vineri, 22 mai 2009

Ipoteză de lucru-Legislativele anticipate din Moldova

Să zicem că în Republica Moldova vor avea loc alegeri legislative anticipate ca urmare a imposibilităţii PCRM de a impune un preşedinte al Republicii.
Să zicem că cele trei partide democratice ale opoziţiei democratice, PL, PLDM şi AMN, vor crea un bloc politic în vederea legislativelor anticipate. Ţinta maximă ar putea obţinerea a cel puţin 55% din voturi.
Să zicem că cele trei partide democratice ale opoziţiei democratice nu se vor ataca reciproc.
Să zicem că PCRM nu are şanse să obţină peste 45% din voturi.
Să zicem că mare parte a partidelor din opoziţia neparlamentară sunt controlate de agenţi de influenţă comunişti.
Să zicem că o parte a acestor partide care n-au intrat în actualul legislativ vor crea un bloc de centru-stânga sau chiar de dreapta, în mod artificial. Sub forma unei alianţe sau chiar a unei fuziuni în jurul PPCD sau UCM.
Să zicem că acest bloc va cuprinde MAE, PSDM, PD, PPCD,UCM.
Să zicem că după legislativele anticipate vom avea următoarea structură politică a Parlamentului din Republica Moldova: Alianţa Democratică Liberală (47%), PCRM(43%), Blocul de Centru-Stânga (10%).
Preşedinte interimar ar putea fi Vladimir Voronin sau un agent de influenţă al PCRM. Pe cine ar nominaliza acest preşedinte interimar? 1. Pe cineva de la PCRM, 2. pe cineva din Blocul de Centru-Stânga, 3. pe cineva din Alianţa Democratică Liberală, 4. un tehnocrat neafiliat politic care să conducă un guvern de tehnocraţi cu mandat limitat.
Să zicem că totuşi acest bloc de centru-stânga va fi creat şi că el va accede în Parlament.
Pe cine credeţi că va susţine acest bloc de centru-stânga satelizat de PCRM?
Efecte:
-acutizarea conflictului între forţele democratice, câştigătoare morale ale legislativelor anticipate, şi forţele comuniste, şi adoptarea scenariului ucrainian şi georgian de instabilitate politico-militară.
-legitimarea pe plan extern a unei viitoare puteri comuniste prin cooptarea Blocului de Centru-Stânga
-crearea Blocului de Centru-Stânga prezentată în campanie drept alternativă la cele două blocuri, PCRM şi PL-PLDM-AMN va rupe din voturile alianţei PL-PLDM-AMN nepermiţându-le să obţină cele 51% din voturi necesare pentru impunerea unui preşedinte de Republică pro-european, pro-român
-rezolvarea pe termen mediu a instabilităţii politice
Condiţii/factori
Media controlate de PCRM şi amicii vor trebui să sprijine discret dar eficient acest Bloc de Centru-Stânga ca alternativă posibilă la PCRM şi la PL-PLDM-AMN.
Media favorabile PL-PLDM-AMN vor trebui să-şi realoce atenţia.
Baraj media îndreptat fie împotriva alianţei între PL-PLDM-AMN ca întreg, fie împotriva AMN,cel mai mic membru al alianţei.
Să nu uităm de vorba aia "Nu contează cine votează, contează cine numără voturile".
Dacă alegerile vor fi organizate tot de comunişti, ce credeţi că va rezulta?
Ce credeţi despre aceste ipoteze? Nu sunt primul care le prezintă...

Argumente:
-La prima conferinţă de presă susţinută în calitate de preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova, fostul premier Tarlev şi-a anunţat disponibilitatea de a constitui "o centură de prieteni" în jurul formaţiunii sale, anunţând că a discutat deja cu 13-14 partide politice în vederea colaborării sau constituirii unor alianţe. Toate aceste formaţiuni, a precizat Tarlev, sunt de pe segmentul de centru, "pentru că UCM va evita extremele". El a evitat să spună cine ar putea face parte din eventuala "centură de prieteni", însă la presiunea jurnaliştilor a menţionat formaţiunile pe care le consideră adversare. Pe extrema dreaptă ar fi cei pe care Tarlev i-a numit "unioniştii" – Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal Naţional-Fostul premier Vasile Tarlev s-a trezit cu dosar la CEDO, depus de acţionarii fabricii Bucuria-30 aprilie 2009
- Nu stiu daca scenariul meu are sorti de izbanda, insa - PLDM, PL, AMN (ar putea intra si alte partide decat cele propuse) fuzioneaza si construiesc un pol de centru dreapta, si pe de alta parte PD, PSD, UCM (ar putea intra si alte partide decat cele propuse) creaza un pol de centru stanga. Sigur sunt multe orgolii puse in joc, insa daca vor miza pe orgolii vor ramane in continuare comunistii la guvernare.-Comentariu la Ne aşteaptă o criză constituţională?-30 aprilie
-MAE şi PSD vor listă comună a opoziţiei parlamentare şi neparlamentare (vezi "calul troian")
-Diacov, Tarlev şi Braghiş ar putea candida pe o listă comună la eventualele alegeri parlamentare-Unimedia.md-21 mai 2009

Geostrategie
Rusia este o putere mondială în creştere.
Parteneriatul Estic al UE este perceput de Rusia ca o extindere a influenţei anglo-americane.
Nicio ţară instabilă din punct de vedere politic sau militar nu poate face parte din NATO şi/sau UE.
Rusia caută să ocupe spaţiul lăsat de retragerea totală a intereselor americane din UE.
Washingtonul are grupuri de presiune încă tributare politicii de forţă a neconservatorilor din jurul clanului Bush.
România are influenţă zero în chestiunea Republicii Moldova.
Creşterea efectivului de forţe militare moldovene la graniţa cu România în vederea prevenirii unui conflict imaginar trebuie tratată cu indiferenţă de România, UE, NATO şi SUA pentru că un atac asupra României cu Moldova sau Rusia ca prim agresor va declanşa un conflict regional cu consecinţe dezastruoase în care până şi SUA va trebui să intervină nu neapărat că e membru NATO. Scenariu extrem de improbabil dar trebuie totuşi menţionat.
Rusia încearcă să "sterilizeze" zona de graniţă cu UE şi NATO. Rusia are tot interesul ca Ucraina, Georgia şi Moldova să aibă guverne duplicitare.
UE nu poate forţa Rusia în absolut niciun dosar regional.
Pe de altă parte, un desant diplomatic şi economic al unor actori europeni în... Turcia sau ţările arabe va alerta Rusia.
UE poate practica un şantaj frumos: cere Rusiei calm în dosarul Parteneriatului Estic şi recunoaşte întâietatea intereselor ruseşti în alt dosar regional decât unul european, America de Sud sau Iran.
Dacă Rusia merge pe compromisuri cu UE, câştigă China.
UE poate primi sprijin chinez pentru echilibrarea relaţiei cu Rusia doar dacă renunţă definitiv la intervenţii pe dosarele "Tibet" şi "respectarea drepturilor omului în China".
Atragerea Turciei în UE va fi o mutare bună pentru UE pentru că deschide un canal sigur de negociere cu Liga Arabă. Principalele state care "strâmbă din nas" la ideea că Turcia trebuie primită în UE sunt Franţa, Polonia şi Cehia. Turcia este actor regional în Orientul Mijlociu şi în zona caspică.Dar Turcia este legată politic mai întâi de SUA.Dacă SUA face lobby pe lângă Marile Puteri din UE în favoarea Turciei, atunci e bine. Rusia ne suflă în ceafă. Trebuie să încetăm cu obsesia Uniunii ca alianţă politică şi economică care grupează doar state creştine.

Blocuri de putere în UE pe probleme de politică externă:
Franţa-Germania
Lituania-Polonia-poziţii comune în dosarele ruseşti (Georgia)
Polonia-Germania văd cu ochi răi o ascensiune a influenţei României în Balcani ("echilibru regional")
Parteneriatul Estic este susţinut de Polonia şi ţările baltice dar Marile Puteri văd în el o încălcare a zonelor de infuenţă, gest care a iritat deja Rusia.
Polonia-ţările baltice-retorică diplomatică mai fermă faţă de Rusia.

5 comentarii:

  1. Salut, Paul. Chiar mă gândeam la tine în ultimele zile. Pe urmă îţi voi spune contextul.
    Mă voi gândi la scenariul pe care-l expui. Deocamdată, una pot să-ţi spun: sunt mai mari şansele ca PL, PLDM şi AMN să participe totuşi separat la eventualele (doritele) alegeri parlamentare anticipate.
    Nu mai lucrez la "Vocea Basarabiei" de la începutul lunii februarie. Sunt la ziarul municipal "Capitala". Mai discutăm. Cele bune! Mulţumesc că-ţi pasă de Basarabia. Eu cunosc din aprilie acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă PL, PLDM şi AMN vor merge separat la legislativele anticipate, trebuie să mizeze pe un calcul de genul "obţinem mai multe mandate separat decât împreună", nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Paul, m-am gândit la ipoteza ta, l-am întrebat şi pe un analist politic cu experienţă ce părere are despre ea. Concluzia mea: dacă vom avea alegeri parlamentare anticipate, rămâne prea puţin timp pentru coalizarea unor partide pe centru-stânga. Iar Diacov şi Braghiş chiar nu cred că vor face front comun.
    Cât priveşte actuala Opoziţie parlamentară, cred că va lua mai multe voturi. Oamenii nu vor vota pentru perdanţii care nu au trecut pragul de 6% la 5 aprilie 2009. De asemenea, cred că PL, PLDM şi AMN vor merge separat în alegeri - este prea puţin timp pentru elaborarea unei liste comune. Este mai bine ca fiecare dintre cele trei partide să-şi păstreze identitatea. Vor lua mai multe voturi, cu siguranţă. Fiecare în parte şi toate împreună. :)
    Am postat un articol despre tine pe blog. Nu te-am prevenit, dar am ţinut să-ţi spun nişte lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eleonora, îţi multumesc pentru analiza pertinentă pe care ai făcut-o scenariului descris de mine.Cuvintele frumoase folosite de tine pentru a mă descrie pe blogul tăi mă onorează până peste măsură.Din păcate blogosfera românească ar fi putut face mai multe în timpul protestelor paşnice de la Chişinău. Mă gândesc la presiuni asupra decidenţilor politici. Dar nu s-a putut sau nu s-a vrut.Am mai contribuit, după priceperea mea, şi la traducerea în limba engleză a ştirii cu confirmarea fraudei electorale de către cei 3 membri ai Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova.
    Nu sunt unionist dar cred că Republica Moldova merită să facă parte din Uniunea Europeană alături de România cât de curând posibil. Astfel, se poate crea un parteneriat politic şi diplomatic de anvergură.Moldova n-are nicio şansă să facă parte din NATO.

    RăspundețiȘtergere
  5. Paul, la 25 mai, blogul meu va împlini abia 3 luni. :( Aveam foarte puţină experienţă în aprilie. Alţi bloggeri, la fel. (Am mai învăţat de la tine câteva trucuri de ordin tehnic, de la alţii.) Şi, oricum, Blogosfera de la Chişinău a avut un rol important în acele zile.
    Dar văd că eşti niţel egoist :) Stai în capitala istorică a Moldovei, dar nu vrei să ne-o redobândim şi noi, să mergem acolo fără viză... :)

    RăspundețiȘtergere