luni, 15 iunie 2009

România şi Republica Moldova- ecuaţie cu două cunoscute

Scenariul georgian

Opoziţia câştigă alegerile dar va pierde rapid din credibilitate. Majorităţi politice fluide.

Scenariul ucrainian

Facţiunea europeană anti-comunistă se divizează, taberele se radicalizează. O parte se va coaliza cu comuniştii, cealaltă se va opune disidenţei şi facţiunii comuniste.

Scenariul greco-român

Tinerii şi muncitorii vor declanşa proteste de mare amploare. Vor ocupa clădirile-simbol ale puterii comuniste. Schimbarea de regim se va solda cu vărsare de sânge.

Scenariul cordonului sanitar

Polonia şi ţările baltice vor împinge Moldova în zona de influenţă europeană pentru a contracara extinderea influenţei ruseşti.

Scenariul politicii de împăcare sau trădarea anglo-franceză

Pentru a nu deranja Rusia şi pentru a evita declanşarea unui război cu Rusia, Uniunea Europeană va dizolva Parteneriatul Estic şi va stopa orice posibilitate ca Georgia, Moldova şi Ucraina să se alăture Uniunii.

Scenariul intervenţiei militare ruseşti

Hardlinerii grupaţi în jurul lui Putin ar putea repeta situaţia din 13 ianuarie 1991 când Rusia a înăbuşit în sânge protestele anticomuniste din Lituania. De data asta, Rusia va invoca fie purificarea etnică, fie nevoia de a asigura stabilitate militară puterii comuniste de la Chişinău. SUA, UE, NATO, OSCE, ONU şi România vor condamna crimele comise dar nu vor interveni nici măcar sub forma unei rezoluţii a Adunării Generale ONU sau a Consiliului de Securitate ONU (Rusia are drept de veto, alături de SUA, Franţa, Marea Britanie şi China).

Comentarii
Cum se explică faptul că Polonia şi ţările baltice manifestă mult mai mult interes faţă de problemele din Moldova decât România? Politicienii de la Bucureşti nu vor să susţină actuala opoziţie democratică eurofilă românofonă şi liberală de la Chişinău!
Polonia nu vrea ca România să fie reprezentantul intereselor europene în Moldova întrucât şi-ar vedea ameninţat statutul de putere regională.
Titus Corlăţean, lider PSD-România, este favorabil ideii ca Marian Lupu, fost lider comunist moldovean, să coaguleze forţele de centru-stânga. Deşi există posibilitatea ca acest bloc politic să devină satelitul parlamentar al PCRM.
Turcia este interesată de aspectele etnice din Moldova pe considerente politice şi culturale. Găgăuzia. Cică Turcia tinde să ţină partea României ca şi contrapondere la interesele Rusiei şi Ucrainei. Turcia încurajează românismul în Regiunea Autonomă Găgăuză.

3 comentarii:

  1. in rep. moldova e greu de spus ce vrea opozitia. partide romanesti in opozitie sau romanofile? hm. mai ganditi-va la treaba asta. mediul politic din basarabia e precum nisipurile miscatoare. poti fi inghitit tocmai de cei pe care ii crezi prieteni. acolo exista mai degraba interese personale, decat nationale.

    RăspundețiȘtergere
  2. mai multe scenarii triste decat pozitive

    poate apare unul..al nostru:)?

    RăspundețiȘtergere
  3. nici nu vreau sa ma gindesc ce scenariul poate sa aiba loc,dupa cele intimplate in ultimul timp...
    Dar din tot sufletul doresc ca sa avem o schimbare...

    RăspundețiȘtergere