miercuri, 26 martie 2008

Jurnalul Politic

Portocaliii se regrupează

În urmă cu aproape două săptămâni, PD-L Iaşi şi-a lansat candidaţii la primăriile din judeţ. Evenimentul a reunit lideri de marcă ai partidului veniţi la Iaşi să-I susţină pe cei doi lideri: senatorul Dan Cârlan şi europarlamentarul Dumitru Oprea.

Mobilizarea oamenilor din judeţ a umplut până la refuz Casa Sindicatelor, dovedind încă odată că activul de partid nu a fost niciodată o problemă pentru portocalii. Debutând sub semnul codului portocaliu decretat de liderul judeţean al partidului, evenimentul a scos în faţa opiniei publice arsenalul cu care PD- L va încerca să smulgă judeţul din mâinile PSD. Veniţi de la Bucureşti pentru a-şi declara sprijinul total, greii partidului l-au “condamnat” pe profesorul Oprea la a câştiga primăria municipiului. După cum s-a văzut, ideea autostrăzii politice Bucureşti-Cluj-Iaşi este una din liniile de acţiune ale partidului pentru alegerile din acest an. Ziua de sâmbătă s-a terminat printr-o întâlnire informală de seară a liderilor invitaţi cu tinerii din Iaşi la un local din oraş. Boc, Udrea, Cârlan şi Oprea au pus la cale viitoarele acţiuni ale legiunilor portocalii.

Sunt câteva momente care au produs o uşoară confuzie în rândul connaisseurilor: de ce a zâmbit Dan Cârlan când a menţionat titulatura partidului? A spus “Partidul Democrat”, iar după un zâmbet şăgalnic aruncat colegului din spate a adăugat “Liberal”. Al doilea moment a fost menţionarea repetată a faptului că PD şi PLD şi-au lansat separat candidaţii la euroalegerile din toamna lui 2007.

Europarlamentarul Oprea va avea o sarcină dificilă în a-şi surclasa adversarii din cursa pentru primărie: un primar în funcţie, vicepreşedinte al PSD, un ministru al Educaţiei, veşnic pus la zid de sindicatele din învăţământ şi unele organizaţii studenţeşti, dar şi o frumoasă doamnă care candidează ca independent şi care şi-a modelat deja discursul pe critica anti-Nichita. Scutul pe care l-a promis Dan Cârlan trebuie să se concretizeze în legitimarea profesorului Oprea ca cel mai credibil şi activ candidat care poate profita de nemulţumirile faţă de primarul în funcţie. În plus, partidul portocaliu va trebui să-şi asigure controlul asupra viitorului Consiliu Local şi asupra Consiliului Judeţean, majoritate fără de care Dumitru Oprea va avea dificultăţi în a-şi aplica programul, în cazul în care va câştiga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu