duminică, 28 iunie 2020

Soluția finală a problemei lucrătorilor români din Germania

Lucrătorii români din Germania au fost testați pozitiv la COVID-19 în trei focare: o plantație de sparanghel, o fabrică de procesare a cărnii a firmei Tonnies și un district din capitala Berlin, unde zeci de români au participat la un serviciu religios al unui pastor protestant, infectat cu noul coronavirus. Un total de minim 1500 de români testați pozitiv, un total de minim 2500 de români fără loc de muncă și în izolare.

Am urmărit relatările de presă referitoare la chestiunea Tonnies în mai multe limbi de circulație europeană și am observat niște aspecte grave, extrem de grave: foarte puțini români au fost angajați propriu-zis, majoritatea erau angajații unor firme românești subcontractoare care s-au ocupat de transportul și de cazarea lor, dar care mai trebuia să se ocupe de înregistrarea românilor la Evidența Populației, ceea ce nu au făcut, populația germană care a intrat, foarte recent, în carantină din cauza focarelor din jurul lucrătorilor români nu dă vina pe aceștia, ci pe autorități și pe angajatori, românii au cunoștințe inexistente de limbă germană sau foarte reduse, niciun angajat al MAE, de la ambasadă sau de la consulate ori din Centrala MAE, nu oferă sprijin la fața locului nici autorităților și nici românilor, presa germană de limbă germană spune că românii au adus COVID-19 din România și că acesta s-a răspândit din cauza condițiilor de cazare improprii.

Pe banii lor, fonduri publice ale landului, autoritățile germane vor asigura 7000 de mese pentru românii din focarul Tonnies. Românii par mai degrabă cooperanți.

Unde minte, prin omisiune, presa germană, cu nerușinare, în complicitate cu autoritățile: o parte dintre români provin din focare de COVID-19 din România- Suceava, toți românii din cele 3 focare au ajuns în Germania prin zboruri negociate direct între Guvernul României și Guvernul Republicii Federale Germane, având drept intermediari Uniunea Fermierilor Germani, Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, Ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, Ministrul de Interne din România, Marcel Vela. Din februarie 2020 până spre mijlocul lunii iunie, zborurile comerciale dintre România și Germania, la fel ca în restul UE, au fost suspendate și ce a circulat a fost rezultatul înțelegerilor bilaterale.

Din păcate, lipsesc cu desăvârșire angajații MAE care să discute direct cu românii din cele 3 focare. Pe cont propriu, românii păstrează legătura cu cei din țară. Spre rușinea celor din MAE, nu a fost deschisă nicio Linie Verde pentru ajutorul românilor din Germania și a rudelor din țară.

Sper ca populația germană să rămână calmă și să nu caute cauza noilor măsuri de carantină din Germania în rândul unor români care au venit să muncească cinstit și să locuiască pentru câteva luni în condiții pe care un german nu le-ar accepta în ruptul capului.

Deși autoritățile germane folosesc Poliția Federală, Polizei, pentru instituirea noilor măsuri de carantină, și Armata Germană, Bundeswehr, pentru testarea suspecților de coronavirus, deocamdată ce se face este spre binele localnicilor și al lucrătorilor români și din alte țări furnizoare de forță de muncă: Polonia, Bulgaria, Macedonia de Nord etc. Este un caz de forță majoră, o criză sanitară, iar prezența oamenilor în uniformă ar trebui să fie pozitivă.

Soluția finală a problemei lucrătorilor români din Germania este plecarea, ca ultim gest de onoare, din viața publică a tuturor acelora care au girat această manevră, pornind de la Președintele Iohannis, urmând șeful Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase, ai cărui ofițeri rezerviști, cu un bagaj impresionant de informații economice, dețin o parte a firmelor de intermediere a forței de muncă pe relația România-Germania, plecarea Ministrului de Externe Aurescu, a Ambasadorului Hurezeanu și a Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care au mințit, în mod repetat, opinia publică din România cu privire la condițiile de muncă ale românilor și la comunicarea cu autoritățile germane, plecarea din viața publică a Ministrului de Interne Vela și a Premierului Orban care au trimis în Germania lucrători români din focarul de COVID-19 de la Suceava.

Din păcate, COVID-19 a venit ca o bombă puternică peste germani și a arătat costurile dezvoltării economice germane, Wirtschaftswunder: ore suplimentare neplătite, români lucrând până la 11-13 ore pe zi, lucrători sezonieri care lucrează în contul firmelor de intermediere a forței de muncă și nu al angajatorilor direcți, neavând beneficiul protecției juridice complete din Germania, condiții de cazare precare, aglomerate (un lucrător român plătește aproximativ 200 de euro pe lună, într-un modul de locuire cu alți 30 de lucrători), lucrători sezonieri din țări înapoiate economic, cum este România, și care au cunoștințe foarte reduse de limbă germană și semnează contracte de muncă în limba germană fără a cunoaște limba germană, guverne precum cele ale României care sacrifică sănătatea propriilor lucrători pentru a menține bunele relații diplomatice.

După Al Doilea Război Mondial, relațiile dintre cele 2 popoare, german și român, au cunoscut o apropiere firească: români care au fugit de regimul comunist și de abuzurile Securității au găsit refugiu, azil politic, în Germania Federală, români care și-au făcut vacanțe frumoase în Germania comunistă și care au ascultat prima dată radioul la un aparat est-german, sutele de camioane cu ajutoare trimise de Germania reunificată în 1990 pentru orfelinatele și pentru spitalele din România, sutele de camioane cu ajutoare trimise de peste tot din Germania copiilor din comunități defavorizate, dar și sinistraților din comunitățile românești lovite de furia apelor revărsate.

Să ne fie aceasta o lecție și să sancționăm la vot pe aceia care au considerat că, în plină pandemie, este profitabil să pună în pericol sănătatea propriilor cetățeni, dar și a cetățenilor din Germania.

#teamromania #teamgermany

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu