vineri, 29 februarie 2008

Spinii domnului Dumitru Oprea

Principalele obstacole/probleme/dificultăţi pentru candidatul Dumitru Oprea

1. Se înfruntă cu un primar în funcţie al unui partid mare apropiat de cercurile guvernamentale.
2. Cumulează multiple atribuţii: actualmente rector interimar, preşedinte la municipiu la PD-L, europarlamentar PD-L, profesor universitar. Toate acestea îi consumă timpul şi îl uzează ca om. Irina Schrotter nu face nimic, dar înscrie.
3. Vine dintr-un partid mic care a fuzionat cu unul mare, dar partidul mic a reuşit să-şi impună omul. De aici apar animozităţi, orgolii, interese ce nu mai pot fi satisfăcute.
4. Este un candidat de dreapta, dar se bate pe culoarul dreptei cu alţi 3 candidaţi, cel puţin.
5. Există prea puţine compatibilităţi cu celelate forţe politice de dreapta pentru a se baza pe sprijinul lor pentru un eventual tur 2.
6. La europarlamentare, partidul său a avut un anumit electorat fidel, dar la locale va trebui să-şi restructureze discursul şi pentru alegătorii care au votat cu PD şi care votează, de obicei, politic.
7. La nivelul municipiului nu este perceput, cel puţin până la acest moment, drept candidatul anti-Gigi cel mai puternic. Nu a reuşit până acum nici el şi nici noul partid, PD-L, să-şi aroge cea mai mare parte a voturilor(intenţiilor de vot) nemulţumiţilor faţă de administraţia PSD.
8. Există întrebări asupra posibilităţii de a conduce o campanie electorală pentru primărie dar şi de a desfăşura activităţi de MEP. Eu, personal, îi recomand domnului Oprea să nu-şi dea demisia de la PE decât după ce va fi confirmat primar.
9. Domnul Oprea trebuie să atragă voturile tinerilor, ale studenţilor. Mulţi dintre aceştia sunt cam leneşi. După cum vorbeam pe blog cu Dan Cârlan, trebuie scoşi din case, cămine, apartamente aceşti tineri şi încurajaţi să meargă la vot. Dacă Oprea nu va acumula cele mai multe voturi de la tineri, studenţi atunci înseamnă că a ratat şansa vieţii lui.
10. Domnul profesor Dumitru Oprea trebuie să se asigure că partidul va merge cu o singură viteză spre câştigarea alegerilor locale. Nu trebuie să permită delăsarea sau crearea unuor insuliţe de opoziţie din partea nucleului dur al fostului PD.
11. Domnul profesor Dumitru Oprea nu trebuie să aplece urechea la dezinformările şi zvonurile ce vor fi publicate în presă şi pe bloguri.
12. Domnul profesor Dumitru Oprea trebuie să fie pregătit în permanenţă să dea un răspuns, să furnizeze o reacţie rapidă pentru luările de cuvânt ale adversarilor politici pentru alegerile locale.
13. Domnul profesor Dumitru Oprea trebuie să-şi caute cu responsabilitate şi demnitate câţiva aliaţi care să-l susţină pentru turul 2. Va trebui să tatoneze terenul cu celelalte forţe de dreapta din Iaşi dar şi cu societatea civilă.
14. În campania electorală, domnul Oprea trebuie neapărat să meargă în toate cartierele. Îi sugerez să insiste pe fiefurile PD şi ale PLD, adică acele zone care au votat la europarlamentare fie cu PD, fie cu PLD. Nu are sens să intre prea insistent în fiefurile PSD. Dar va trebui să discute faţă în faţă cu cetăţenii să vadă ce probleme sunt şi dacă primarul poate să-i ajute pe cetăţeni.
15. Iaşul are foarte multe persoane rezidente cu studii superioare. Invocarea experienţei de la UAIC este o chestiune obligatorie. Pentru acest tip de alegători trebuie antamat un discurs centrat pe refacerea imaginii Iaşului de oraş cultural.
Mult succes, domnule profesor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu