joi, 15 decembrie 2016

Şeful SRI Iaşi, Radu Voroneanu-CONCEDIAT DIN SRI?

Prin intermediul serviciului Alerte Google, am primit notificare despre apariţia pe site-ul BanatulAzi a următoarei ştiri datând chiar de azi, ştire vehiculată în toată presa bănăţeană:

După un mandat destul de discret la conducerea Direcţiei Judeţene de Informaţii Timiş din cadrul Serviciul Român de Informaţii, colonelul Cătălin Peptan a fost schimbat din funcţie, urmând să fie instalat în fruntea SRI Iaşi.
În locul sau a fost numit colonelul Constantin Lolescu, 49 de ani, fost şef al SRI Caraş-Severin, care, în ultimii 4 ani, şi-a adus contribuţia la scoaterea din circuitul marilor afaceri a unuia dintre cei mai puternici oameni politici din vestul ţării, fostul vicepreşedinte al PNL, Sorin Frunzăverde, dar şi a “locotenenţilor” săi, printre care şi Ionesie Ghiorghioni, fost vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin.
Reamintim că, în luna mai 2016, Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat definitiv pe Sorin Frunzăverde la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Voturi pentru Iohannis.
Tot în aceste zile s-a produs o schimbare şi la nivelul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Timiş. În locul comisarului şef Viorel Oroș, care s-a retras la pensie, a fost numit mai tânărul său coleg, subcomisarul Ionel Basaraba.

Aşadar SRI Iaşi va avea un nou şef, pe col. Cătălin Peptan, fost şef la Timiş şi Gorj.
Rotirea de cadre între structurile judeţene ale SRI datează de pe vremea directorului Radu Timofte. Ultima rotire de cadre a avut loc în toamna lui 2012.
Schimbarea de la Iaşi survine pe fondul anchetei privitoare la moartea violentă a fiului ofiţerului SRI Iaşi col. Gheorghe Şerban, Sabin, elev admis în clasa a IX-a la Liceul de Informatică "Grigore Moisil" Iaşi, absolvent de gimnaziu al Liceului Teoretic "Vasile Alecsandri" Iaşi.
Din informaţiile prezente în presă, am concluzionat următoarele:
1. Sabin Şerban a fost asasinat de către cineva din anturajul său cu legături/informaţii în structura de protecţie internă a SRI Iaşi.
2. Tatăl băiatului a avut suspiciuni despre posibile filaje sau urmăriri asupra sa sau asupra băiatului, nefiind surprins de faptul că băiatul poseda cel puţin o armă albă cu scop de autoapărare, a cărei deţinere legală nu a fost determinată, însoţindu-l spre şcoală în dimineaţa crimei.
3. Ofiţerul SRI Iaşi care face parte din structura de protecţie internă este, în aceeaşi măsură, responsabil cu o reţea paralelă de informatori şi agenţi de influenţă ai SRI Iaşi. Un serviciu ostil a penetrat această reţea.
4. Activitatea col. Şerban a interferat cu interesele obscure ale unuia dintre şefii structurii de protecţie internă din SRI Iaşi.
5. Col. Şerban avea în subordine o reţea operativă de informatori şi agenţi de influenţă de a cărei existenţă mai ştia doar fostul şef al SRI Iaşi, Radu Voroneanu.
6. Ieşirea col. Voroneanu din rândurile SRI blochează orice anchetă internă.
7. Un fost ofiţer de informaţii, de la SRI Iaşi sau SIPI Iaşi, are cunoştinţă de implicaţiile acestui caz, având în trecut ordine de serviciu de natură operativă: infiltrare în TeleM Iaşi, infiltrare în societatea civilă ieşeană, infiltrare în Partidul Alianţa Noastră România-filiala Iaşi, acţionând fie pentru serviciul din care a făcut parte sau fiind racolat de un alt serviciu.
8. Imediat după descoperirea macabră făcută de tatăl băiatului, SRI Iaşi a lansat o alarmă publică în presa ieşeană vizând ofiţerii SRI sub acoperire care nu pot sau nu au voie să comunice cu centrala în timpul desfăşurării misiunii, dar şi reţeaua informativă a col. Şerban.

Din 1990 încoace domnii de la SRI Iaşi s-au ocupat cu tot felul de şmecherii:
1. la ordinul directorului SRI, Virgil Măgureanu zis şi Generalul Şarpe, au asigurat protecţie mafiei lui Sorin Ovidiu Vântu, patronul din umbră al FNI
2. reactivarea reţelei de informatori ai Securităţii care a intrat în conservare în 1989
3. instalarea de microfoane prin instituţii publice
4. pretinsa solicitare de colaborare adresată tânărului istoric ieşean, fost lider al UTC, Mihai Răzvan Ungureanu, fost secretar de stat la Externe, fost adjunct al Pactului German de Stabilitate condus de Bodo Hombach, fost ministru de Externe, fost Prim-Ministru, fost director al SIE
5. protecţie afaceristului arab Michael Nseir
6. prin fostul şef al SRI Iaşi gen. Tiberiu Simion, protecţie afaceristului local Iulian Dascălu, patronul Iulius Grup, deţinătorul Palas-ului
7. melanjul de mandate de interceptare (securitate naţională şi corupţie) în dosarele DNA Amanta şi Managementul Traficului
8. protecţie informativă ofiţerului KGB Boris Golovin care a falimentat CET Iaşi alături de Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica.

Eu vreau să cred că dl. col. Peptan nu a venit la Iaşi pe motiv că în Timiş s-a cam furat totul şi, în plus, mai e deficit de spioni pe-acolo, şi pe motiv că la Iaşi se tot caută febril cine ar fi venit cu un sac de bani pe care l-ar fi împărţit la stânga şi la dreapta sponsorizând o autostradă de la ruşi la unguri prin Iaşi. După 4 ani de servit patria sub oblăduirea lui Voroneanu, Iaşul se poate mândri cu o reţea extinsă de criminalitate organizată, penetrarea reţelelor paralele ale SRI, trădarea unor foşti ofiţeri SRI în favoarea altor state, falşi români provenind din Est, cu acte falsificate probabil şi prin reţeaua Corcodel, antene puternice ale Ucrainei, SIS-ului basarabean, Mossad, FSB, GRU, Turciei, asta ca să nu-i socotim şi pe "prieteni". Aş mai presupune că dl. col. Peptan şi-a trimis buzduganul înainte: recunoaşterea terenului în prealabil prin ofiţeri SRI Timiş pozând în turişti prin Iaşi.
Aş spera că venirea col. Peptan de la Timiş la Iaşi va însemna relocarea de resurse umane şi tehnice pe partea de contraspionaj. A fost scandalul din toamnă cu Vlad şi Rogojan la lansarea unei cărţi în Aula Academiei din Timişoara, scandalul cu trupa de teatru din Tmişoara care a făcut agitaţie tot în toamnă la FITPTI 2016, pierderea de anul trecut a lui Dragoş Vârlan din Timişoara.
Spor la rânit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu