miercuri, 27 octombrie 2010

Un sfat: Când mergeţi în Germania, nu pomeniţi de Hitler.

În perioada octombrie 2008-februarie 2009 am fost la studii în Germania, undeva în sud, la graniţa cu Confederaţia Helvetică.
Tinerii din Germania, la fel ca cei din Polonia şi Rusia, nu se consideră reprezentaţi la nivelul discursului public. Se simt alienaţi şi vor să plece din ţara lor pentru a cunoaşte alte culturi, alţi tineri de vârsta lor. Sunt curioşi şi relativ deschişi. Ei consideră că este benefic să părăsească pentru o vreme Heimat-ul pentru a-şi lărgi perspectivele.
Pe de altă parte, absolut orice german tresare dacă pomeneşti de Hitler. Este ca şi cum spui "Dracul". Se uită urât la tine, încep să şuşotească, nu-ţi spun nimic, dar îţi aruncă priviri de genul "Cine mama dracului eşti tu să ne răscoleşti trecutul". Am stat, la un moment dat, de vorbă cu un tânăr german care mi-a zis "De ce să ne simţim şi noi vinovaţi de ceea ce a făcut Hitler? Sunt vinovaţi bunicii noştri. Tot poporul german a suferit şi în timpul războiului şi după."
Aşa şi cu românii: mulţi români îţi vor spune că decembrie 1989 a însemnat Marea Schimbare, dar dacă îi întrebi cu cine au votat îţi vor spune că au votat cu Iliescu pentru că era cel popular politruc comunist din eşalonul 2.
Molima portocalie seamănă cu nazismul deoarece se radicalizează şi urmăreşte distrugerea principiilor democratice, de toleranţă şi dialog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu