marți, 30 iunie 2009

A venit circul în târg...

IaşiPlus-A început procesul lui Dumitru Oprea
Florentina Cîrneci

Senatorul PD-L Dumitru Oprea si-a trimis doar avocatul la instanta, la primul termen din procesul intentat impotriva sa de Agentia Nationala de Integritate. Senatorul spera ca dosarul sau sa fie trimis spre solutionare la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
"Dumnealor sustin ca astfel de procese trebuie judecate de ICCJ, dar acest lucru ramane la aprecierea magistratilor Curtii de Apel Iasi, intrucat legea este un pic neclara la acest capitol. Se mentioneaza in lege ca ICCJ judeca dosarele deputatilor si senatorilor aflati in functie, insa nu se precizeaza daca aflati in functie acum sau in momentul in care s-au intocmit actele de constatare. Cat despre prejudiciul creat de dl. Oprea, o sa lasam instanta sa decida acest lucru", a spus Adrian Dumitru, reprezentantul ANI la proces.
Nu a justificat o parte din avere
ANI a sustinut ca Oprea nu a justificat o mare parte din avere, in jur de 68.000 de euro, iar ancheta a vizat perioada 2001 – 2008, in care el a fost rector al Universitatii "Al. I. Cuza". Imediat dupa izbucnirea scandalului, Oprea a spus ca cei de la ANI au uitat de veniturile sale provenite din activitatea desfasurata ca europarlamentar. Avocata lui Oprea, Maria Ramayana Nesvadba, a invocat si exceptia lipsei calitati procesuale pasive in cauza a Ministerului Finantelor si calitatea inspectorului de integritate care a intocmit actul contestator in baza caruia se cere instantei confiscarea unei parti din averea senatorului. "Instantele din alte judete s-au pronuntat deja pe aceasta din urma exceptie, au statuat competenta inspectorului, pentru ca presedintele ANI nu are atributii operative", a adaugat Adrian Dumitru. Inainte de a iesi din sala de judecata avocata lui Oprea i-a surprins pe judecatori cu o alta cerere — a solicitat sa-i fie acordata posibilitatea de a pleda in aceasta cauza folosindu-se de un videoproiector, argumentand ca i s-a permis acest lucru la Curtea de Apel Bacau si la ICCJ.
Magistratii Curtii de Apel Iasi au dat ca nou termen in dosar data de 13 iulie, cand vor decide si daca trimit dosarul lui Oprea la Bucuresti.

Precizare: din câte ştiu eu Oprea are unul dintre cei mai buni avocaţi din Moldova. Avocata lui Oprea a fost judecător la Iaşi, a fost juristul-şef al UAIC. S-a ocupat de dosarele grele: Grădina Botanică, Rusalim Petriş, CUI.
Florentina, ai grijă cum te descurci în presă că e greu. Trebuie să ai fler şi stomac tare.

2 comentarii:

  1. 68.000 euro la un politician care e si rector de facultate, suma in litigiu? te apuca rasul... ori nu au avut cu ce sa-l agate cu altceva in afara de maruntisul asta, ori oprea e in dizgratie pe undeva pe sus, ori i se plateste o polita din alta parte...

    RăspundețiȘtergere
  2. oprea a fost rector la universitatea din iasi.noul rector este isan, tot de la economie.seful unei universitati se numeste rector, iar seful unei facultati se numeste decan.
    sunt mai multi poli de putere in tragerea pe linie moarta a lui oprea.sunt sceptic in a enunta o ipoteza de tipul inside job.

    RăspundețiȘtergere