miercuri, 4 iunie 2008

Neimplinirile lui Dumitru Oprea (2)

Universitatea Cuza NU este acreditata. UAIC nu se grabeste sa-si reinnoiasca acreditarea datorita unui vid legislativ provocat de schimbarea de la Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare la Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii Invatamantului Superior.
UAIC poate apela la orice evaluator din Uniunea Europeana, nu neaparat la ARACIS, care este totusi membru al European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA).
De ce fostul rector Oprea nu a chemat o Comisie de Evaluare a ARACIS sau a oricarui afiliat ENQA?
Pentru ca cerinta tuturor evaluatorilor ENQA este ca un anumit procent din absolventi sa-si gaseasca de lucru in primul an de la absolvire in domeniul in care au fost pregatiti de universitate. Se stie ca UAIC este o fabrica gigantica de someri. Cel putin din acest motiv UAIC va fi acreditata de un furnizor afiliat ENQA la Pastele Cailor!
Exemplu:
Anul acesta FEAA va inmatricula in anul I 3500 de absolventi de liceu. Anul acesta vor absolvi cursurile FEAA 2 generatii cuprinzand 13.000 de absolventi (!).
Piata muncii din Iasi, din Moldova si din Romania NU poate sa absoarba un numar asa de mare de absolventi.
Absolventii de FEAA de anul acesta vor concura acum cu urmatoarele categorii:
-daca sunt de loc din alte centre universitare din Moldova (Bacau, Suceava), vor intra in competitie cu absolventii de economie de la acele universitati sau daca sunt din Iasi cu absolventii de liceu economic din Iasi
-vor intra in competitie cu absolventii de licee economice din Iasi sau din orasul in care s-au nascut, care pot face contabilitate si fara facultate, au atestat etc.
-somerii de FEAA care au absolvit anii trecuti si inca mai cauta si ei loc de munca fie in Iasi fie in oricare oras mare din Moldova
-cei care au facut deja niste cursuri de calificare/pregatire in domeniul economic si isi pot practica meseria fara a fi facut facultatea
-daca isi cauta de lucru in domeniul in care s-au specializat in alte centre universitare din afara Moldovei, acolo ....nu mai insist, spun atat: SOMERI
-daca isi vor cauta de lucru in alt domeniu decat cel in care s-au pregatit, vor intra in competitie cu cei pregatiti in domeniul cerut de angajator
-absolventii de anul acesta vor concura si intre ei: cei care au facut 4 ani si cei care au facut 3 ani, DAR si cei care au facut 2 ani si in anul al 3-lea si-au luat un complementar de la alta facultate.
Votati-l, dragi colegi, pe cel care va trimite in somaj!

Update 1: Seminarul de la Salzburg nu are nimic de-a face cu ENQA!
Update 2: OK, o parte din absolventi vor fi angajati pe pile, dar restul??? Raman totusi cateva mii de colegi de-ai mei pentru care viitorul nu este deloc roz!
Update 3: Ziarul de Iasi de azi imi da perfecta dreptate. Repet: acreditare conform ARACIS sau ENQA se face dupa procentul de absolventi care isi gasesc de lucru in domeniul in care s-au pregatit in primul an de la absolvirea facultatii. La acest capitol, UAIC sta foarte foarte prost!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu