miercuri, 18 iunie 2008

Cult agrarian la Iasi

In mentalul popoarelor antice focul avea fie un caracter pozitiv, fie negativ. Era pozitiv pentru ca era folosit ca mijloc de supunere a naturii, in agricultura prin arderea ramasitelor de dupa recolta (cultul agrarian-focul=purificare, trasaturi germinative etc.). In plus mitul focului este asociat cu pasarea Phoenix..Focul capata trasaturi distructive daca era trimis de zei.
Obiceiurile funerare ale dacilor si ale romanilor erau identice cel putin sub urmatorul aspect: dupa terminarea unei batalii, era obiceiul de a arde pe rug, incinera, spuneti-i cum vreti, pe cei ucisi in confruntare.
La Iasi, la Casa Sindicatelor, pe 15 martie a.c., a avut loc lansarea candidatilor PDL pentru primariile rurale din judet. Dan Carlan a folosit urmatoarea imagine cand a fost vorba de sprijinul ce urma a fi acordat de catre membrii PDL Iasi lui Dumitru Oprea: "ne vom face scut si-l vom purta pe Oprea spre victoria de la primarie" (citat aproximativ).
Eu cred ca armata portocalie din Iasi a avut o conducere bicefala: Carlan si Oprea. Pe 1 iunie a cazut in lupta Carlan. Pe 15 iunie a cazut si Oprea. Trebuie respectat statutul celor doi generali invinsi...
Daca este sa refacem simbolistica funerara a romanilor si a dacilor, conducerea PDL Iasi trebuie arsa pe rug dpdv metaforic, in asa fel incat elementele negative sa dispara si sa faca loc unei structuri proaspete, unitare si flexibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu