sâmbătă, 6 iunie 2020

Tacticile rusești de dezinformare

Lumini și umbre
-perspective asupra lumii spionajului-
Episodul 1 Tacticile rusești de dezinformare

Acum aproape 4 ani presa occidentală a fost inundată de relatări referitoare la parada publică a absolvenților de la Academia FSB cu mașini de lux închiriate de la o firmă cu specific. De fapt, a fost o operațiune de dezinformare a serviciilor speciale rusești destinată consumului occidental.

În primul rând, Academia FSB, ca alte instituții de profil din lume, nu are un registru matricol public unde putem vedea sau verifica veridicitatea afirmațiilor surselor rusești. Deci se presupune că am fi crezut pe drept cuvânt presa de stat din Rusia. Tinerii nu purtau însemnele FSB și puteau fi mici actori într-o operațiune clasică de ”dezinformatsia”.

În al doilea rând, serviciile speciale rusești au proiectat imaginea unor tineri neprofesioniști și teribiliști. Este greu de crezut că la Academia FSB nu sunt în programa universitară tehnicile de conspirativitate, de infiltrare și de manipulare. Printre altele, FSB se ocupă cu supravegherea populației din Federație și de prinderea suspecților de colaborare cu Occidentul.

În al treilea rând, serviciile speciale rusești au reușit o lovitură majoră de imagine: au proiectat notorietate și amuzament în opinia publică occidentală dincolo de asasinatele politice comandate de Vladimir Putin, dincolo de operațiunile militare de invadare a Georgiei și Ucrainei, dincolo de amenințările zilnice la adresa opoziției ale lui Vladimir Putin, dincolo de amenințările cu războiul proferate de Putin asupra vecinilor care găzduiesc baze SUA sau NATO.

În al patrulea rând, ca și în Turcia și China, statul controlează presa din interior, citată ca sursă în cazul de față de către presa occidentală. Publicarea relatărilor cu parada absolvenților Academiei FSB a fost destinată observatorilor externi.

Pentru a întări forța scenariului, presa de stat din Rusia a publicat rapid și opinii negative din partea unor așa-ziși rezerviști KGB-FSB și din partea ”populației îngrijorate”. Prin extensie, regizorii de la Kremlin au dorit să ne facă să credem că toți securiștii și toți milițienii lor dau dovadă de neprofesionalism.

Sancțiunile decise de autorități și comunicate public sunt niște fumigene care au acoperit scena. Interesant felul în care presa de stat din Rusia a acoperit subiectul morții ”accidentale” a șefului GRU, Igor Sergun, comparativ cu pretinsele sancțiuni aplicate unor șefi anonimi, nenominalizați, ai Academiei FSB.

Plus că este greu de crezut că 50 de ”absolvenți teribiliști” erau suficienți pentru imensitatea Imperiului Rus, ”doar” de 5 ori mai mulți decât absolvenții Academiei SRI și infinit mai puțini decât absolvenții de la Quantico ai FBI.

Cu toate acestea, niciun consultant de securitate din spațiul NATO nu a comentat și interpretat acest eveniment atent regizat din 2 motive: pentru a nu da apă la moară regizorilor și pentru a nu deconspira adevărata analiză de securitate făcută de către serviciile secrete din spațiul NATO.

În aceeași cheie, a tacticilor de dezinformare, cu obiectiv mai larg de destabilizare a Occidentului, trebuie citite declarațiile lui Putin referitoare la România: odată ne promite sprijinul pentru refacerea României Mari prin anexarea Basarabiei, a Bucovinei de Nord și a regiunii transcarpatice, iar apoi ne condiționează de desprinderea de UE și de NATO, urmând amenințările obraznice cu distrugerea totală a țării noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu