Subiecte de tensiune internationala ca terorismul, dosarul nuclear iranian si Georgia s-au alaturat crizei financiare mondiale pe lista temelor abordate la New York in cadrul primei zile de dezbateri in Adunarea Generala a ONU.Inca de la inceputul zilei, numeroase discursuri s-au axat pe criza financiara mondiala, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut liderilor lumii sa cladeasca un "leadership mondial" in fata numeroaselor crize planetare si sa reziste tentatiei egoismului national. In ultima sa aparitie la tribuna ONU ca presedinte al SUA, George W. Bush a acuzat Siria si Iranul ca sustin terorismul si a criticat Rusia pentru violarea Chartei ONU si mai ales a "egalitatii drepturilor statelor mari si mici", invadand militar Georgia. Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat ca Iranul va rezista intimidarilor si va continua sa-si apere drepturile de a avea industrie nucleara civila si nu a pierdut ocazia de a lansa o violenta diatriba antisionista.
Rusia, aratata cu degetul de occidentali din cauza Georgiei, a platit o polita la New York, constrangandu-i sa anuleze reuniunea ministeriala privind programul nuclear iranian. Franta a sustinut insa necesitatea acestei reuniuni, desi la Moscova Ministerul de Externe anuntase ca nu vede "urgenta discutarii programului nuclear iranian" la ONU.De asemenea, a revenit in discutii extinderea Consiliului de Securitate, multe state cerand reformarea institutiilor internationale pentru ca lumea sa poata raspunde mai bine crizelor planetare.»
Spatiu economic UE-Rusia
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a propus constituirea unui "spatiu economic comun care ar uni Rusia si Europa". "Pentru ca doreste pacea, Europa ii spune Rusiei ca doreste legaturi de solidaritate, ca doreste ca Rusia sa ii fie partener. De ce sa nu se construiasca, la scara intregului continent, un spatiu economic comun, care ar uni Rusia si Europa?" In afara acestei propuneri, Sarkozy a reamintit Rusiei ca Europa nu poate "negocia asupra principiului suveranitatii si independentei statelor, integritatii teritoriale sau a respectarii dreptului international".
Romania libera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu