sâmbătă, 23 mai 2009

Principele Radu Duda şi Traian Băsescu

Candidatura Principelui Radu serveşte perfect intereselor lui Traian Băsescu dar este prea mult să zicem că Radu Duda este candidatul-iepure al lui Traian Băsescu.
Radu Duda va beneficia de cel puţin 5% din voturi la turul 1.
Electoratul lui Radu Duda pare să fie compus din fracţiuni ale electoratului PSD/rural şi PNL.
Radu Duda, ca şi Crin Antonescu, vine cu o imagine de om nou, nepătat de politică.
Regalitatea este foarte apreciată în România. Să nu uităm de venirea regelui Mihai în România lui Ion Iliescu, să nu uităm de elementele monarhice din fosta CDR, simpatia naţională pentru Raţiu şi Coposu. Acele elemente se regăsesc acum mai degrabă în PNL decât în PNTCD.
Radu Duda beneficiază de simpatia unei părţi a electoratului (PSD?) de la ţară, bătrânii nostalgici care au trăit în timpul regelui Mihai. Şi care şi acum plâng atunci când îl văd sau aud pe regele Mihai. Probabil că au şi fost persecutaţi de către comunişti. Reţeta perfectă.
Radu Duda, prin imaginea de om nou din afara sistemului, este coroziv la adresa bazinului electoral al lui Crin Antonescu.
Cei care îl vor fi votat pe Radu Duda în turul 1, pentru turul 2 se vor orienta spre acel candidat cel mai bine plasat şi al cărui discurs se suprapune cel mai bine cu discursul lui Radu Duda. Este vorba de Traian Băsescu. După rezultatele din turul 1, nu se poate ca Crin Antonescu să fie cel mai bine plasat candidat din turul 2.
Pe culoarul populiştilor hardcore Iliescu-Vadim-Oprescu-Becali-Miron Cozma-Băsescu, iată că a intrat un candidat soft care va mobiliza în favoarea sa o părticică din electoratul PSD, o parte semnificativă din electoratul lui Crin Antonescu, dar şi pe acei nehotărâţi sau nemulţumiţi de prestaţia actualei clase politice.
Dislocarea de către Radu Duda a unei părţi din electoratul PNL/Crin Antonescu scade şansele lui Antonescu de a intra în turul 2 alături de Traian Băsescu. Să nu care cumva să credeţi că Traian Băsescu nu va candida, că nu va intra în turul 2 sau că nu va fi reales.
Chiar şi dacă Radu Duda nu va cere alegătorilor săi să voteze cu Băsescu, ei îl vor vota pe Băsescu deoarece electoratul PSD are tendinţa la prezidenţiale şi locale de a nu se mai prezenta în turul 2.
Un tur 2 Băsescu-Geoană înseamnă o victorie clară pentru Băsescu.
Un tur 2 Băsescu-Antonescu sau Băsescu-Crin Antonescu va fi extrem de interesant. Chiar dacă preşedintele în exerciţiu are prima şansă.
Bazinul electoral al lui Băsescu are o capacitate formidabilă de regenerare.
Crin Antonescu se bate cu Radu Duda pentru cetăţeanul cu drept de vot cu următorul profil: mai degrabă a votat cu DA în 2004, nu a venit la legislative, vrea schimbare de imagine şi discurs, vrea oameni noi, tinde să fie nemulţumit de actuală clasă politică, monarhist.
Traian Băsescu pare să scape în câştigător la prezidenţialele din iarnă sau toamnă.
Eliminarea lui Duda din cursa pentru turul 1 îl avantajează pe Crin Antonescu.
Este şi în interesul lui Geoană ca un candidat de putere medie să rupă din voturile lui Antonescu pentru că oricum PSD îşi mobilizează foarte bine alegătorii.
O coalizare a voturilor Antonescu-Duda şi o scădere uşoară a lui Băsescu îl pot exclude pe Geoană din turul 2.

Alte două posibilităţi:
Radu Duda să strângă voturi pe care să le verse în desaga lui Crin Antonescu.
Radu Duda să servească intereselor PSD, săpând la voturile de dreapta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu