joi, 25 martie 2010

Analfabeţii la putere

Proiectul de Lege a Educaţiei Naţionale prevede la art. 76 şi 77 că directorul şcolii, cu aprobarea consiliului de administraţie, angajează personalul didactic. Directorul şcolii va fi legat ombilical de primar.
În mediul rural vor apărea extrem de multe abuzuri pe acest sistem:
cele 2 treimi ale consiliului local şi al părinţilor se vor constitui într-o maşină de vot pusă discreţionar la dispoziţia intereselor politice şi financiare ale primarului. Dacă primarului nu-i place de mutra ta, îţi bagă nişte criterii de genul "ca să predai matematică trebuie să ştii să conduci un tractor". Principiul transparenţei nu va fi respectat nicăieri: se vor da posturile cui trebuie, când trebuie, pentru cât trebuie.
Se pare că toată lumea, deci inclusiv şi titularii din mediul rural, va trebui să primească aprobarea Primarului pentru a fi sau rămâne angajaţi în sistem. Sunt atâtea comune în judeţul Neamţ unde funcţia de primar este exercitată de un analfabet cu 4 clase, fost tractorist sau bişniţar. Şi vrea domnul Ministru Funeriu ca acest primar analfabet să avizeze comisiile de concurs pentru angajarea personalului didactic în mediul rural???
Legea Educaţiei Naţionale nu oferă siguranţa locului de muncă pentru profesori, creează condiţiile corupţiei endemice şi tratează profesorul ca pe o categorie de sacrificiu.
Totuşi Pactul pentru Educaţie ce a fost?
Totuşi de ce domnul Marga a desfiinţat acest rictus băsescian numit Legea Educaţiei Naţionale?
Proiectul Legii Educaţiei se găseşte aici.

Un comentariu:

  1. 1. Paul, procesul de descentralizare în Educatie ar trebui să armonizeze relatia dintre comunitate şi scoala. Finanţarea scolilor se va face din bugetul local.
    2. procesul electoral din Romania produce anumite surprize ..ex. "taranul/bişniţerul/analfabetul de primar din Piatra Neamţ"
    3. însă, procesul de descentralizare va ajuta indirect procesul electoral...ai să observi ce surprize plăcute o să aducă alegerile locale 2012:))

    RăspundețiȘtergere