duminică, 6 noiembrie 2016

Comentariu la Cablograma Ambasadei SUA la București din 17 noiembrie 2006

1. Băsescu a arătat că este la curent cu operațiunile CIA în România și a arătat că influența CIA este mai puternică decât cea a FBI. Gândește prin prisma raporturilor de forță.
2. Băsescu a mințit pe americani spunându-le că corupția în Poliția Română este în scădere. Tocmai ministrul său de Interne, Vasile Baga, spunea, cu referire la DGA din ministerul de Interne, că au fost 700 de oficiali anchetați pentru corupție, multe spețe ținând mai mult ca sigur și de ofițerii de poliție judiciară din DGA.
3. Mueller leagă, implicit, imaginea de erou al luptei anticorupție proiectată asupra ministrului de Justiție Monica Macovei de activitatea publică a organizațiilor civice neguvernamentale sponsorizate de SUA.
4. În mod inexplicabil, Macovei vorbește de instanțe speciale pentru cazuri de corupție. Totuși, marea corupție se judeca și încă se judecă la Înalta Curte. Poate că se gândește la complete de judecători aleși pe sprânceană. Cu ajutorul arhivei SIPA și al altor metode de convingere...
5. Prim-Ministrul Tăriceanu pretinde că nu știe nimic, că nu a fost informat de către instituțiile statului cu privire la impactul major al infracțiunilor cibernetice. Cu toate acestea, Procurorul General Laura Kovesi, ministrul de Interne Vasile Blaga, directorul SRI, directorul SIE sunt la curent cu această chestiune.
6. Directorul FBI amintește de serviciile tehnice de la DNA și DIICOT, parchete specializate subordonate administrativ PÎCCJ, implicit Procurorului General Laura Kovesi.
7. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, se laudă cu destructurarea Brigăzii Antitero de la SRI și transferul de atribuții înspre Brigada Specială de Intervenții a Jandarmeriei Române.
8. Blaga nu recunoaște riscul terorist datorat unei comunități musulmane numeroase, în ciuda unor personaje precum Munaf, Hayssam, Yassin, Shimon Naor etc.
9. Blaga refuză să acorde SRI rolul de organ de urmărire penală în cazuri de terorism.
10. Directorul SRI George Maior punctează redimensionarea personalului SRI, la acea vreme fiind dați afară cei acuzați prin presă de poliție politică pe vremea regimului Ceaușescu. Ofițerii SRI rămași sunt obligați, desigur, să fie mai atenți la implicațiile politice ale activităților lor. Lecții ținute minte de Daniel Dragomir, Daniel Savu și Sorin Cosma.
11. Directorul SRI și cel al SIE sunt la curent cu implicarea Rusiei în economia românească, cu precădere sectoarele energiei, aluminiului și petrolului. Se face referire repetată la grupări de crimă organizată fie din actuala Rusie, fie din URSS, incluzând Ucraina și Republica Moldova.
12. Maior spune de ”factorul rusesc”, expresie care mă face să mă gândesc la ”factorul intern” al lui Aurel Rogojan, expresie care are un rol de trezire a conștiinței naționale, de respingere a implicării occidentale și adoptarea a ideologiei rusești. În fine...
13. Directorul SRI amintește în treacăt de traficul de armament, dar el nu este o problemă, este ”sub control”.
14. Directorul SRI dă o palmă serviciilor de informații militare, DGIA, spunând că SRI se ocupă de bazele militare americane. Directorul FBI nu oferă un sfat contradictoriu cu această concepție.
15. Maior se declară mulțumit de colaborarea SRI-SIE.
16. Prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea (pe cai mari după episodul ”Răpirea din Irak”) spune de ofițeri acoperiți care lucrează cu procurori și cu SIE. Să se fi pervertit conceptul prin infiltrarea parchetelor specializate și a serviciului secret concurent, SIE, taman cu ofițeri acoperiți SRI? Istoria ne va demonstra ce s-a întâmplat de fapt. Coldea are o poziție antirusească. Va avea în spate pe loialiștii din Securitate... Ciudat.
17. Dacă Macovei avea presă favorabilă în timpul vizitei directorului FBI, iată că directorul SIE se plângea de lipsa sprijinului opiniei publice pentru schimbări legislative în noua arhitectură de securitate prognozată pe vremea aceea.
18. Directorul SIE solicită SUA sprijin în problemele de la Marea Neagră la schimb cu implicarea SIE în Irak și Afganistan. Un șantaj? Puțin probabil.
19. Mueller îi arată lui Săftoiu că știe de vizita sa deja programată la CIA și-i face o invitație și din partea FBI.
Cablograma Ambasadei SUA la București se găsește aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu