joi, 7 august 2008

De ce sondajul INSOMAR nu arata sprijinul bucurestenilor pentru Sorin Oprescu?

Fata de 2004, cati bucuresteni sunt dispusi sa voteze acum cu Basescu zis si "Tiganca imputita-ha-ha-ha"?


Ce mai spun sondajele?
Autor: Catalin ONOFREI
Data publicarii: 05/08/2008


La nivel virtual, in Matrixul politic, unde inca mai bintuie iluzia binelui public si a eroului providential, electoratul mai da o sansa PD-L.
In lipsa de ceva mai bun, piata politica produce in continuare sondaje. Dupa ce nu prea a nimerit rezultatele finale la alegerile locale, Insomar revine cu un mic puls al momentului politic actual. Oare cit e de credibil
Potrivit Insomar, Basescu ramine personajul nr. 1 al scenei politice romanesti. Presedintele se afla la mare distanta in topul electoral (cu 58%) ca si in cel al increderii (cu 49%) fata de principalii sai urmaritori. Cum alegerile pentru presedintie vor avea loc abia la anul, «independentul» Sorin Oprescu, vazut ca principalul contracandidat, are ceva sanse pina atunci, sa mai recupereze din handicap.
La intentiile de vot pentru formatiunile politice, PD-L (cu 38%) apare din nou drept cel mai fortos partid, desi alegerile locale l-au aratat mai degraba nepregatit pentru misiunea de a-si asuma de unul singur guvernarea Romaniei. Sondajul mai spune ca alegatorii si l-ar dori premier pe Theodor Stolojan, astfel incit cuplul Basescu-Stolojan revine in actualitate. Destul de departe in spatele PD-L, se regasesc PSD (26%) si PNL (16%), in timp ce PRM si UDMR nu ar mai trece de pragul de 5%. Daca, in cazul peremistilor, ipoteza disparitiei din Parlament este verosimila, mobilizarea electoratului traditional al UDMR ar putea da peste cap calculele de astazi.
Totusi, introducerea votului uninominal la scrutinul din toamna va schimba de o maniera radicala datele chestionarului Insomar. La alegerile locale, PD-L a obtinut mai putin decit se astepta staff-ul central, in timp ce PSD si, mai ales, PNL au iesit mult mai bine din confruntarea electorala decit anticipau unii (Inclusiv Insomar). Discrepanta dintre mesajul politic (centrat pe lupta anticoruptie) si calitatea politicienilor mult prea controversati pe care i-a scos in fata a fost principalul punct slab al PD-L. Dimpotriva, perseverenta cu care a mizat in continuare pe dubiosii baroni locali dar cu priza la public a adus un spor considerabil de voturi PSD.
Este clar ca locomotiva Basescu duce tot mai greu in spate vagoanele cu frina trasa a PD-L. Daca pedelistii nu schimba radical garnitura cu care vor aborda alegerile parlamentare, partidul lui Boc va scoate iarasi un scor sub asteptari. Departe de acel 38%, prezis de Insomar. Oricite atacuri va lansa Basescu la adresa Guvernului sau al grupului celor 322 de parlamentari ostili, devine tot mai vizibil faptul ca presedintele nu mai este capabil sa creasca numarul de voturi al PD-L. Din contra, pedelistii - fie ca vorbim de brunetul Dumitru Puzdrea sau de blonda Elena Udrea - tind sa-l traga in jos si pe Traian Basescu.
Poate ca datele Insomar sint corecte. La nivel virtual, in Matrixul politic, unde inca mai bintuie iluzia binelui public si a eroului providential, electoratul mai da o sansa PD-L. Dar sansa se scofilceste semnificativ, cind pedelistii prezinta electoratului politicieni de slaba calitate. Alegerile locale au aratat ca brandul Basescu nu este transmisibil. La toamna, pedelistii vor juca din nou doar pe mina lor.

Sursa: Ziarul de Iasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu