Anul trecut, locuitorii municipiului Iași au trecut prin clipe de groază cumplită odată cu publicarea articolelor de presă privind efectivele în scădere ale forțelor polițienești de la fiecare secție de cartier. În cartier la mine era un deficit de 70% din normativul aprobat. Dacă nu scria la presă, noi chiar nu știam că e nașpa tare. Printre cei rămași nepensionați au fost și din aceia care au mai deranjat șefimea sau care nu au știut să plimbe pe unde trebuie hârtiile.
De puțină vreme, chiar săptămânile acestea, după examenele de absolvire și după repartizare, un consistent contingent de agenți și ofițeri de poliție, vreo 20 la număr, denumiți în continuare polițiști (oricum ofițerii de poliție au ajuns să facă și treaba agenților și toți poartă uniforma sau semnele autorității statului), a ajuns să sporească dramatic capacitatea următoarelor linii de muncă: Ordine Publică, Criminalistica, Economicul, Rutiera, DOS-ul, SAS-ul, Rurala, Sperietoarea de Polițiști (Biroul de Control Intern).
Nu toți polițiștii noi repartizați la Iași sunt localnici, am înțeles că se evită chiar această situație, deci pentru unii acomodarea ar putea fi mai spinoasă. Noii domni polițiști au fost repartizați la câte un coleg cu mai multă experiență pentru îndrumare și orientare pe teren. Sunt cazuri în care e diferență de vârstă de 4 ani! Pe parcursul acestor luni, între cei noi și cei experimentați se vor stabili relații-surogat cu aspect familial, de tip tată-fiu, frate mai mare-frate mai mic, unchi-nepot, sau, în alte cazuri, rare sperăm, zbir-slugă. Vor trebui să stabilească un echilibru între impetuozitatea celor noi, tobă de carte, și sictirul celor cu experiență, plafonați în cartierele suprapopulate. A, mașinile. În funcție de tipologia umană a șefilor și a colegilor mai vechi, polițiștii noi vor lua mașini noi (ce frumos sună!), 18 parcă au ajuns la Județeană (enorm de multe pentru un județ mititel, la graniță cu RM), sau hârburile ruginite pentru care vor scoate bani din buzunar pentru reparații.
La bani, situația nu e prea roză. Agenții debutanți pe la 3000, ofițerii pe la 3500. Puțin, dacă e să mă întrebați, comparativ cu studiile făcute și cu sarcinile primite. Las-că după 5 ani ajung dânșii în Sierra Leone pe 3000 de dolărei frumușei. Ce urmează: păi, semnarea fișei postului, uniforma, psihologicul, tragerile cu arma. Primul salariu, prima chirie. Prima tură deja a trecut, deja vorbim de experiență.
Nu închideți ecranele că partea suculentă abia urmează. Noii polițiști de la secțiile de cartier, căci aceștia sunt focusul postării, vor avea de făcut următoarele, împreună cu îndrumătorii:
-să ia în evidență consumatorii și traficanții de droguri, peștii și sirenele, cerșetorii și boschetarii
-să ia în evidență cei cu covid-ul, izolații la domiciliu, să-i verifice
-să lucreze cu cei de la Supravegheri Judiciare referitor la cei cu pușcărie făcută acasă, ”arest la domiciliu”
-să ia în evidență pe toți cei cu antecedente penale, să ia în evidență pe eliberații condiționat
-să ia în evidență pușlamalele care umbă prin magazine, piețe și prin mijloacele de transport în comun, la controlul buzunarelor și al poșetelor, după ceva bănuți de aurolac și de țigări ori altceva mai tare
-să ia în evidență membrii clanurilor interlope din oraș, 8 la număr
-să verifice regulat paza instituțiilor de stat și a firmelor
-să facă cunoștință cu haitele de câini fără stăpân, asta pentru ghinioniștii din patrulele pedestre
-să facă cunoștință cu informatorii de prim rang ai Poliției: taximetriștii, agenții de pază, vânzătorii de la amaneturi, persoanele în vârstă fără ocupații presante, angajații de la păcănele, pensionați ai Poliției cu o brumă de simț civic, videochatistele
-să facă controale la măști și la distanță
-să-i oprească pe fiii de procurori care fac raliuri noaptea
-să ajute pe furiș, să nu râdă colegii de birou, persoanele vârstnice din cartier cu o pâine, un orez, cu o vorbă bună.
Ce urmează pentru supereroii de la Iași?
Prima constatare a unei vătămări corporale: creieri pe șosea de la vreun accident, unul șiroind de sânge pe la gât după o ceartă la barbut, primul decedat copil (spânzurat, căzut de la geam, supradoză, accident rutier, bătut crunt), prima ceartă cu șeful- ”Bă, flăcău, mie nu-mi vii aici cu aere de Academie că imediat ajungi la Rurală! Mie îmi rezolvi dosarul cum îți spun eu!”, prima domnișoară sexy și rea trimisă de pește să-l îmbuneze pe ”băiatul cel nou”, prima tentativă de mită, prima amenințare de la interlopul cartierului, prima roată dezumflată la mașina de serviciu, ratele, of, ratele. Un moment de respiro: un somnic duios la dos noaptea prin zonele neiluminate în mașina de serviciu. Cireașa de pe tort: urmează și primul grătar cu colegii, ”Ei, Georgele, ia spune, așa-i că nu-i cum te-ai așteptat la noi în Poliție?”.
Cu 20 de polițiști noi în județ și cu 6 mașini verzui și alte 12 autospeciale vă spun eu sincer că se va face o treabă mare de tot.
A, să nu uit: un mesaj pentru fetele care vor fi răpite și sechestrate: nu mai sunați inutil la 112, deranjând lumea, pentru că nu se fac descinderi noaptea cu procurorul mort de beat.
#Curaj #SierraLeoneDa?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu