sâmbătă, 16 octombrie 2010

Eu votez împotriva religiei creştine aşa cum se manifestă ea azi

1. Eu consider că tinerii ar trebui să aibă, începând cu vârsta de 16 ani, dreptul de vot şi dreptul de a-şi alege convingerile religioase (creştine, necreştine, atee).

2. Eu consider că este o dovadă de maximă ipocrizie gestul preoţilor români de a-i binecuvânta pe soldaţii români care sunt trimişi ca trupe de ocupaţie în Irak şi Aghanistan.

3. Eu consider că nu este normal să fie de 3 ori mai multe biserici decât şcoli în România.

4. Eu consider că, deşi populaţia României (majoritatea) se declară creştină, funcţionarea societăţii este departe de a respecta principiile creştine.

5. Eu consider că discriminarea pe baze religioase este de natură a afecta grav demnitatea umană.

6. Eu consider că Statul nu trebuie să se lase influenţat de Biserică.

7. Eu consider că nu trebuiesc alocate fonduri publice pentru activităţi religioase.

8. Eu consider că cetăţenii nu trebuiesc etichetaţi de Stat pe baza convingerilor lor religioase.

9. Eu consider că ideologia şi doctrina creştină sunt nocive, urmăresc subjugarea populaţiei unei elite plutocrate.

10. Eu consider că Iisus a existat în realitate, dar clericii creştini au denaturat mesajul său.

11. Eu consider că manifestarea în public a convingerilor religioase este de natură a afecta demnitatea umană.

12. Eu consider că dogmatismul creştin este nociv şi este cauza celor mai multor războaie şi accidente ale istoriei (măcelărirea amerindienilor, Inchiziţia, Evul Mediu, Holocaustul, accelerarea cursei înarmării, refuzul principiului că acţiunea umană degradează mediul înconjurător).

13. Eu consider că dezbaterile publice în care este prezent şi punctul de vedere creştin trebuie să ofere spaţiu de comunicare şi pentru atitudinile necreştine.

14. Eu consider că ateii sunt necreştini, dar nu anticreştini.

15. Eu consider societate umană perfectă acea societate umană în care atitudinile creştine şi cele necreştine (inclusiv atee) sunt în echilibru.

16. Eu consider că singurele principii constructive ale creştinismului sunt: iubirea, solidaritatea, mila, ajutorarea celor oprimaţi.

17. Eu consider că cele 2 curente creştine, cel catolic şi cel ortodox, nu se vor reuni vreodată sub stindardul ecumenismului.

18. Eu consider că fanaticii creştini sunt antidemocratici şi extremişti de dreapta, ultraconservatori.

19. Eu consider că prozelitismul religios poate fi permis atât timp cât nu obligă pe cineva să facă ceva împotriva conştiinţei sale sau atât timp cât nu afectează demnitatea umană a unei persoane care nu se poate opune tentativelor de prozelitism.

20. Eu consider că disciplina şcolară religie trebuie înlocuită de o disciplină neutră din punct de vedere religios numită istoria religiilor.

3 comentarii:

  1. 1. Nu e obligatoriu sa fii crestin. In plus la 16 parintii inca au o mare influenta. Si sa fim realisti - numai religia nu`i intereseaza pe tineri la varsta aia
    2. Nu sunt prea sunt deacord cu ce s`a intamplat in Irak, dar in Afganistan era nevoie sa se intervina. Prea se adunasera acolo celule teroriste. Cat despre soldati - fiecare are dreptul sa refuze "binecuvantarile"
    3. Oooo ... total deacord cu tine. Cu banii pe care`i investesc in biserici noi, s`ar putea face multe alte chestii, care chiar ajuta
    4. Desi "legile" crestinismului sunt extrem de bune, nu vor fi respectate in veci
    5. Fiecare are dreptul sa creada in ce vrea. Totusi, prin comportamentul lor, nu trebuie sa deranjeze majoritatea (a se vedea valul musulman)
    6. Foarte deacord.
    7. Banii care se dau pt activitatile astea, sunt strict electorale. Deci si aici pe aceeasi lungime de unda
    8. Nu credeam ca sunt
    9. Sunt si chestii de urmat in doctrinele religioase - vezi raspunsul 4
    10. Habar nu am

    Cu cealalta jumatate de raspunsuri vin mai tarziu. Trebuie sa ma documentez putin

    RăspundețiȘtergere
  2. eu cred ca tu nu prea ai inteles mare lucru in ceea ce priveste crestinismul si faci niste supozitii asa bazat pe cultura generala.
    la 11 chiar ai dat cu balta in bata....

    RăspundețiȘtergere
  3. @Nepoate
    1. Tinerilor ar trebui sa li se ofere posibilitatea de a refuza educaţia doctrinară creştină. Puţini elevi ştiu că pot refuza participarea la orele de relgie de la liceu.
    2. Nici în Irak, nici în Afghanistan nu s-a acţionat pe baza unui mandat al Naţiunilor Unite, ci pe baza intereselor americane. Plus că s-a dovedit că SUA a minţit când a spus că Irakul deţine arme de distrugere în masă.
    Mă îndoiesc că soldaţii au vreodată dreptul să refuze ceva, orice. Gândeşte-te: ei sunt convocaţi, fie că vor sau nu, la ceremonialul religios dinaintea plecării. Iar dacă refuză, intră în vizorul colegilor şi al şefilor şi devin dubioşi, elemente suspecte.
    Sunt etichetaţi cetăţenii în conformitate cu atitudinile lor religioase: paşapoartele biometrice şi dreptul de a le refuza. Plus lobby-ul instituţional îndreptat împotriva paşapoartelor biometrice.
    Statul etichetează de mult cetăţenii conform convingerilor lor religioase: cetăţenii care au refuzat să facă serviciul militar obligatoriu din motive religioase.
    @dadatroll
    Mulţumesc pentru comentariu şi pentru interesul pe care îl arăţi faţă de subiectul abordat de mine.
    La 11 nu cred că am dat cu bâta în baltă. M-am referit la acele evenimente care includ ceremonii sau discursuri creştine şi care exclud prezentarea oricăror altor convingeri religioase. Dacă vorbeşte în public un ortodox sau un catolic, vreau să vorbească şi un evreu, un musulman sau un ateu. Îmi consider lezată demnitatea umană de către aceste manifestări publice religioase deoarece beneficiază de sprijinul Statului şi induc ideea că majoritatea religioasă este constituită de creştini şi minoritatea, invizibilă social, de necreştini. În condiţiile în care este o diferenţă majoră între creştin declarat şi creştin practicant. Mai ales la noi în ţară. Sentimentele de supunere pe care trebuie să le manifeste credincioşii creştini faţă de clerici lezează demnitatea umană şi Constituţia care spune că toţi oamenii sunt egali în faţa autorităţilor publice. Eu dacă aş vrea să fac o manifestare publică în sprijinul ateismului aş beneficia de ajutorul Statului?

    RăspundețiȘtergere