duminică, 24 ianuarie 2010

Câte ceva despre mediul privat, compătimit de liderii de opinie

În mediul privat, se dau bani la negru necontorizaţi de cartea de muncă şi de evidenţele contabile. Pe termen scurt, angajatul la privat câştigă ceva dar o ia în bot la pensie.

În mediul privat, de multe ori angajaţii sunt exploataţi peste limita normalului. Statul nu-şi permite aşa ceva, că d-aia există sindicate.

Din experienţa personală, în timpul unui interviu mi s-a spus: salariul minim bani în mână, lucrezi 9-10 ore, vii şi sâmbăta, premii, bonusuri după performanţe, la 6 luni de la angajare. Mi s-a trântit în faţă: nu-ţi convine? afară aşteaptă 100 de oameni să se angajeze în locul tău. Am mulţumit şi am plecat.

Pe de altă parte, nu e chiar aşa de simplu să te angajezi nici la stat. Criteriile sunt reglementate strict, concursurile de angajare sunt anunţate public, în fine este mai multă disciplină. Cine n-a încercat niciodată să se angajeze la privat din prima, dar s-a angajat la stat din prima, o să moară ca bugetar.

Recunosc, sunt unii bugetari incompetenţi care nu pot fi scoşi sau înlocuiţi nici cu tancul. Găsim astfel de exemple şi la baza şi la vârful piramidei decizionale.

Guvernul acesta, decât să dea afară directorii numiţi politic dovediţi ca incompetenţi şi remuneraţi regeşte, preferă să dea afară 4 angajaţi plătiţi prost care îşi fac totuşi treaba pentru ca cei rămaşi să muncească mai mult pe tot atâţia bani sau chiar mai puţini. Asta înţeleg eu din restructurările anunţate de guvern.

Păi nu merită guvernanţii să le spui de cele sfinte??? Aroganţa lor le va veni de hac.

Un comentariu:

  1. Auzi Paul, lasa drogurile alea odata :D

    Pai sunt unii care au secretare si nu ar trebui sa aiba. Sunt unii care joaca solitaire 7/24 ca nu le-a spus seful ce au de facut, sunt unii care is acolo ca sunt cumnatii lui varul lui nepotul scl. Astia mai trebuie rariti.
    Aia de sus au insa experienta, stii cum e cu schimbarea stapanului.
    Asta teoretic ca practic stim cum se da afara si ce confuzie se creaza in momentul in care vorbesti de competenta in companiile guvernamentale.
    La privat nu e asa cu angajarea, astea-s dume de companii noi sau companii mari. Angajarile se fac pe referinte si cunostinte, doar 20% sunt anuntate. Cand au nevoie de oameni intreaba pe angajati, colegi, prieteni sau stiu deja pe cine ar vrea in companie de la alte companii.
    Ia baga-te intr-un PSD, PNL, PDL, sa vezi cum gasesti referinte si loc de munca.
    Hai sa nu mai fim naivi caci nu sunt vremile sub noi...

    RăspundețiȘtergere