marți, 16 septembrie 2008

Supracalificarea si masificarea- probleme actuale si ignorate total ale invatamantului superior romanesc

Erau ani cand pentru a vinde telefoane mobile sau pentru a fi agent de vanzari nu aveai nevoie de diploma de facultate. Ce cunostinte de specialitate economica trebuie sa ai acum ca sa faci abonamente la telefonia mobila?
Este un cerc vicios. Daca nu ar fi asa de multi absolventi de invatamant superior in economie, contabilitate si in marketing, rata de angajare ar creste si pe studii medii si pe superioare, dar universitatile cu un management incompetent ar trebui sa omoare gaina cu ouale de aur.
Plus ca sunt multi absolventi de studii superioare care accepta sa fie platiti la nivelul unui absolvent de liceu.
Peste tot in Romania se intalneste aceasta situatie: Potentialul angajator spune potentialului angajat, nemultumit de salariu si conditiile de munca: "Stau zeci de oameni ca sa ia jobul pentru care tu faci nazuri".
Iasul universitar va pierde in prestigiu in maxim 4 ani deoarece tinerii de liceu, studentii in curs si absolventii de facultate vor intelege ca piata nu are nevoie de atatia absolventi in economie, in relatii publice si comunicare si nici in relatii europene si afaceri internationale. Iasul va suferi un soc pentru ca oferta universitara, cel putin la Cuza, nu pare sa fie conectata cu cererea de pe piata muncii.
Dar sa fim bucurosi cu totii ca FEAA a marit taxele cu peste 25% si ca a crescut cifra de scolarizare la FEAA si ca FEAA va sustine in continuare facultatile astea mici care daca n-ar fi asa de multe ar fi calcate in picioare de FEAA. Daca ar putea, toti rectorii si decanii de la FEAA ar baga toti candidatii la studii, la taxa..., chit ca au luat 6 la bac si au fost corigenti la economie in liceu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu