Am ezitat foarte foarte mult până să iau decizia să scriu această postare deoarece este un subiect foarte sensibil pentru societatea românească și nu vreau să mă țină minte lumea că eu am vederi conservatoare.
Infractorul Gheboasă, devenit, mai nou, artist muzical trapper, a ajuns să cânte pe scena de la festivalul Untold din Cluj și să promoveze mesaje prin care să încurajeze consumul de droguri.
Deja am încetat să număr sutele de postări făcute de mine pe Facebook și pe blogul personal prin care atrăgeam atenția asupra proliferării consumului de droguri în România. Ca fapt divers, sistemul civilizațional de referință al României, SUA, se confruntă cu o epidemie de supraconsum de fentanyl, un medicament care este contrafăcut cu ajutorul Chinei și al Mexicului și care a lovit peste 20 de milioane de americani.
La noi în România profilul consumatorului de droguri este clar conturat: tineri (studenți, adolescenți, copii) care caută senzaționalul și persoane cu venituri ridicate. Drogurile de mare risc sunt heroina, cocaina, cristalul sau meth, amfetamina, GBL și GBH. Marijuana și canabisul sunt și ele interzise, dar au efecte reduse în comparație cu primele.
În ultimii ani, am văzut o companie aparent neorganizată, și eșuată, cu scopul legiferării consumului de droguri ușoare, în scop medical sau recreațional, cum este prin alte țări.
Cu toate acestea, la noi se consumă de toate, dar se începe de la drogurile ușoare și se ajunge la drogurile puternice. Din fericire, fentanylul încă nu a ajuns și în Europa sau în România, dar va ajunge...
Paginile presei ieșene sunt pline de traficanți de droguri, dilări sau dealer-i, prinși de procurorii DIICOT Iași. Un aspect important este raportul dintre cerere și ofertă. Chiar dacă procurorii DIICOT Iași scot din traficul de droguri câte 1 dealer, apar alți 10 în loc, ceea ce înseamnă că există în Iași un segment constant de consumatori de droguri, iar traficanții se înlocuiesc între ei: se duc lupte sângeroase prin cluburi, prin sălile de forță, pentru controlul pieței de droguri între români, estici și maghrebieni (Africa de Nord).
Cineva a făcut un denunț public devenit viral împotriva lui Gheboasă care a făcut apologia consumului de droguri la Untold vara aceasta. Sociologul Gelu Duminică a sărit în apărarea artistului, căci artist sigur este, evidențiind faptul că arta nu trebuie să aibă limite, că ceea ce cântă Gheboasă este protejat de dreptul la liberă exprimare și altele.
Sociologul Gelu Duminică este obișnuit să comunice în sesiuni de formare personală în spații închise, controlate, și cu persoane cu un intelect scăzut. Așadar ceea ce ascunde GD este faptul că există și educație prin artă, muzica fiind o artă. La modul obiectiv, orice muzician cu impact public își educă publicul. Deci Gheboasă educă publicul că este normal consumul de droguri.
Sociologul Gelu Duminică banalizează pericolul consumului de droguri în România, aduce în discuție false argumente de ordin artistic sau etnic (atât Gheboasă, cât și Gelu Duminică aparțin aceleiași etnii).
Personal, eu cred că soluția la traficul de droguri larg răspândit în România NU este oferirea de puteri excepționale, discreționare, atât Poliției Române, cât și DIICOT-ului! Soluția este educarea segmentată a populației în vederea prevenirii dependenței de droguri de către specialiști și de către organizații nonguvernamentale, cu susținerea autorităților de stat. Iar sprijinul familial este insuficient pentru un dependent de droguri.
Mi-am pierdut un prieten din copilărie în urma unei supradoze de droguri, cel care i-a vândut droguri se ascunde la vedere, continuă să vândă droguri, foarte foarte mulți prieteni și apropiați, din Iași, mi se plâng permanent că ai lor copii sunt tentați de droguri. Văd zilnic cum tinerii din Iași apelează la metode variate de a-și procura banii de droguri, prostituția, furturile și videochatul fiind cele mai uzitate metode.
Dacă ați citit tot până acum, înseamnă că sunteți și voi foarte îngrijorați.
Ministerul Adevărului este o instituție ficțională din cartea 1984 scrisă de George Orwell, instituție care se ocupă cu rescrierea istoriei și refacerea permanentă a memoriei colective într-o societate totalitară distopică. De exemplu, într-o zi, o țară este în război cu altă țară, iar mâine aceeași țară este aliată cu țara cu care era în război ieri. Sau un conducător bun azi devine dușman public mâine.
Angajat la Ministerul Adevărului în anul 2023, sociologul Gelu Duminică rescrie faptele: chiar dacă consumul de droguri este rău și este prezent, el ne spune că Gheboasă NU educă, NU încurajează prin artă, prin muzică, în favoarea consumului de droguri. Personal, îi retrag orice credit pe care i l-am putut acorda sociologului Gelu Duminică, și voi considera că tot ce va spune în viitor este toxic pentru români.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu