Preluat de pe un forum
Flacara Iasului
Evenimentul Zilei
Adevarul
NewsIasi
Hotararea de Guvern 890/2008-AICI
Hotararea de Guvern 676/2007-AICI
Hotararea de Guvern 916/2006-AICI
Hotararea de Guvern 88/2005-AICI
Sa imaginam urmatoarea situatie:
"Eu sunt Gicu. Am facut Limba si Literatura Romana, specializare unica, din 2005 pana in 2008, 3 ani de studii de licenta. Mi-am dat licenta in iunie 2008. Sunt inscris la masterat la Litere, admiterea la masteratul meu a fost in iulie."
Draga Gicule, stai linistit ca nu patesti nimic. Trebuie sa faci cateva drumuri pe la tribunal si sa ceri niste chestii de bun-simt.
Sa va explic, pas cu pas:
- primele trei HG-uri nu exclud nicio posibilitate. Ele permit si specializare unica si specializare principala+complementara. Ele nu sunt imperative pentru anul I de studiu 2005-2006.
-HG din 2005:
"Prevederile prezentei hotarâri se aplica învatamântului superior public si privat, acreditat si/sau autorizat provizoriu, care functioneaza în conditiile legii, începând cu anul universitar 2005 - 2006, pentru studentii admisi în anul I." "Stiinte Umaniste- Limba si literatura"
asterisc, "se mentioneaza, dupa caz, limba sau limbile studiate"-
interpretare: se poate si cu specializare unica dar si cu specializare principala+complementara
-HG din 2006 (1175)
"Prevederile prezentei hotarâri se aplica învatamântului superior public si privat, acreditat si/sau autorizat provizoriu, care functioneaza în conditiile legii, începând cu anul universitar 2006-2007, pentru studentii admisi în anul I.",
"Stiinte Umaniste"- "Limba si Literatura"-"Limba si Literatura Romana",
"Se adauga: în combinatie cu o limba si literatura moderna",
interpretare: dupa adoptarea HG-ului devenea ilegala existenta vreunui student in anul I, 2006-2007 cu Limba si Literatura Romana drept specializare unica, atentie la anul de studiu, 2006-2007, nu 2005-2006!
-HG din 2007
Anexa 1-"Nomenclatorul domeniilor de studii universitare de licenta si a specializarilor din cadrul acestora, al specializarilor reglementate sectorial si/sau general, precum si numarul de credite de studiu transferabile",
"aprobarea listei domeniilor sii specializarilor din cadrul acestora, cu modificarile ulterioare, care functioneaza începând cu anul I 2005-2006 si care se regasesc în prezenta hotarâre a Guvernului îsi continua activitatea"
"Stiinte umaniste"-"Limba si Literatura"-"Limba si Literatura Romana"
asterisc: "Se poate adauga: în combinatie cu o limba si literatura moderna"- interpretare: se poate si cu specializare unica dar si cu specializare principala+complementara.
-HG din 2008
titlul: "DENUMIRILE CALIFICARILOR SI TITLURILE CONFERITE absolventilor invatamantului universitar de licenta inmatriculati in anul I de studii in aniiuniversitari 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008"
"Stiinte Umaniste"-"Limba si Literatura"-"Limba si Literatura Romana"
"Se adauga: o limba si literatura moderna".
Alarma!!!
HG din august 2008 urma sa se aplice si la absolventii de specializare unica, dar si specializare principala+complementara protejati in momentul licentei de HG 676/2007. Cum este posibil asa ceva? Absolventul de 3 ani de specializare unica conform HG 676/2007 este supus dupa o luna efectelor altei legi?
Gicu, personajul de la inceput, este in legalitate deplina: conform HG 676/2007 a absolvit specializare unica, Romana, are terminati 3 ani de studiu, primul sau an de studiu a fost 2005-2006, in momentul in care a terminat anul de studiu 3, 2007-2008 si si-a dat licenta, HG din august 2008 nu era publicata in Monitorul Oficial. Studiile sale sunt in legalitate, este absolvent, deci prevederile HG din august 2008 nu pot sa i se aplice.
