duminică, 26 septembrie 2010

Municipiul Roman- oraş cultural? Să fim serioşi!

Aud tot felul de idei năstruşnice din partea conducerii primăriei Roman cum că Romanul ar putea deveni oraş cultural.
Asta este o prostie.
În cel mai bun caz, Romanul ar putea deveni un centru economic. Cândva prin 2020.
În primul rând, Romanul niciodată n-a avut semnificaţie culturală comparabilă cu a celorlaltor oraşe din jur. Pe vremuri, la Roman se stabilea preţul grâului. Nimic de cultură. Pe vremuri, Romanul avea o comunitate de evrei şi de armeni extrem de influentă. Acum nimic nu mai mişcă în domeniul ăsta.
Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului cu sediul la Roman nu are şanse să devină reper cultural într-un tur turistic şi cultural judeţean sau regional. Şefii arhiepiscopiei sunt preocupaţi să-şi umfle conturile pe spinarea preoţilor din comunele din jurul Romanului. Atâta timp cât şefii religioşi din Roman se întrec în maşini luxoase, nu văd de unde ar apărea un interes cultural.
Cred că putem fi număraţi pe degetele de la o mână noi cei care ştim că piaţeta de la Casa de Cultură va primi numele de Max Blecher. N-am auzit ca primăria să-şi fi manifestat interesul de a amenaja un muzeu sau o casă memorială Max Blecher.

Ce lipseşte Romanului pentru a deveni oraş cultural?
-oameni competenţi, cinstiţi, cu viziune
-muzee, case memoriale (cu Muzeul de Artă şi cel de Istorie nu se face primăvară)
-locuri încărcate cu semnificaţie istorică, culturală, turistică
-parteneriatul public-privat
-investiţii străine în domeniu
-respectul oraşelor turistice sau culturale din apropiere: Iaşi, Suceava, Piatra-Neamţ
-spaţii expoziţionale dedicate
-o Casă de Cultură funcţională
-manageri culturali
-un cinematograf la standarde moderne
-oameni pregătiţi să lucreze în promovarea culturii romaşcane
-o strategie de branding
-prezenţa oraşului în circuitul turistic judeţean sau regional

Parcul municipal şi lacul sunt praf în ochi. Atâta timp cât cu banii respectivi se puteau repara străzi de la periferie şi se putea lucra la utilităţile din aceleaşi cartiere mărginaşe, mă îndoiesc că vreodată presa locală ar fi interesată să ceară socoteală primăriei pentru fiecare leuţ cheltuit. La fel şi cu amenajarea Bulevardului Roman-Muşat. Cu banii respectivi se puteau reface aleile dintre blocuri, se putea îmbunătăţi iluminatul public din zonele periferice.
Nu mă aştept la lucruri bune din partea unei primării care preferă să finanţeze biserici decât acţiuni umanitare sau ştiinţifice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu