miercuri, 27 ianuarie 2010

O istorie personală

Văd că se implementează în Roman şi judeţul Neamţ ideea cu Consiliile Tinerilor (Local, Judeţean). Memoria mea slabă spune că a mai fost o idee când am fost eu la Roman-Vodă, 1999-2003, cred că eram într-a 10-a. Atunci era primar domnul inginer Dan Cărpuşor, actual consilier local. Deoarece ideea de atunci părea să aibă un iz politic (Liga Elevilor PSD), am trimis o scrisoare deschisă sau o opinie, nu mai ţin minte, deh, memoria slabă, către Ziarul, atunci Monitorul, de Roman, în care ceream ca astfel de iniţiative să fie ferite de absolut orice influenţă politică. Scrisoarea mi-a fost publicată la loc de cinste la gazetă. Aş fi absurd să cred sau să spun că ideea cu Consiliile Tinerilor n-a ţinut atunci taman din cauza mea.

Acum, nu ştiu ca aceste Consilii ale Tinerilor să fie controlate politic dar probabil că sunt controlabile politic. Contribuţia oricărei instituţii de stat la conturarea unei structuri a tinerilor este F O A R T E nocivă deoarece tinerii ar putea imita reflexele negative ale protectorilor. La fel şi cu tinerii în politică.

O astfel de iniţiativă ar putea reprezenta rezultatul disperării decidenţilor politici care primesc analize sociologice conform cărora tinerii refuză să se implice în actul esenţial al votării. Şi astfel reprezentarea democratică se diminuează. Tinerii consideră, pe bună dreptate, că niciun partid sau politician nu sunt suficient de credibili pentru a merita votul lor. Tinerii au acces la mai multe surse de informare şi sunt mai puţini susceptibili la manipulare. Asta comparativ cu electoratul taliban al fiecărui partid.

Compar aceste Consilii ale Tinerilor cu programe de tipul Youth in Action al Comisiei Europene prin care se urmăreşte atragerea tinerilor în activităţi sociale şi culturale, ulterior politice, prin oferirea de incentive. Baza originală a democraţiei dispare şi Establishmentul încearcă o regenerare a resurselor umane DAR nu şi a discursului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu