duminică, 13 martie 2016

Serviciile secrete toarnă un episod la Iaşi înainte de alegerile locale.

Mi-a atras atenţia un articol din 7Est.
Pe scurt, scandal Tomaşeschi-Pentru Iaşi.
Profilul protagoniştilor este următorul:
Tomaşeschi a fost prefect de Iaşi, a fost candidat posibil pentru primărie, este în noul PNL, este obligat de regulile politice să-l susţină pe protejatul fostului şef al SRI Iaşi, generalul Tiberiu Simion, care a activat în acelaşi domeniu precum patronul UTI Grup, maiorul MApN Tiberiu Urdăreanu, arestat pentru dare de mită.
Pentru Iaşi proiectează un discurs public menit a disloca părţi semnificative din electoratul de dreapta în favoarea unui proxy. Unul dintre iniţiatori face parte din anturajul primarului în exerciţiu, dar interimar Mihai Chirica. Este pilot de raliuri precum şi ofiţerul SIE Victor Ponta. Miroase un pic şi a Mihai Răzvan Ungureanu cu Forţa Civică a lui, dar să nu intrăm acum în informaţii sensibile privitoare la securitatea naţională.
Detaliile picante abia acum urmează.
În ciuda relaţiilor cordiale dintre Tomaşeschi şi şeful operaţional al SRI, generalul Florian-Mihail Coldea, la Iaşi primarul va fi pus nu de un serviciu secret românesc "reformat", adică acest SRI extrem de competent şi care îl strânge cu uşa pe directorul Aeroportului Iaşi pentru găinăria de la Aeroport cu UTI Grup, ci un serviciu concurent, posibil SIE.
Pentru Iaşi este prezumat a fi o ramură a intereselor americane pentru ca Iaşul să fie condus de un penal şantajabil care să accepte ca Autostrada Iaşi-Târgu Mureş să fie construită de o companie americană a cărei onorabilitate nu poate fi pusă sub semnul suspiciunilor (cum a fost cazul cu Chevron), numită Bechtel. Pentru Iaşi este preacinstita surioară din provincie a Uniunii Salvaţi Bucureştiul, organizaţie sponsorizată de către americani şi condusă, nominal, de către Nicuşor Dan, cel care primeşte punctajul de la americani.
Oricum ai învârti problema pe toate părţile, dai de aceleaşi elemente:
1. SRI
-Coldea care îl simpatizează pe Tomaşeschi,
-fostul şef de la SRI Iaşi care îl manevrează pe directorul Aeroportului, candidatul PNL la primărie
-partenerul instituţional al DNA care l-a înhăţat pe Gheorghe Nichita,
-mâna care le dă câte o palmă mahărilor din Poliţie încât ajung ori puşcăriabili, fie şefi la minister
2. Americanii
-Bechtelul care aruncă cu purcoiul de bani în stânga şi-n dreapta doar doar ce-or accepta fraierii de moldoveni o autostradă care va duce nicăieri,
-noul ambasador SUA, Hans G. Klemm, care l-a vizitat pe primarul interimar şi în exerciţiu Mihai Chirica,
-grupurile de anarhişti şcoliţi în şi sponsorizaţi din SUA care au jucat sceneta teilor împreună cu Mihai Chirica (anarhişti civico-operativi cu aceleaşi profil de agitatori precum un Claudiu Crăciun, un Mihail Bumbeş şi alte figuri comice din Rezistenţă), placa cu "iniţiativă cetăţenească locală",
-legătura dintre afaceristul de succes al Armatei, Tiberiu Urdăreanu, şi contractele de achiziţie de armament uzat sau la suprapreţ băgate pe gât României de către fostul ambasador Mark H. Gitenstein.
Promovarea netransparentă a intereselor economice americane în zona Moldovei riscă să conducă la propulsarea în funcţii decizionale a unor agenţi de influenţă străini. Creşterea numărului de mafioţi pe metru pătrat va asfixia un Iaşi anemic.
Pe de altă parte, Iaşul a mai văzut blaturi politice, aşadar să nu ne prefacem extrem de uimiţi dacă domnii Chirica şi Bodea vor împărţi firimiturile de la partenerii strategici ai României, americanii de la Bechtel. Şi într-un judeţ vecin Iaşului, americanii au împărţit bunăstare urmaşilor răzeşilor lui Ştefan cel Mare: Buzatu, Renga, Bichineţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu