luni, 18 septembrie 2023

Adevărul despre crima de la Iași

”România înregistrează peste 1 milion de consumatori de droguri.” - Ministrul Justiției în Guvernul României, septembrie 2023

În seara zilei de sâmbătă, 16 septembrie 2023, într-un cartier nou al municipiului Iași, o petrecere a tinerilor s-a soldat cu o crimă și cu alți 2 tineri înjunghiați care se zbat între viață și moarte.

Relatarea de presă inițială a fost scrisă de către șeful SRI Iași cu aceeași mână cu care numără zilnic șpăgile de la rechinii imobiliari și de la clanurile interlope. Relatarea a plecat spre publicare către redacțiile publicațiilor din Iași unde SRI și-a infiltrat proprii oameni.

Reluăm informația: petrecerea a avut loc într-un cartier de facto al Iașului, nu în satul Ciurea din comuna Ciurea. Lunca Cetățuii este lipită organic de municipiul Iași, deși administrativ este sat component al comunei Ciurea. Mai avem un astfel de exemplu: satul Valea Adâncă din comuna Miroslava este lipit de teritoriul municipiului. Dacă ai ajuns la limita teritorială a municipiului și ai mișcat un braț, o mână ai și ajuns în Lunca Cetățuii sau în Valea Adâncă. Lunca Cetățuii este o zonă recent dezvoltată unde locuiesc preponderent persoane și familii cu un nivel de trai ridicat. S-au introdus mijloace de transport metropolitane, s-a dezvoltat infrastructura socială și economică: s-au deschis unități de învățământ, firme etc.

De ce a impus șeful SRI Iași un detaliu fals în relatarea de presă inițială? Pentru a distrage atenția populației și pentru a crea impresia că este o simplă răfuială între romii din comuna Ciurea. Comuna Ciurea intrase în atenția populației la sfârșitul săptămânii trecute prin decesul unui lider al comunității rome.

Revenim la fapta propriu-zisă. Petrecerea de sâmbătă seara urmează tiparul tuturor petrecerilor la care participă tinerii în anul 2023: găsim acolo traficanți de droguri (dealeri), consumatori de droguri și potențiali consumatori de droguri. Desigur, printre ei se află și colaboratori ai SRI, ai DIICOT și ai Poliției.

Gazda petrecerii ar fi fost un tânăr care împlinea 18 ani. Invitați - fratele vitreg al gazdei, devenit criminal, și victimele, 1 decedat și 2 înjunghiați. Cum au ajuns toți aceștia împreună?

1. Criminalul a acționat în zona sa de confort, într-un spațiu în care deținea un grad ridicat de control, de siguranță raportat la ceilalți participanți. (Ce clan interlop controlează acum Lunca Cetățuii? Analiza mea indică control local exercitat de către o alianță între Corduneni și Gangali, ai căror capi, Adrian Corduneanu și Ion Gangal, sunt acum în libertate și în consolidare organizatorică și teritorială avansată. Șefii de clanuri concurente Constantin Vandam și Viorel Oarză sunt la pușcărie în prezent și alianța financiară și familială dintre ei nu mai există în momentul de față. Clanul Corduneanu beneficiază de sprijinul larg al IPJ Iași, detaliu existent în dosarul DIICOT Iași din 2010 al procurorului de caz Chifan, unde sunt documentate contacte frecvente între unul dintre capii Cordunenilor și șeful Serviciului de Investigații Criminale Iași.) Mulți dintre participanți au fost elevi la liceele din municipiul Iași. Mulți dintre participanți s-au cunoscut la sălile de forță și la cluburile de judo frecventate de tineri (și de membrii clanurilor) în municipiul Iași.

2. Victima înjunghiată Mihai Barim a fost elev la Colegiul Asachi din Iași. La Colegiul Asachi din Iași DIICOT Iași a prins în toamna anului 2022 un dealer pe nume Chiriac Vlad Ioan. La Tribunalul Iași, secția penală, astăzi, luni, 18 septembrie 2023, este un prim termen în dosarul nr. 6275/99/2022/a2, cu obiectul ”verificare măsuri preventive”. Dealerul de droguri Chiriac Vlad Ioan se află în prezent sub imperiul măsurii preventive de control judiciar - ”obligaţia de a de a nu depăşi limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei.” Deci se poate mișca mult mai mult decât dacă ar fi fost în arest la domiciliu sau în arest preventiv. Iar contactele sale (persoanele cu care ia legătura) îi sunt sau ar trebui să-i fie monitorizate strict fie prin hotărârea Curții de Apel Iași, fie printr-un mandat de supraveghere executat de un serviciu de informații local, SRI sau Internele.

Legat de modul de operare al criminalului: mi-au venit imediat în minte 2 precedente:

1. asasinatul la comandă (cu armă de foc) din noiembrie 2010 de la Cafe Latino-Piatra Neamț, criminal Cristian Chilat ”Falău”, interlop, victimă decedată pe loc Gheorghiță Mararu, interlop, victimă supraviețuitoare, Bogdan Mararu, interlop.

2. asasinatul la comandă  (cu un cuțit, ca în cazul de sâmbătă de la Iași) din octombrie 2018 de la o terasă din municipiul Roman, județul Neamț, criminal Constantin Țurcă ”Țiganul”, victimă Cornel Artenie, colaborator al Poliței.

Concluzia care se impune este următoarea: criminalul de la Iași a acționat la comandă, i s-a promis protecție în pușcărie, avea deja veleități infracționale având un pseudonim, ”Casapu”, adică purtător de cuțit, un rol bine definit în ierarhia infractorilor din clanuri: executantul unor comenzi care implică precizie și sânge rece. A contat foarte puțin spre deloc faptul că asasinul de la Iași și victimele sale erau de vârste apropiate.

Cine a dat comanda crimei de la Iași, având ca mobil răzbunarea? Eu am formată convingerea că nu dealerul de droguri, un pion nesemnificativ, ci furnizorul, marele traficant. De unde a știut pe cine să atace? De la procurorul de caz, de la polițiștii de la BCCO Iași.

Lipsesc detalii din caz care, de obicei, se dau rapid publicității:

1. numele criminalului, istoricul său infracțional, mediul familial

2. mobilul aparent al crimei

3. de unde se cunoșteau toți participanții între ei, singurul detaliu dat publicității este că tânărul care împlinea 18 ani este frate vitreg cu criminalul. Vă atrag atenția asupra acestui aspect: gazda se presupune că a invitat, din propria sa inițiativă sau la sugestia altei persoane, atât pe criminal, cât și pe victime. Aici apare o suspiciune de premeditare și de complicitate.

Rămân de văzut următoarele:

1. dacă Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași își va declina competența spre DIICOT Iași, cum ar fi normal deoarece avem de-a face cu un asasinat comandat într-un caz legat de traficul de droguri.

2. dacă se va întocmi Rechizitoriu cu încadrarea ”l.c.m.-lovituri cauzatoare de moarte” sau ”omor cu premeditare”. Fiecare infracțiune are propriile sale termene de pușcărie. Dacă procurorii încadrează asasinatul la comandă la l.c.m. criminalul ar putea face mai puțină pușcărie (sau deloc...) decât dacă procurorii încadrează asasinatul la comandă la ”omor cu premeditare”, vom vedea dacă procurorii vor dori să probeze modul în care criminalul a folosit cuțitul pentru a-și lovi victimele.

A venit toamna și odată cu toamna se reîntorc în Iași elevii și studenții. Mai revin de la muncă din regiunile țării și din străinătate tinerii activi dpdv socio-economic... Reîncep petrecerile studențești, Balurile Bobocilor, unde se consumă din belșug droguri de risc și de mare risc furnizate cu regularitate în municipiu din surse care scapă ochiului public, dar care sunt bine cunoscute de către SRI Iași, DIICOT Iași, IPJ Iași.

Autoritățile din Iași îndrituite cu combaterea și sancționarea traficului de droguri se confruntă cu 3 vulnerabilități majore: sunt chiar consumatori de droguri sau dealeri de droguri polițiștii și lucrătorii de informații (SRI Iași, IPJ Iași), sunt plătiți de rețelele de crimă organizată: polițiștii, procurorii, judecătorii, lucrătorii de informații. Și au în familie rude apropiate care sunt consumatori de droguri sau dealeri de droguri toate aceste categorii investite cu aplicarea legii în domeniul traficului de droguri.

Mi-am pierdut 3 prieteni din cauza drogurilor, au murit. Cunosc 10 persoane apropiate mie care duc acum o luptă pe viață și pe moarte să scape de dependența de droguri.

Consider că nu și-au făcut treaba, nu-și fac treaba și nu-și vor face treaba în privința drogurilor din județul Iași: șeful SRI Iași, ofițerul SRI Iași responsabil cu monitorizarea rețelelor de introducere și vânzare a drogurilor, șeful BCCO Iași, procurorul-șef al DIICOT Iași și șeful IPJ Iași.

Nici Serviciul Județean Anticorupție Iași, nici Direcția de Operațiuni Speciale Iași și nici Biroul de Control Intern de la IPJ Iași nu au dorit să identifice angajați ai MAI din județ implicați în traficul de droguri. Dar acești șefuți sunt plevușcă.

Le cer demisia urgentă următorilor: șeful SRI Iași, ofițerul SRI Iași responsabil cu monitorizarea rețelelor de introducere și vânzare a drogurilor, șeful BCCO Iași, procurorul-șef al DIICOT Iași și șeful IPJ Iași. Dacă nu-și vor da demisia de bună voie, le-o voi cere eu personal, față în față, și, dacă refuză, le promit că voi obține, pe căi absolut legale, de la șefii lor, demiterea lor fără drept de pensie și condamnarea lor la pușcărie pentru ceea ce trebuia să facă și nu au făcut în privința traficului de droguri din municipiu și din județ.

Președintele României a promis că va introduce pe ordinea de zi a unei ședințe CSAT problematica traficului de droguri. În traducere simplă, cartoful fierbinte va fi aruncat fie în curtea Internelor, fie în curtea SRI. Cu sau fără alocarea de resurse suplimentare pentru instituția nou tutelară numai Dumnezeu poate ști. Cu șefii din Iași enumerați de mine mai sus nu se va rezolva absolut nimic.

Următorul tânăr omorât în Iași din cauza drogurilor poate fi fiul tău, fratele tău, nepotul, vecinul tău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu