Au izbucnit 2 scandaluri de corupție în 2 orașe din regiunea Moldovei: un grup de polițiști de la Rutiera Iași, acuzați că au luat foloase necuvenite sub forma unor cutii de pizza de la patronul unui restaurant din Iași, și un polițist de la Rutiera Roman este acuzat că a luat foloase necuvenite sub forma unui ceas inteligent, smartwatch, de la patronul unei firme de taxi. Ambele spețe sunt instrumentate de către procurorii anti-corupție, de la Iași și de la Bacău. A doua speță este deja la instanța de fond.
Eu nu sunt nici prietenul și nici dușmanul polițiștilor români ori al Poliției Române, dar nu pot să nu observ că, în societatea de azi, polițiștii au o imagine foarte proastă, mulți români purtându-le ură, alții dispreț, alții sunt indiferenți, unii îi mai ajută așa cum pot și ei, fără a ține cont de faptul că Poliția Română este o megastructură relativ bine bugetată. Pe lângă toate acestea, Ministerul de Interne este printre primii angajatori de top din România, în fiecare an zeci de mii de tineri dorindu-și o carieră în Poliția Română sau la Pompieri.
De 5 ani tot atrag atenția, public, inutil, lucrătorilor din sistemul național de ordine publică, apărare și securitate națională că ar cam fi cazul să se pună la punct cu măsurile de protecție internă și autoprotecție menite a evita relații nefirești cu interlopii, elementele infracționale și cumpărătorii de influență. Acești lucrători finalizează studiile pe care le fac fără să aibă o minimă idee despre rolul lor vital în societate. Trăiesc în bula lor profesională și rareori mai apleacă urechea la o părere sinceră. Un polițist pe care îl cunosc bine și în care am totuși încredere mi-a spus că cetățenii onești nu sunt sursă de informații pentru Poliția Română, ci elementele interlope, mafiote, infracționale. Cum îți așterni, așa vei dormi...
În urmă cu puțini ani, un cetățean din municipiul Roman a fost omorât în plină zi de un recidivist plătit de lumea interlopă pentru simplul motiv că era colaborator al Poliției. Asasinatul în plină zi a urmat tiparul de la Piatra Neamț cu răfuiala sângeroasă de la Cafeneaua Latino, 2010. Am reacționat foarte rapid la asasinatul comandat și am cerut anchetă în rândul Poliției Române pentru a fi trimiși la pușcărie, în procedură accelerată, polițiștii care fraternizează cu lumea infracțională. Consecințele demersului meu au fost zero. Drept urmare, interlopii din județul Neamț au căpătat mai multă putere. Clanurile interlope au început să iasă la lumină și să acționeze sub protecția unor autorități complice. Au ajuns liderii clanurilor interlope din municipiul Roman să amenințe public martori din dosarele instrumentate de către polițiști și de către procurori și să nu pățească absolut nimic.
Nu mi-ar ajunge o mie de postări, 200 de pagini sau 30 zile pentru a expune toate situațiile în care am avut eu nevoie de Poliția Română și am fost umilit atât eu, cât și persoane apropiate mie, de către nevrednicii purtători de uniformă a statului. În mod similar, deși am ajutat cu diverse lucruri activitatea Poliției Române, în special semnalări publice de activități infracționale, nu am primit vreun cuvânt de mulțumire. Oricum îl refuzam. Cu toate acestea, nu este bine să generalizăm și să aruncăm anatema corupției și a incompetenței asupra tuturor polițiștilor. V-ați pus vreodată problema ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista Poliția Română sau dacă toți polițiștii ar intra în grevă ori dacă și-ar da demisia cu toții?
Cu cât societatea românească este mai critică la adresa polițiștilor, cu atât polițiștii buni vor tinde fie să părăsească sistemul, fie să treacă de partea Răului. Să lăsăm ca dosarele de corupție la Rutieră să fie soluționate de către judecători în baza probelor și a prevederilor legii. Sunt salarii frumușele în Poliție și în alte structuri asemănătoare, iar suspiciunile de corupție nu sunt cauzate de nivelul salarizării, ci de faptul că unii români se cred deasupra Legii. Aici este vorba și de corupători, știuți și neștiuți, și de corupți, știuți și neștiuți.
Am observat la Iași niște mișcări de personal foarte foarte rău prevestitoare: din polițiștii angajați din sursă externă acum vreo 8 ani au rezistat în sistem foarte puțini, din polițiștii cu vechime au ieșit la pensie, de tineri, foarte mulți polițiști buni, apoi, în ultimii 2 ani, deficitul de personal nu este acoperit de absolvenții școlilor de agenți și ai instituțiilor de învățământ superior care formează ofițeri de poliție, plafonarea profesională a polițiștilor cu vechime în secțiile din cartierele supraaglomerate ale Iașului, șefi ai Poliției Iași (eșalonul județean și cel municipal) care s-au pensionat lăsând în urmă rate uriașe ale infracționalității, mascate birocratic, în bătaie de joc, ca fiind niveluri medii, prea mulți polițiști au murit fie de suprasolicitare neuropsihică, fie în urma unor accidente stupide, ori de boli profesionale, dispariția polițiștilor de proximitate care ar fi trebuit să cunoască populația din zonele arondate. Ca să nu mai spun de plecarea din sistem a polițiștilor în favoarea entităților private, de consultanță, de private intelligence, firme de pază și securitate, firme de detectivi, contractori străini de securitate.
Închei această postare semnalând un fenomen nou, foarte îngrijorător, la Iași: interlopii au dezvoltat recent proceduri de contracarare a acțiunilor polițienești: au dezvoltat tehnici de contrafilaj, au dezvoltat modalități de comunicare codată prin intermediul rețelelor de socializare, plătesc rezerviști și pensionari din sistemul național de ordine publică, apărare și securitate națională pentru protecție, instruire și informații (Daniel Florea, Marius Grierosu), au extins baza de selecție a membrilor clanurilor dincolo de raza municipiului ajungând în comunitățile rurale adesea defavorizate și în județele învecinate. A nu se trece totuși cu vederea cele 2 cazuri de plantații de canabis din 2 localități limitrofe.
Doar prin profesionalism, polițiștii vor putea spăla cele 2 rușini naționale de care se fac direct vinovați: 1. cazul Caracal-Alexandra Măceșanu când polițiștii au refuzat să acorde asistență unei persoane minore aflate în pericol, neavând nevoie de procuror sau de judecător, și 2. extinderea puterii clanurilor interlope. Unui scandal public de corupție legat de polițiști îi corespunde un număr destul de mare de acțiuni de succes poate mai puțin mediatizate, sigur insuficient apreciate de opinia publică: destructurări de rețele de trafic de droguri, destructurări de rețele de trafic de persoane ș.a.
Mulțumesc personal acelor angajați din Ministerul de Interne care operează sub acoperire la Iași, își rodează tinerețea și își pun zilnic în pericol viața documentând fapte infracționale ale clanurilor interlope.
#Curaj #Poliția #Mulțumesc #EroiiAnonimi #Rutiera #DNA #Iași #Bacău #peșteledelacapseîmpute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu