sâmbătă, 6 iunie 2009

Eu cu cine votez?

La alegerile europene din 7 iunie am 2 opţiuni majore:

1. iau un buletin de vot care va ajunge în urnă
2. nu iau un buletin de vot care n-are cum să ajungă în urnă

1. iau un buletin de vot care va ajunge în urnă

Opţiuni

-votez de aşa manieră încât votul meu să fie valabil exprimat
-votez de aşa manieră încât votul meu să fie anulat

-votez de aşa manieră încât votul meu să fie valabil exprimat

Clase de opţiuni

partide mari: PDL, PSD, PNL
candidaţi şi partide de forţă medie: EBa, PRM, UDMR
candidaţi şi partide de mic impact: Forţa Civică, PNTCD, Pavel Abraham

-votez de aşa manieră încât votul meu să fie anulat

Opţiuni

--introduc buletinul de vot în urnă exact cu aceleaşi înscrisuri ca la primire-adică nu pun ştampila, blanc,
--desenez o căsuţă în faţa căreia scriu fie "Niciunul din această listă nu merită votul meu" sau "Alt candidat"
--desenez o căsuţă în faţa căreia scriu numele candidatului meu sau partidului meu preferat şi care nu se regăseşte în lista celor 9 concurenţi electorali, 7 plus 2, De exemplu scriu "Daniel Funeriu", "Dorin Chirtoacă", "Vlad Ţepeş", "Somnulescu", "Ştefan Cel Mare", "Paul Sava" şi pun ştampila cu votat în interiorul sau exteriorul căsuţei pe care am desenat-o.

Revenind la
1. iau un buletin de vot care va ajunge în urnă
-votez de aşa manieră încât votul meu să fie valabil exprimat
Clase de opţiuni
partide mari: PDL, PSD, PNL
candidaţi şi partide de forţă medie: EBa, PRM, UDMR
candidaţi şi partide de mic impact: Forţa Civică, PNTCD, Pavel Abraham

Dacă este să introduc un buletin de vot care să fie valabil
mă orientez spre partidele pe care le cunosc
mă orientez spre partidele care se potrivesc aşteptărilor mele
mă orientez spre partidele pe care le-am mai votat şi care nu m-au dezamăgit
mă orientez spre partidele care nu sunt de stânga
mă orientez spre partide, nu spre candidaţi independenţi
mă orientez spre partidul al cărui posibil candidat pentru prezidenţiale are reprezentanţi puternici, corecţi, harnici, relativ tineri (sub 45 de ani) în comunitatea locală din care vin sau în care mă aflu
mă orientez spre partidul care a făcut campanie pe subiecte de interes european (extinderea obligatorie spre Turcia, România să impună/negocieze primirea Republicii Moldova în Uniunea Europeană în schimbul acceptării Turciei, Croaţiei şi a Serbiei, Parteneriatul Estic, reducerea dependenţei energetice de Rusia, reducerea birocraţiei europene, crearea Armatei Europene, schimbările de climă- Kyoto-ţinta de reducere a emisiilor de carbon cu 20% până în 2020-biocombustibilii, transparenţa deciziilor Consiliului de Miniştri, Comisiei Europene, Parlamentului European, legalizarea avortului, a prostituţiei şi a consumului de marijuana şi libertatea religioasă să fie garantată, încurajarea cercetării şi inovării, consultarea prin referendum european pentru decizii majore la nivel european, drepturi egale pentru femei şi bărbaţi, paritatea de gen în politică, să se elimine recomandările Parlamentului European referitoare la bloguri-Raportul Mikko, colaborarea cu Uniunea Africană, Liga Arabă, China, denuclearizarea Europei şi a planetei, multi şi interculturalismul, interzicerea producţiei, vânzării, distribuţiei, achiziţionării de ţigări sau produse din tutun, salariu minim garantat pentru tinerii din Uniunea Europeană-600 euro pentru 35 de ore de lucru pe săptămână, încurajarea învăţării de către copii a două limbi străine, implicarea în procesul de pace din Orientul Mijlociu)

Deci, EU CU CINE VOTEZ?

Sugestii? Argumente bazate pe cerinţele/aşteptările mele?

Cătălin Onofrei (editorialist Ziarul de Iaşi)- Votul de blam

7 comentarii:

  1. esti interesat de link exchange?...uite ID-ul meu robert9h

    RăspundețiȘtergere
  2. cadou pt dvs:

    http://www.youtube.com/watch?v=BUe-d67BKLc


    http://www.alegeri.tv/alegeri-europarlamentare-2009/funeriu-daniel/video/interviu-alegeri-tv-daniel-funeriu-pd-l

    RăspundețiȘtergere
  3. conform criteriilor tale referitoare la un partid, te apropi cel mai mult de pozitia ALDE (as putea zice de departe) din parlamentul European, grup din care este membru PNL la noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu-i la temă, dar...
    Paul, sunt foarte bune sfaturile tale referitoare la întâlnirea bloggerilor. Am aflat într-un minut lucruri la care nu am avut timp să mă gândesc. http://gindulmeu.wordpress.com/2009/06/04/apel-catre-bloggerii-din-moldova/
    Dar chiar vorbeşti serios? Vrei să vii acum la Chişinău pentru vreo 6 luni? Este cam tulbure situaţia... Iar eu nu-ţi pot asigura securitatea personală :)))
    Poate aştepţi vremuri mai bune? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Eleonora: Da, vorbesc serios. Mi se pare utilă o şedere de vreo 6 luni la Chişinău în vederea îmbogăţirii experienţei de jurnalist independent. Ştiu că sunt şanse mari ca organele de securitate din RM să exercite presiuni asupra cetăţenilor străini, în special români. Nu am însă nevoie să-mi fie asigurată sau garantată securitatea personală din 2 mari motive: 1. nu sunt o personalitate publică a cărei activitate este expusă unor riscuri, 2. Articolul 17 din Constitutia României modificată în 2003: "Cetãtenii români se bucurã în strãinãtate de protectia statului român si trebuie sã-si îndeplineascã obligatiile, cu exceptia acelora ce nu sunt compatibile cu absenta lor din tarã." Sper să pot ajunge în RM înainte de alegerea noului preşedinte al RM.
    Mulţumesc pentru intervenţiile tale pe acest blog.
    @Robert: precizează, te rog, adresa blogului tău pe care vrei să-l inserez în blogrollul meu.
    DUPĂ ce vei introduce blogul meu în blogrollul tău, atunci voi proceda şi eu la fel.
    @al doilea anonim, ăla cu ALDE: niciun candidat al PNL n-a abordat măcar 2 din temele de natură europeană care mă interesează. Ramona Mănescu rămâne totuşi reprezentantul unui grup politic minor. ALDE este pe locul 3, iar eu nu vreau să mai votez cu locul 3, cum am făcut cu Cristi Adomniţei la alegerile locale din iunie 2008. Se vede că eşti total nespecialist în studii politice atâta timp cât spui cu nonşalanţă că teme majore ale PSE au fost promovate de reprezentanţii români din ALDE. Dar nu voi vota niciodată cu comuniştii sau socialiştii.
    @primul anonim:
    -mulţumesc pentru intervenţia ta şi pentru linkurile funcţionale pe care ni le-ai oferit.
    -eu am un respect deosebit faţă de backgroundul educativ şi ştiinţific al lui Daniel Funeriu.
    -ştiu că Daniel Funeriu candidează din partea PDL
    -ştiu că Daniel Funeriu este pe loc neeligibil şi are 0% şanse să ajungă MEP, la a doua legislatură.
    -am transmis semnale publice că impunerea lui Daniel Funeriu pe loc eligibil fruntaş ar fi o lovitură de imagine pentru PDL şi ar fi oferit un plus de calitate discursului politic al PDL
    -marginalizarea lui DF pare să fie opera vechilor pedişti de vreme ce DF fusese mai întâi la P L D.
    -mi se pare absolut îngrozitoare ideea ca tânărul DF să ajungă asistent europarlamentar pentru un moşneag de 66 de ani, e.g. Stolo
    -eu nu vreau să votez o listă, decât dacă ea are oameni bine pregătiţi, cinstiţi şi tineri
    -în interviul Alegeri TV, DF a vorbit despre RM dar nu a spus că România va negocia aderarea RM la UE odată cu Turcia sau Serbia, DF a amintit totuşi de tentativele de reducere a dependenţei energetice de Rusia, o notă proastă i-am dat deoarece n-a pomenit de faptul că 2009 este Anul European al Creativităţii şi Inovării, o notă bună a primit de la mine deoarece este interesat în a rămâne în delegaţia UE-China şi că vrea să folosească competenţele culturale acumulate în Japonia pentru a îmbunătăţi relaţia UE-Japonia. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  6. Recomand un articol:
    http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2009/06/despre-sexualitate.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Paul, alegerile au trecut, apele s-au calmat, iar tu te tot intrebi cu cine sa votezi? :)

    In ceea ce priveste venirea ta in Moldova... acum e momentul cel mai potrivit. Eleonora, nu impiedica un roman adevarat sa vina peste Prut, sa vada ce se intampla cu adevarat, nu sa stea plictisit uitandu-se la stangacia jurnalistilor de la relaitatea si protv... Respect!

    RăspundețiȘtergere