are corespondent în realitate, revenind la ipoteza mea inițială, că românul era un mercenar al unui contractor privat, de ce ambasada României nu era păzită de o echipă Delta a SIE?

O înlănțuire de erori uriașe de comunicare și de securitate, vizând factorii locali afgani și consilierii americani, a dus la moartea unui român și rănirea altuia într-o zonă de război în care prezența României constituie dovadă a presupusului parteneriat strategic și loial, subliniez loial, dintre SUA și România.

Un adevărat om de stat român ar cere o anchetă comună din partea MAE, MApN și a SIE, pentru a trage învățămintele necesare pentru prevenirea acestor neajunsuri în viitor. Și l-ar chema pe atașatul militar de la ambasada SUA în România să dea explicații detaliate.

Servilismul în care se complac acum MAE, MApN și SIE nu le face deloc cinste mai ales că ei ar trebui să fie niște profesioniști care trebuia să fie tratați cu respect de americani și de afgani.

După asasinarea ambasadorului SUA din Libia, la Benghazi, în 2012, au urmat anchete detaliate în Congresul SUA. Secretarul de stat de atunci Hillary Clinton tremura ca o piftie în fața întrebărilor congressmanilor americani.

Pe așii români ai spionajului îi doare-n fund de atacul de la Kabul. 1 mort și 1 rănit sunt considerate pierderi acceptabile...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu