sâmbătă, 29 februarie 2020

SRI contra SRI

Pentru cunoscătorii politicii ieșene și naționale, scandalul iscat de desemnarea primarului în funcție de la Iași, un pesedist pur-sânge crescut din chiloții lui Constantin Simirad, de către PNL ca și candidat la localele din iunie este semnul unei lupte feroce pentru influență și bugetele municipiului și județului Iași între generalii SRI.

Înainte de a deveni prim-ministru, Ludovic Orban a fost cooptat într-un grup de influență din jurul generalului SRI Dumitru Zamfir.

Odată dat afară din SRI (epurarea selectivă din 2006 din mandatul lui Băsescu a ofițerilor SRI care au fost lucrători în Securitate), generalul Tiberiu Simion s-a lipit de prefectul Marius Bodea de la PNL, un ilustru anonim care a devenit ulterior directorul Aeroportului Iași.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că generalul SRI Tiberiu Simion a fost unul dintre artizanii folosiți de mafia imobiliară din Iași pentru a netezi drumul pentru megaproiectul Palas. Deși a existat o hotărâre judecătorească definitivă prin care Iulian Dascălu trebuia să oprească lucrările la complexul Palas, culoarul din justiție asigurat, în mod interesat, de către ofițerii SRI a permis continuarea și finalizarea megaproiectului. Cornel Dogaru, altă lepră SRI-istă de la Iași, deține afaceri în complexul Palas. Și asta la vedere!

În calitate de șef al SRI Iași și apoi de consultant-șef al lui Iulian Dascălu, generalul Tiberiu Simion s-a asigurat că șpăgile de milioane de euro vor ajunge la eșalonul superior al SRI și la politicienii de top.

Marius Bodea nu a fost niciodată omul ieșenilor, ci pionul de centru folosit de generalul SRI Tiberiu Simion pentru a obține influență pe plan local și național. După tragerea pe linie moartă a lui Adomniței și Fenechiu, lupii tineri din PNL Iași s-au regrupat în jurul lui Marius Bodea, pentru ei necontând stăpânul, ci osul de ros, adică diversele sinecuri, funcții mai mult vremelnice.

Gheorghe Nichita a fost scos din politică prin folosirea de către DNA și SRI unui mix supărător și ușor ilegal de interceptări cu mandat pe corupție și securitate națională, fiind înlocuit cu Mihai Chirica, unul din denunțătorii din dosarul UTI. Chirica a fost pus primar de către fostul șef al SRI, Florian Coldea, pentru că era șantajabil și reciclabil. Odată plecat Coldea de la conducerea SRI, relația Coldea-Chirica s-a destrămat.

Ofițeri SRI furaseră documente din unitățile SRI, documente care au fost folosite pentru a spăla faptele de înaltă corupție ale politicienilor.

După instalarea lui Chirica în Palatul Roznovanu, colaboratorii SRI din presa ieșeană l-au menajat pe față (sic!). Odată plecat Coldea de la conducerea SRI, s-a dat drumul la dosarul Skoda, o găinărie, și la dosarul cu averile imobiliare ale copiilor lui Chirica, o bombă care, odată detonată, poate atinge și Bucureștiul.

Aici apare un alt pion de centru: jurnalistul ieșean Gabriel Gachi de la Reporteris. Pe vremea lui Coldea, Gabriel Gachi îi critica pe rivalii politici ai lui Chirica, dar, după plecarea lui Coldea și demararea dosarelor dosite de către DNA, Gabriel Gachi a schimbat macazul și, pe aceeași mână cu protejatul generalului SRI Tiberiu Simion, respectiv Marius Bodea, a început să publice în presă date din rapoartele ofițerilor SRI de informații economice despre legăturile lui Chirica cu mafia imobiliară din Iași care, în aroganța sa, a uitat să mai dea șpagă și la SRI.

Într-o Românie perfectă, Ludovic Orban, Costel Alexe și Gheorghe Flutur ar fi fost la pușcărie pe viață pentru șpaga uriașă luată pentru a facilita un nou mandat de primar al celui mai corupt politician activ al Iașului, Mihai Chirica.

Mihai Chirica a rupt lanțul pus la gât de Coldea atunci când a dat afară din primărie angajați recomandați de SRI, același SRI care l-a folosit pentru a-l neutraliza politic pe Gheorghe Nichita.

Dacă tot vorbim de patriotismul maro al ofițerilor SRI, să ne spună «avocatuDragomir Tomașeschi, fost prefect, ce a rezolvat cu sesizările la DNA despre afacerile de înaltă corupție ”Creditul Dexia”și ”Falimentul CET Iași”, care CET Iași a fost preluat de francezii de la Dalkia, în condițiile în care directorul SRI Florian Coldea a primit o mână de arginți de la francezi pentru că a fost ”băiat de treabă”.

Din punctul meu de vedere, Cosette Chichirău de la USR Iași este pion de margine al lui Tiberiu Simion, cel care deține expertiză pe informații economice și pe spălarea banilor. Să nu uităm cine l-a ajutat pe Dascălu cu acel împrumut masiv ca să finalizeze complexul Palas.

Deci să ne luăm o pungă-două de popcorn și să urmărim cu atenție și cu delectare jocul de șah dintre generalul SRI Dumitru Zamfir, aranjorul combinației Mihai Chirica la PNL, și generalul SRI Tiberiu Simion, care joacă bine cu pionii Marius Bodea și Cosette Chichirău. Și să mai vedem dacă centrul de arbitraj de pe Sfântul Lazăr mai este deschis sau este în conservare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu