Răsfoind astăzi ediţia online a Ziarului de Roman, am dat peste un articol extrem de interesant referitor la viaţa şi opera unui scriitor romaşcan de origine evreiască, articol intitulat "O sută de ani de la naşterea celui mai mare scriitor romaşcan al secolului XX". Autorul articolului este Doris Mironescu, cunoscut critic literar din Iaşi şi profesor de literatura română la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Cuza Iaşi. Articolul este o descriere vibrantă a eforturilor depuse de Max Blecher pentru a desăvârşi actul creaţiei într-un context socio-politic galopant, mai precis peisajul etnic marcat de violenţă împotriva evreilor în România anilor 1930.
Reproduc două pasaje din materialul tânărului publicist ieşean, născut la Roman:
"Prima a fost capodopera "Intimplari in irealitatea imediata" (1936), o scriere despre inconsistenta realitatii si despre nevrozele adolescentei. A urmat romanul de sanatoriu "Inimi cicatrizate" (1937), o impresionanta marturie a prefacerilor spiritului incercat de boala. Ultimul a fost romanul "Vizuina luminata", publicat abia in 1971, carte ingenioasa si plina de lirism, care incearca sa insumeze visele de poet si dramatica zbatere a bolnavului. Despre valoarea acestor carti s-au pronuntat cei mai importanti critici si scriitori romani, aducindu-le elogii binemeritate: Eugen Ionescu („un Kafka roman”, l-a numit acesta intr-un text din 1936), Eugen Lovinescu, Mihail Sebastian, Geo Bogza, Nicolae Balota, Nicolae Manolescu, Mihai Zamfir, Emil Brumaru, Mircea Cartarescu. Cartile aparute in timpul vietii sale i-au adus succes, reusind sa puna Romanul pe harta literaturii romane."
"Recunoasterea marelui scriitor Max Blecher ca romascan ar fi pentru cetatenii municipiului o onoare si o mindrie. Este poate momentul ca acum, la centenarul marelui scriitor, orasul sa celebreze sporirea bogatiei sale culturale datorata lui. Acordarea titlului de Cetatean de Onoare al Romanului scriitorului Max Blecher ar insemna asumarea celei mai bune traditii pe care o avem: o traditie a valorii. Locurile prin care au trecut scriitorii, dar, mai ales, acelea pe care le-au transplantat in operele lor, au obligatia sa isi asume comemorarea unei astfel de mosteniri."
Rămâne de văzut ce ecou va avea iniţiativa criticului literar Doris Mironescu asupra inimilor consilierilor locali din Roman, dar mai ales asupra gândirii progresiste manifestate timpuriu de domnul primar Laurenţiu Leoreanu. Măcar în al 13-lea ceas să-l omagiem pe Max Blecher pentru strădaniile sale puse în slujba culturii romaşcane.
Susţin 100% iniţiativa de a i se oferi postmortem titlul de Cetăţean de Onoare al urbei muşatine, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa.
Felicit Ziarul de Roman pentru că s-a asociat acestui remarcabil demers.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Am intrat, recunosc, intamplator pe blogul tau, si am avut o surpriza dintre cele mai placute. SE SCRIE DESPRE BLECHER. SE DORESTE DECLARAREA LUI CETATEAN DE ONOARE AL ORASULUI ROMAN. Sunt de acord 1000%. Eu citindu-l, il consider in cunostinta de cauza unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a avut vreodata Romania. Este, in egala masura, un reper moral, prin toleranta etnica de care a dat in permanenta dovada si prin curajul si darzenia cu care a luptat impotriva unei boli necrutatoare. A iubit oamenii, a avut cultul prieteniei, a scris carti superbe. Cunoasterea si recunoasterea lui e o datorie.
RăspundețiȘtergere