sâmbătă, 8 august 2009

Dragi indoromi din municipiul Roman, vă rog frumos să furaţi mai puţin

Totul a pornit de la un pepene galben mai arătos.
Merg azi la piaţă, cea mare, să iau un pepene galben. Văd unul mai arătos la indoromii din partea stângă, cum vii dinspre gang. Kilogramul era 1.5 lei. Mi-l cântăreşte: 3 kg deşi nu părea de 3 kg. Mă duc la cântarele din piaţă: 2.5 kg. Hopa, m-a furat de jumătate de kilogram.
Mă duc să fac reclamaţie la Administraţia Pieţelor. Acolo mi se spune că "doamna", Doinita Maftei probabil, este plecată şi că să revin în jumătate de oră. Când întreb dacă nu pot depune reclamaţia la altcineva, mi se răspunde "Veniţi în jumătate de oră, poate se întoarce doamna până atunci".
Este a doua oară când încerc să fac o reclamaţie la Administraţia Pieţelor şi sunt refuzat pe motiv că nu are cine să mi-o primească şi că doamna e plecată, ba la Primărie, ba la o şedinţă, ba e pauza de masă, la ora 10.... Înainte de episodul de azi, acum vreo 4 săptămâni, încercasem să fac reclamaţie pentru un kg de cartofi lipsă din 5 kg plătiţi, bineînţeles tot de la indoromii din Piaţa Mare.
În fine, după nervii pe care mi i-am făcut la Administraţia Pieţelor, mă duc la harbuzarii din spatele Halei, cumpăr un harbuz de 7.6 kg pentru care plătesc 7 lei pentru că doamna producător mă ştie de client fidel.
Pentru a respinge argumentele posibile ale apărătorilor indoromilor din Piaţa Mare:
Eu nu cred că ei fură la cântar de nevoie, din motive socio-economice, am văzut la vânzătorul de pepeni galbeni care m-a furat, un puştan şmecher şi cu tupeu, ţigări Kent, telefon scump şi ghiuluri peste ghiuluri.
De fiecare dată când trec prin piaţă, îmi zic: "Nu cumpăra de la indoromi pentru că toţi au cântarele măsluite". Dar din când în când uit lecţia şi tot eu sufăr.
Haideţi să vă explic cum stă treaba măcar cu harbuzarii din spatele Halei: numai boxele din interior sunt ale producătorilor, celelalte sunt ale speculanţilor. La boxele din interiorul spaţiului pentru harbuzari, marginile, adică prima şi ultima boxă, sunt ale speculanţilor.
Aştept de la domnul primar Leoreanu să o demită urgent pe şefa de la Administraţia Pieţelor pentru că dumneaei este mână-n mână cu speculanţii şi cu indoromii care au cântarele măsluite. Sau măcar domnul primar să facă un control neanunţat la indoromii care vând pepeni, ardei şi cartofi. Să se facă dosare penale la cei care fură la cântar!
De ce producătorii de pepeni de la Matca sunt ţinuţi împreună cu speculanţii/intermediarii numiţi de Administraţia Pieţelor "Asociaţii Familiale" sau mai ştiu eu ce?
Când s-a făcut ultima dată în Piaţa Mare din Roman un control neanunţat pe bune care să elimine speculanţii din zona producătorilor şi pe cei care fură la cântar?

Nu zic că poate românii nu fură şi ei la cântar dar cu astfel de situaţii nu m-am confruntat.
Pachave tut!

Un comentariu:

  1. Parerea mea este ca cei indreptatiti sa faca controale in piata ori sunt neglijenti, ori sunt mana in mana cu cei care fura. Sau ambele ...

    RăspundețiȘtergere