vineri, 19 februarie 2010

Sunt ateu, gnostic, deist, agnostic, sceptic sau credincios?

Cred în existenţa unei orânduiri celeste sau supernaturale superioare celei lumeşti. Cred în prevalenţa Binelui.

Nu cred în imaginea lui Dumnezeu ca bătrânel afabil şi milos cu toţii. Nu cred că această forţă sau orânduire superioară trebuie să poarte un nume şi să facă parte dintr-un aparat ideologic şi administrativ.

Cred că a existat odinioară un lider spiritual şi moral căruia i se spunea Iisus.

Nu cred că pentru a fi un adevărat credincios trebuie să arăţi asta altora. Contează ce gândeşti şi cum te porţi faţă de alţii, nu cât de des sau dacă te duci la biserică, sinagogă sau moschee.

Cred că ideea de bază a creştinismului este asemănătoare cu a comunismului, adică bună, umanistă, progresistă. Doar că teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Ce sfaturi dădea Iisus şi cum se comportă creştinul ortodox sau catolic de azi odată ieşit din biserică.

Fiecare are libertatea să gândească ce şi cum vrea, este bine că avem libertate religioasă, pot alege să fiu ortodox sau nu, pot alege să fiu catolic, evreu, musulman sau taoist sau nu. Până şi Obama pomeneşte permanent de non-believers când enumeră marile doctrine religioase.

Sunt ateu, gnostic, deist, agnostic, sceptic sau credincios?

Un comentariu:

  1. deist, dar fara religie. Posibil ca nu te preocupa subiectul sau ti-ai format o parere si nu esti interesat sa o combati.

    RăspundețiȘtergere