marți, 4 august 2020

Bombele neexplodate de la SRI Iași

Scriam, în urmă cu ceva vreme, că primarul penal al Iașului, Mihai Chirica, a avut tupeul extraordinar să-și rupă lanțul de la gât, să se împuternicească (sic!) și să concedieze din Primăria Municipiului Iași lucrători acoperiți ai SRI plantați de pe vremea generalului Coldea.

Spuneam că vor fi urmări tragice pentru Chirica. Se pare că acesta nu a înțeles mesajul cu accidentul de mașină la o oră târzie cu un semafor defect. Ar fi păcat să aibă soarta lui Dan Condrea de la Hexi Pharma care conducea sărăcuțul de el o mașină cu sisteme electronice de ultimă generație.

Amețit de aburii alcoolului de calitate și de belșugul mâncărurilor grase servite pe la vilele de protocol ale SRI, generalul Coldea a impus schimbarea primarului Iașului, găsindu-i multe bube lui Gheorghe Nichita, nume de turnător la Secu Mihai, dar nu pe toate. Falimentul programat al CET Iași a dus la intrarea pe piața locală a Dalkia-Veolia din Franța, țară al cărei ambasador i-a oferit o tinichea sclipitoare lui Coldea. În locul său a fost instalat Chirica, perfect șantajabil.

Cunosc detalii ale acestei operațiuni deoarece am făcut parte din opoziția locală față de Gheorghe Nichita și știu multe lucruri.

Scriam, în urmă cu ceva vreme, că, în spatele tragerii pe linie moartă a zeci de afaceriști ieșeni, se află nimeni altul decât SRI deoarece aceștia acumulaseră prea mulți bani, controlau decizii pe plan local prin politicienii aflați pe statul de plată și întrețineau jurnaliști din bani murdari.

Scriam, în urmă cu puțină vreme, că SRI poate intra în jocul politic local, măturând de pe tabla de șah pionii generalului SRI în rezervă Dumitru Zamfir care protejează pe Chirica.

Așa cum era de așteptat, SRI a mutat. Unul din apropiații intimi ai lui Chirica, afaceristul imobiliar Cristin Zămoșteanu, a fost prins de către DIICOT Iași într-un dosar greu greu de tot. Deși DIICOT Iași spune că a beneficiat de sprijinul Operațiunilor Speciale ale MAI, dosarul lui Zămoșteanu a pornit de la o sesizare a SRI, ajunsă în cercetare extinsă la DOS. Aici SRI a avut grijă să nu i se vadă urma pentru a nu primi prietenul lui Chirica achitare în instanță pe motiv de implicare în urmărirea penală a unei instituții necompetente legal.

Procurorul de caz în dosarul Zămoșteanu este Daniel Horodniceanu, pe care îl cunosc bine și în care tind să am mai degrabă încredere. Poate or fi de vină și zecile de tone de hârtii din dosarele DIICOT Iași din ultimii ani cu traficul de droguri, maculatură trecută și prin mânuțele harnice ale SRI.

Singurele 3 diferențe majore dintre Securitatea comunistă și SRI sunt: au fost aruncate mănușile de box cu care lucrau ofițerii Securității, ochii filorilor au început să fie ajutați de ochii din cer și ofițerii SRI au început să vorbească corect limba română, fiind absolvenți ai unor licee și universități de prestigiu. Românești.

Revenind la titlu, în ultimii ani s-au adunat vulnerabilități în câmpul muncii operative desfășurate de către SRI Iași, și le voi enumera doar pe cele neștiute:

1. plecarea fostului șef al SRI Iași Cătălin Peptan în circumstanțe neelucidate după o perioadă scurtă în care nici nu a apucat să le cunoască pe toate doamnele de la arhivă
2. asasinarea de către un specialist a copilului ofițerului SRI Iași Gheorghe ”Gigi” Șerban
3. eliberarea din pușcărie în circumstanțe neelucidate a fostului lucrător al Poliției Iași și al SRI Iași Marius Grierosu, proxenet și pedofil violent
4. prezența în municipiul Iași a prietenului meu Daniel Florea, fost ofițer SRI Prahova, fost lucrător la Autoritatea pentru Cetățenie, fost lucrător MAI, cercetat pentru sustragere de documente clasificate din SRI
5. autodeconspirarea cu surle și trâmbițe a unui fost colaborator al meu, Dan Franco Frunzetti, patron al unei firme de sisteme de securitate, drept ofițer SRI Iași plantat în societatea civilă
6. extinderea unei rețele suspecte de spionaj în favoarea rușilor de către Constantin Țibincu zis și Vanga, zis și Titi, care pretinde că a fost ofițer la Antitero Iași, persoană pe care o cunosc bine și care mă cunoaște foarte bine, și care se află în spatele tentativelor de racolare a mea, eșuate, în Partidul Alternativa Societății Civile Iași și în Partidul Alianța Noastră România, filiala Iași 
7. deconspirarea implicării ofițerului SRI cunoscut doar ca Vlad, posibil în legătura lui Sorin Gabriel Cosma de la SRI, în dosarul Amanta de la Iași (fostul primar al Iașului a folosit Poliția Locală Iași pentru-i urmări amanta de la primărie și pentru a o amenința ulterior, amantă pe nume Adina Samson Kramer) la pachet cu forțarea candidaturii la primăria Iași a lui Dragomir Tomașeschi, vechi aliat al generalului Coldea, și fost prefect al Iașului, care a mușamalizat împreună cu SRI 3 dosare: falimentul CET, creditul Dexia și tăierea teilor. Deși Tomașeschi ar fi făcut sesizări la instituțiile statului, cele 3 dosare au constituit doar metode de șantaj politic și de ridicare la putere a lui Chirica. În peisajul național postdecembrist am mai asistat la împăcarea vechilor dușmani împotriva unui rival mai puternic.

Pe de altă parte, după ce SRI a fost izgonit din dosarele de mare corupție și toată maculatura trecută prin mânuțele harnice ale SRI a fost trimisă la incineratorul de la Tomești, Gheorghe Nichita și Vasile Astărăstoaie au devenit vectori ai unei rețele constituite în jurul unei falange de foști rezerviști SRI dați afară în timpul reformei Maior din 2005-2006, susținuți de către Rogojan sau Troncotă. Plus că Adina Samson Kramer și cu Gheorghe Nichita s-au aliat recent împotriva procurorilor, a polițiștilor și a ofițerilor SRI care au orchestrat dosarul Amanta de la care a pornit dosarul UTI.

Cred că PM Ludovic Orban a fost ”convins” să-l accepte pe Chirica în PNL folosindu-se de implicarea lui Tiberiu Urdăreanu atât în dosarul UTI Managementul Traficului din Iași, cât și în dosarul finanțării politice a PNL București.

Predicții? Odată Chirica reconfirmat primar al Iașului, de data aceasta sub culorile unui steag galben cu nuanțe roșiatice, acesta va căpăta mai multă greutate în politica națională, putând influența unele decizii referitoare la SRI Iași, Poliția Iași, parchete locale etc.

Nu știu ce cărți mai are în pa(r)chet SRI Iași, dar ar fi bine să le folosească cu cap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu