miercuri, 28 ianuarie 2009

Jocuri de putere legate de partidul lui Miron Cozma

Aveti ocazia sa vedeti cum analizez eu intamplarile din politica romaneasca.
De fiecare data cand un om politic da o declaratie publica, ma gandesc la destinatarii acelei declaratii:
-colegi de partid
-activul de partid
-adversari din partid sau din afara sa
-presa
-alegatori
-factori de decizie externi
-diversi.
Vazand declaratia lui Miron Cozma de aici, pot sa ma arunc in valtoarea speculatiilor:
  • discursul anti-sistem: Este un nou gen de politicã, este creat de mine şi preluat şi de Europa. Precursori: Vadim, Basescu, Becali, Oprescu.
  • baza populara, neelitista, deschidere: Membrii partidului vor proveni din toate clasele sociale, aşa cum spuneam. Muncitori, doctori, profesori, oameni de culturã. Astfel de planuri as zice ca nu fac parte din discursul unui lider sau partid de dreapta, deci pot banui ca se va orienta spre alegatorii favorabili unui discurs de stanga.
  • partidul de lider, nu conteaza programul cat mai ales liderul, imaginea sa, ce reprezinta el in mentalul publicului-tinta: Dar ar putea sã se numeascã simplu - Miron Cozma! Atunci, cu siguranţã, nu ar mai exista un partid cu acelaşi nume.
  • fenomenul victimei, precursori: Basescu, Oprescu, Vadim. Pânã în luna decembrie 2012, Miron Cozma are interzise mai multe drepturi civile. Pe lângã condamnarea de 10 ani primitã pentru mineriade, judecãtorii i-au aplicat fostului lider al minerilor şi pedepsele complementare prevãzute de legea penalã. Astfel, lui Miron Cozma i-au fost interzise, pe o duratã de 5 ani, dreptul de a alege şi de a fi ales în autoritãţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autoritãţii de stat. Gandul ne zice ca Miron Cozma nu are dreptul de a candida. Ceea ce nu inseamna ca nu va candida la prezidentiale sau ca nu va sustine/infiinta un partid. Ce spune Gandul se aplica numai la starea prezenta. Pentru ca ar putea aparea modificari in viitorul apropiat: fie vreo instanta european va anula anumite limitari ale drepturilor politice impuse lui Miron Cozma, fie vreun presedinte binevoitor va interveni in favoarea acestui om napastuit.
  • In mintea mea, miza cea mai probabila a scoaterii de la naftalina a imaginii lui Miron Cozma este de a crea spatiu de manevra pentru unul dintre actorii politici majori.
  • Este posibil ca partidul lui Miron Cozma sa sufere de sindromul PLD, doar ca va merge la stanga esichierului politic.
  • De vreme ce Miron Cozma si-a declarat public dusmania fata de Ion Iliescu, nu vad drept sustinatori sau beneficiari directi ai actiunii Miron Cozma decat pe: presedintele Romaniei, Traian Basescu, PDL, aripa Mitrea din PSD sau pro-PDL-istii din PNL (anti-Patricienii, Crin Antonescu, Ludovic Orban). Pentru ca nu vad cum partidul lui Miron Cozma ar putea castiga net alegerile europene sau pe cele prezidentiale, fie cu Miron Cozma candidat, fie cu un candidat sustinut de Miron Cozma
  • ideea cu largirea bazei electorale emisa de Miron Cozma este tangenta cu anumite principii emise de Grupul de la Cluj, deci daca Grupul de la Cluj nu este implicat in sustinerea lui Miron Cozma in a face un partid de tipul PLD care sa ciupeasca din PSD, macar exista anumite complementaritati intre ideile lui Vasile Dancu si cele exprimate de Miron Cozma. Dancu spunea ca PSD trebuie sa-si asigure reprezentativitate in toate paturile sociale, ceea ce spune si Miron Cozma.