Decanul de la Litere a depus un memoriu la Minister in iulie 2008 prin care solicita lamuriri oficiale referitoare la primele 3 HG-uri pentru ca HG-ul din 2008 nu era publicat inca la momentul trimiterii memoriului. Ministerul Educatiei, se pare, nu a trimis nici un raspuns, in schimb a fortat adoptarea unei HG total absurde.
Absolventii 2008 si de specializare unica si de specializare principala+complementar atunci cand s-au inscris la masterat in iulie 2008 nu intrau sub incidenta HG care urma sa fie publicata cu o luna mai tarziu. In schimb situatia cu cei de la inscrierile din septembrie pentru masterat este un pic cam confuza. Dar ceva este cert: cele 4 HG-uri nu se aplica studiilor masterale, in mod normal absolventii 2008 si de specializare unica si de specializare principala+complementara ar trebui sa fie feriti de efectele HG din 2008.
Sfatul meu pentru cei afectati de aceasta nebuloasa juridica: mergeti la tribunal si cereti urmatoarele lucruri
1. Tribunalul sa recunoasca legalitatea si valabilitatea studiilor terminate in vara lui 2008 sub incidenta HG 676/2007.
2. Tribunalul sa recunoasca legalitatea si valabilitatea inscrierii si admiterii voastre la masterat in sesiunea din iulie fara a intra in contradictie cu HG 676/2007
3. Tribunalul sa recunoasca legalitatea si valabilitatea inscrierii voastre la masterat in sesiunea din septembrie invocand HG 676/2007.
In nici un caz nu trebuie sa faceti urmatoarele lucruri:
-sa acceptati solutiile propuse de facultate, universitate
-sa dati in judecata Ministerul
Si inca ceva: odata cu publicarea in Monitorul Oficial, HG 890/2008 a devenit accesibila tuturor. Chiar nu s-a gasit nimeni atunci sa conteste legalitatea admiterilor la master din septembrie? Chiar nu s-a gasit atunci nimeni sa anunte Universitatea si facultatile? De la ce structura universitara a venit la Litere in februarie Hotararea de Guvern din august 2008? Cam dificil traseu, nu credeti? Din august 2008 pana in februarie 2009...
Imediat ce ma intorc in tara voi solicita demisia din functie cel putin a juristului Universitatii si a Prorectorului pentru Programe Preuniversitare si de Licenta. Motivul? Neindeplinirea atributiilor de serviciu, prejudicierea imaginii universitatii prin probleme de comunicare extrem de grave cu Facultatea de Litere. Cum adica a fost nevoie de 5 luni ca sa ajunga la Litere un act normativ??? Nu se primeste Monitorul Oficial la UAIC?
Paul Sava
reprezentant masteranzi
Consiliul Facultatii de Litere
P.S. Rog trimiteti acest mesaj catre colegii nostri care se afla in aceasta situatie.
Update 1: Buna Ziua Iasi, IasiPlus
IMPORTANT: Subliniem ca cei 152 de absolventi isi pot continua, in legalitate, studiile de master sau alte activitati profesionale in care s-au angajat deja", a spus Madalina Cocea, purtator de cuvant al universitatii iesene. Asadar HG 890/2008 nu afecteaza sub nicio forma statutul de masterand sau de profesor titular in invatamantul preuniversitar. Hmmm, asa sa fie?
Universitatea Cuza dezinformeaza cu indolenta. HG 88/2005 nu mentioneaza nimic de lichidari de specializari sau mai stiu eu ce, cititi cu atentie: "Se mentioneaza, dupa caz, limba sau limbile studiate". Deci o astfel de formulare deschide calea specializarilor "Romana-Engleza"/""Franceza-Italiana" pentru ca e vorba de "limbile studiate", nu neaparat de "limba studiata".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
cineva trebuie să plătească ?...problema pe cine vor găsi ţap ispăşitor
RăspundețiȘtergereSalut. Abia dupa ce am ajuns acasa in seara asta mi-am dat seama ca tu esti reprezentantul masteranzilor in consiliul facultatii de litere. ce ignoranta sunt! :) Si eu sunt in aceeasi situatie. Am facut literatura comparata cu specializare complementara comunicare si relatii publice. O seara faina! Ludmila
RăspundețiȘtergere