duminică, 20 februarie 2011

Subiect de discuţie cu cititorii: Relaţiile de cuplu şi statutul social

Se zice că viaţa în 2 e mai ieftină decât viaţa în singurătate. Aşa o fi...

Sunt multe cupluri în această ţară în care partenerii nu au acelaşi statut social şi material: fie el aduce mai mulţi bani în casă, fie ea este principalul contributor la bugetul cuplului.

Consideraţi că partenerul care are un statut social sau material inferior ar trebui să-şi asume mai multe obligaţii casnice?

Ce rol are copilul în această chestiune?

Cum pot fi evitate certurile sau frustrările care pornesc de la o poziţionare socială sau materială inferioară faţă de partener?

Bărbaţii care au un venit mai mare decât al partenerelor alocă o cotă mai mare pentru cheltuielile casei sau pentru interese personale imediate (o bere cu băieţii, o şedinţă la un beauty salon, un gadget de ultimă generaţie)?

9 comentarii:

  1. Well,cel care sta acasa este intr'un fel nevoit sa ajute cu obligatiile casnice,ca doar nu va veni cel de la munca si va face curatenie si mancare si ea/el sa stea si sa se uite.Tine de relatia din cuplu si de cum se inteleg cei 2.Eu,una, cred intre egalitatea dintre sexe so, nu exista sunt barbat nu fac nimic! Copilul evident va sta cand cu unul cand cu celalalt, sau daca se poate cu bunicii/rude,etc. Totul depinde de relatia de cuplu si de intelegerile dintre cei doi privind oblogatiile si placerile comune.Certurile/frustrarile pot fi evitate prin comunicare, intelegere si compromis.Faza cu cheltuielile personale sau ale casei intr'o relatie de cuplu deja se impart la 2 si fiecare face cum doreste si ce doreste(asta daca tin banii la comun).

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema este că, chiar şi acum, nu s-a instaurat echilibrul. El încă stă degeaba uitându-se la pereţi sau la tv, în timp ce ea, după o zi de muncă, face treabă prin casă.
    Este nevoie de înţelegere şi cooperare.

    RăspundețiȘtergere
  3. se numeste comunicare...sau...unele sunt obisnuite sa fie supuse barbatului...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sper că unele mentalităţi s-au mai schimbat. Nu cred în roluri sociale şi culturale desemnate pentru femei sau bărbaţi. Cred în emancipare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Barbatul este desemnat inca de la inceput, de Dumnezeu ca fiind "cap de familie", adica responsabil cu intretinerea familiei mai ales din punct de vedere financiar si spiritual, crestineste. Faptul ca femeile vor sa fie "sefe" in cuplu,sa-si auda glasul mai presus de al barbatului, si sa aiba ultimul cuvant de spus, este o greseala. Chiar daca unul dintre parteneri este mai binecuvantat financiar decat celalalt, rolul barbatului este tot de a sustine familia si a-si iubi si respecta sotia, iar rolul sotiei este de a fi supusa sotului in dragoste. Si cand spun supunere ma refer la faptul ca barbatul in dragoste trebuie sa conduca, iar femeia in dragoste sa se supuna. Si daca vom construi familia si principiile familiale pe temelia credintei in Dumnezeu si a dragostei adevarate, astfel de intrebari adresate de Paul nu isi mai au rostul. Pentru ca nu vor exista diferente financiare care sa conduca la conflicte intre parteneri, nu vor exista complexe de inferioritate si banii nu vor fi cheltuiti fara sens.
    P.S: Acest comentariu l-am facut in urma experientei mele de familie. Daniela.

    RăspundețiȘtergere
  6. wow,fata draga.....in ce secol traiesti:))))))
    paul sunt tare curioasa care e parerea ta????in privinta articolului tau...

    RăspundețiȘtergere
  7. @visdetoamna
    tu ce cauti pe internet? Mars la bucatarie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Comentatoarea Daniela nu se gândeşte la cazurile în care el are un statut inferior. Fiind ateu, nu susţin principii anacronice de genul femeia trebuie să se supună bărbatului. Daniela exclude posiblitatea existenţei diferenţelor financiare, ceea ce este absurd, întrucât nu toate cuplurile sunt compuse din parteneri cu statut social sau material egal.
    Visdetoamnă, părerea mea este inclusă în comentariile postate de mine.
    Anonim: te-au dat afară de la crâşmă şi-ţi verşi prostiile aici?

    RăspundețiȘtergere
  9. Atunci cand nu sunt statuturi egale,depinzand de fiecare tip/tipa in parte incep cateva altercatii sau el se va simti prost stiind ca ea castiga mai bine(ele mai putin devin deranjate de acest lucru).Eu,una ,din experienta iti spun ca nu m'a deranjat niciodata ca castig mai mult decat tipii cu care am fost dar stiu ca ei s'au simtit inferiori mie in anumite cazuri.Dupa ce am vorbit si am pus banii impreuna deja nu mai conta cine si cum castiga atata timp cat aveam destul pentru toate cele necesare si vrute.

    RăspundețiȘtergere