miercuri, 12 martie 2008

Ecologism de duzină! Suntem criminalii Terrei!

La Piatra Neamţ există containere pentru toate tipurile de deşeuri.
La Iaşi de ce nu sunt?
Nu ştiu dacă la Piatra totuşi deşeurile sunt colectate separat de către firma locală de salubritate.
La Iaşi în niciun caz.
De exemplu: în 3 campususuri studenţeşti,Codrescu, Maiorescu şi Târguşor, Salubrisul a montat containere speciale pentru peturi. La un moment dat, studenţii chiar aruncau numai peturile unde trebuia, dar şi-au dat seama în curând că peturile sunt colectate de Salubris odată cu celelalte deşeuri. Deci reciclare ciuciu. Oricum containerele de peturi se umpleau odată la două zile şi Salubrisul venea odată pe săptămână.
Noul primar al Iaşului ar putea să ia exemplu de la primarul harnic de la Piatra şi să generalizeze şi în Iaşi containere speciale pentru deşeuri diferite: plastic, hârtie, metal, gunoi menajer etc. cu condiţia ca acestea să fie introduse la revalorificare/reciclare.
Ştiaţi că primăria din Mexico City plăteşte cetăţenii în funcţie de cantitatea de deşeu adunată de fiecare? Adică acolo se încurajează masiv reciclarea plasticului, a hârtiei şi a metalului, de unde rezultă zeci de milioane de dolari pentru firmele specializate.
La noi, există o pacoste de taxă, taxa/timbrul verde. Dar deşeurile electronice cum sunt ele introduse în circuitul refolosirii materialelor? Ele zac prin depozite. Chiar ministrul Mediului, ăla ungur, recunoştea că timbrul verde nu este eficient.
Măi ăia de la Realitatea TV, ia faceţi şi o campanie din asta ecologistă, cu reciclare/refolosire că altfel scriu pe blogul meu cum faceţi montajul la ştiri...

2 comentarii:

  1. Salut
    Probabil ai auzit, sau nu, de proiectul Ia'Si Recicleaza prin care se recicleaza hirtia. Proiectul este al unei asociatii studentesti care si-a facut treaba destul de bine. Pt. mai multe informatii despre acest proiect viziteaza www.iasirecicleaza.ro . Ideea e ca si ONG-urile din Iasi pot recicla si pot scoate bani din asta pe care sa-i foloseasca pt ce vor. Astfel, le putem demonstra si celor de la Salubris ca se poate recicla.

    Si nu doar PN recicleaza separat, si in B am vazut ca au europubele (in campusul din Regie)pt hirtie, plastic, metale, sticla si organice, iar studentii chiar arunca gunoiul separat.

    Felicitari celor care fac ceva pt mediu.

    RăspundețiȘtergere
  2. @raluca: ceea ce ma intereseaza pe mine nu este amplasarea acestor containere speciale ci colectarea selectiva a deseurilor.
    poate voi vedea o luare de pozitie din partea d-lui oprea in aceasta privinta, mai ales ca dumnealui a calatorit foarte mult si mai este si europarlamentar.
    cand eram in scoala primara, tin minte ca elevii erau incurajati sa aduca maculatura la scoala pentru a fi data la topit. stiu ca se mai practica si acum astfel de chestiuni, dar pe scara foarte redusa. trebuie sa scapam de mentalitatea ca o treaba din asta este comunista.nu, ea tine de spiritul civic si de preocuparea pentru santatea planetei.
    raluca, te mai astept pe blogul meu sa postezi comentarii la articolele sociale.

    RăspundețiȘtergere