miercuri, 30 iulie 2008

Un blestem de patru ani

Ploile si inundatiile din ultimile zile sunt ca un barometru pentru intreaga Romanie, politicieni, institutii publice, media, societate civila si populatie. La trei ani de la inundatiile din 2005 nordul tarii se confrunta cu exact acelasi fenomen. Cantitatile mari de apa cazute in urma ploilor umfla paraurile si raurile care ies din matca si coboara haotic pe versanti maturand totul in cale. Intr-o tara civilizata ar fi existat lucrari de diguire si de drenaj si canalizare a apelor de pe versanti astfel incat apele umflate nu ar fi avut de ales decat sa curga pe trasee dinainte stabilite de specialisti. O tara civilizata ar fi invatat din cele intamplate in 2005 si ar fi facut in trei ani astfel de lucrari. Intr-o tara civilizata ploile abundente nu sunt motiv de panica.
Comparativ cu 2005 lucrurile au evoluat, unele in bine iar altele in rau. De remarcat este o mai buna coordonare a institutiile statului, si ma refer aici la armata, pompieri si jandarmerie. De asemenea am vazut mai putini politicieni ingramadindu-se in fata camerelor de filmat (surprinzator avand in vedere ca este an electoral). Se observa insa aceeasi nepasare a populatiei, aceeasi inertie si blazare. Putine sunt locurile unde jandarmerie si pompierii au avut sprijinul oamenilor din sate.
Bila mare neagra revine actualului guvern liberal care prin aroganta, nepasare si incompetenta nu a facut nimic pentru ca Romania sa aiba un plan anti-inundatii. Guvernul Tariceanu a fost ca un blestem pentru Romania… din fericire a fost un blestem de doar patru ani.

Blogul lui Catalin Ivan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu