miercuri, 7 ianuarie 2009

Mesaj de solidaritate fata de jurnalistii de la Jurnalul de Est

In mod exceptional, astazi scriu un mesaj in limba romana.

Astazi am aflat cu stupoare ca Jurnalul de Est s-a inchis.
Din cauza unor posibile probleme financiare care au afectat mai intai departamentele Marketing si Difuzare, peste 30 de oameni si-au pierdut locurile de munca.
Ma declar intristat si suparat de pierderea suferita de ziaristica ieseana.
Pentru mine, lecturarea editiei tiparite a fost o placere intelectuala cu atat mai mult cu cat am apreciat stilul in care erau scrise articolele sociale, culturale si economice.
Sper ca motivele care stau in spatele deciziei patronului Constantin Soranescu sa nu fie legate de persoana lui Florin Ghetau, ziarist iesean cu o bogata experienta in domeniu, si de inamicitiile manifestate de anumiti politicieni din PSD si PNL Iasi fata de el.
Incurajez pe fostii jurnalisti de la JdE sa treaca pe online, fie sa cumpere numele JdE si sa-l faca exclusiv electronic, fie sa fondeze un ziar nou, cu sprijinul unor afaceristi apolitici.
Din punctul meu de vedere, va fi foarte greu fostilor ziaristi de la JdE sa lucreze la alte publicatii iesene intrucat acestea sunt controlate de politicieni locali, in mod evident. Cazul BZI este notoriu. Ambitiile tinerilor din redactia JdE au fost blocate de dificultatile financiare prin care a trecut JdE din 2008 pana azi.
Daca FG si colegii sai din fosta redactie a JdE vor dori, putea si reusi sa fondeze un alt ziar, doresc sa fiu primul abonat al editiei tiparite.
Stilul JdE era unic in peisajul mediatic iesean, dominand prin decenta si echidistanta.
Urez jurnalistilor JdE mult succes pe drumul pe care vor merge dupa experienta de la JdE. Sper ca la capatul acetui drum se va gasi ceva care sa puna in valoare calitatile lor.
Multumesc urmatorilor jurnalisti JdE ale caror nume le stiu dar si celor pe care nu-i stiu:

Ciprian Nedelcu
Cristian Zavastin
Madalina Mihaila
Alina Gradinaru
Mihaela Neculcea
George Vintila
Florin Ghetau
si colegii lor.

MULTUMESC, SUCCES SI SANATATE!

Timp de 4 zile voi pune linkuri spre blogurile celor de la JdE in partea superioara a blogului.

Singurele mele blogpost-uri despre Jurnalul de Est sunt acestea:

Florin Gheţău nu mai este redactor-şef la Jurnalul de Est

Ce se intampla cu Jurnalul Politic?

Puci la Jurnalul de Est!

Dezvăluiri şocante despre Florin Gheţău şi Jurnalul de Est(?!)

Catre redactia Jurnalului de Est

Jurnalul de Est si Ziarul de Iasi imi dau dreptate

Later edit, 10.01

Camelia Paduraru este una dintre cititoarele mele careia ii multumesc pentru vizitele pe blog. Sa fie ea nevasta fostului prefect?
Nu stiu sa verific toate IP-urile, inca...:D

3 comentarii:

  1. Salut! Multumim pentru sustinere! Ar fi fost bine sa se poata scoate macar online ziarul, insa, asa cum am spus-o, nu cred ca exista cineva care sa sustina financiar un fost ziar decent. Am vazut ca multa lume se bucura si arunca mai mult cu noroi intr-o publicatie care a respectat o relativa etica jurnalistica. Asa stim noi, in breasla asta, sa ne sustinem reciproc! Multumim si de urari. Poate ca e tot raul spre bine pentru fiecare om care a muncit acolo si poate ca vom putea continua in meseria asta. Vom vedea ce va fi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru sustinere si pentru urari! Din pacate, asa cum mai spuneam si pe alte bloguri, nu cred ca exista cineva interesat sa preia marca "jurnalul", chiar si numai online, si sa o sustina financiar. Ma intristeaza ca multi se bucura ca a disparut un ziar decent, zic eu, care respecta niste reguli jurnalistice si care era interesant. Probabil ca asa stim noi, romanii, sa ne sustinem reciproc...

    RăspundețiȘtergere
  3. Undeva prin tara s-a reusit trecerea exclusiv in online.
    Vezi aici:
    http://www.mazemania.ro/2009/01/06/sibianul-a-murit/

    RăspundețiȘtergere