  • cum este greu de imaginat ca ideile lui Cozma vor capta electoratul urban hardcore PLD al PDL, singura tinta rezonabila ar fi o anumita componenta a electoratului PSD, din mediul rural sau din mediul urban cu slab acces la informatie din mai multe surse si cu grad scazut de judecata critica in domeniul politicii, nemultumit de marii actori politici, sau chiar absenteistii de orientare usor nationalista (nemultumiti de disparitia lui Vadim si a lui Becali)
  • Un argument impotriva ideilor mele ar fi mediatizarea larga de care beneficiat Sorin Oprescu, candidatul independent al lui Ion Iliesc, in ziarul Gandul. M-ati putea intreba si ma intreb chiar eu: Atata timp cat Gandul l-a sustinut pe Oprescu, omul lui Iliescu, de ce il/ l-ar sustine si pe Miron Cozma, inamicul declarat al lui Ion Iliescu? O posibila explicatie ar fi ca anumite cercuri politice influente in presa usureaza accesul mediatic al lui Miron Cozma, mergand pe principiul "stai si rozi ca un guzgan din procentele PSD".
  • Haideti sa vedem cine ar fi beneficiarul direct al unui partid Miron Cozma care intra pe segmentul de alegatori al PSD, dupa cum am arat mai sus: scazand sprijinul pentru PSD, diferenta scurgandu-se in buzunarul lui Cozma, evident ca beneficiarul direct ar fi PDL, prin clarificarea unei ierarhii politice de genul 1. PDL, 2. PSD, 3. PNL, unde diferenta intre PDL si PSD ar fi de cel putin 8% in favoarea PDL, iar PSD si PNL ar fi impinse in jurul lui 20-25%.
  • Daca mai adaugam si faptul ca aparent si Antena3 l-a mediatizat foarte bine pe Miron Cozma, iar Voiculescu este suparat ca: 1. PSD nu a aruncat PC cateva firimituri la impartirea cascavalului, 2. iar pe surse au aparut zvonuri despre cumpararea trustului Intact, al lui Voiculescu, de catre Patriciu, dusmanul de moarte al lui Basescu (nu cred ca Dinu Patriciu a trecut asa de usor peste faptul ca la ordinul lui Basescu a fost aratat la TV in catuse si aruncat intr-o celula jegoasa), ce obtinem? Niste pitici care lucreaza la erodarea graduala a PSD, cel mai puternic si stabil partid din Romania.
  • Inca ceva: cand analizati tipul de discurs al lui Miron Cozma, asa cum este el prezentat la TV sau in ziare, ganditi-va si la profilul acelui ziar sau post de TV, cam spre ce fel de public bate, educat, rural, activ etc. Plus impactul/adresabilitatea acelui canal media (TV, ziar). daca ziarul, televiziunea care l-a mediatizat intr-o lumina favorabila (neutra sau negativa) are multi cititori/telespectatori. Una este cand se baga o stire neutra spre pozitiva pe un canal (TV sau ziar9 de mica circulatie, si una este cand se baga o stire, cu declaratii mesianice ale lui Miron Cozma pe o televiziune sau un ziar cu impact considerabil in randul alegatorilor.
  • Ca si incheiere, oricum este evident pentru pasionatii de politica din Romania ca mediatizarea unui om sau a unui eveniment in cadrul canalelor media de mare impact depinde de niste factori politici, care beneficiaza (suporta impactul) in mod direct sau indirect de mediatizarea pozitiva sau negativa a acelui om sau eveniment.
  • Ganditi-va, de exemplu, ca Vadim, Becali, Cozmin Gusa, Victor Ciorbea, Emil Constantinescu, Decebal Traian Remes nu mai au parte de vizibilitate, de orice fel, in mainstream media (pe latura politica, evident). In schimb Miron Cozma beneficiaza de atata notorietate. Daca Miron Cozma nu va avea permisiunea de a candida la presedintie, el tot poate influenta scena politica, sustinand un partid creat de prieteni, care partid sa intre pe acelasi segment de electorat ca cel al PSD. Miron Cozma este un experiment al altora, fie de scurta durata (europenele, eventuale parlamentare anticipate) sau cu bataie lunga (prezidentialele, parlamentarele la termen).
  • Intotdeauna sa va intrebati cui bono, interesele cui serveste o anumita declaratie, actiune cu caracter politic intrata pe mainstream media.
  • Ca sa verificati teoriile mele: vedeti ce canale media l-au mediatizat (il mediatizeaza, il vor mediatiza) pe Cozma, de cate ori, in ce registru, de catre cine sunt controlate sau influentate acele canale media, ce impact asupra alegatorilor au acele canale media, ce tip de alegator acceseaza acele canale media.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu