marți, 30 martie 2021

Cum se poziționează Serviciul Român de Informații față de protestele antiguvernamentale

SRI este succesorul temutei Securități ceaușiște, unul din primele 10 servicii secrete ale Războiului Rece. Din Securitatea ceaușistă s-au desprins SIE, care a dat vectori antiguvernamentali: fostul șef al SIE Silviu Predoiu și spionul dandana de la Iași, ofițerul Iuri Floroiu, Contrainformațiile Militare care au protejat informativ implicarea rezerviștilor Armatei Române în crearea AUR și Cercetări Penale, care au mușamalizat dosarul 10 August.

SRI se ocupă cu culegerea de informații din toate mediile și cu toate mijloace posibile, informații pe care le filtrează, le analizează și trimite note/sinteze/rapoarte informative beneficiarilor legali, atât factori politici, cât și instituții care elaborează politici publice.

Chiar și acum SRI deține un aparat informativ extrem de bine pus la punct. Mă bucur că SRI a încălcat legea proprie de funcționare și a început să infiltreze AUR cu lucrători acoperiți. O fi ilegal, dar este moral, din punctul meu de vedere. SRI german și SRI francez au cules permanent informații despre acțiunile facțiunilor extremiste și protestatare: AfD-Die Linke în Germania și Frontul Național și Vestele Galbene din Franța.

Implicarea serviciilor secrete din Germania și Franța în mișcările politice s-a lăsat totuși cu mare scandal. Șeful SRI german a fost retrogradat pentru că a discutat cu liderii AfD, iar Președintele francez Macron a dat cu SRI francez de pereți pentru că SRI francez nu i-a adus dovezi, chiar și fabricate, că Vestele Galbene sunt susținute de Rusia. Disensiunile dintre decidenții politici și militari au reieșit și din epurarea forțelor speciale ale Bundeswehr pentru tendințe neonaziste și demisia șefului operațional al Armatei Franceze pe fondul reducerilor bugetare decise acum câțiva ani de către Președintele Macron.

SRI face parte din arhitectura forțelor militare ale NATO, având contacte solide cu omologii din interiorul Marilor Puteri. Aici putem presupune că fracturile politico-militare din interiorul Marilor Puteri exercită un efect de influențare prin atracție și față de SRI. Adică, sub o formă sau alta, SRI se va afla, la un moment dat, pe o traiectorie opusă factorului politic, adică tabăra lui Iohannis.

Secretarul de stat MAI dr. Raed Arafat și col. dr. MApN Valeriu Gheorghiță sunt apropiați Cotroceniului și ar trebui protejați informativ de către SRI.

Din punctul meu de vedere, implicarea SRI în gestionarea crizei sanitare a fost eficientă atât timp cât anul trecut în lunile ianuarie-aprilie specialiștii și factorii politici au luat măsurile cele mai bune, în deplin consens. Cu toate acestea, jocul de-a pragurile de carantinare s-a întors împotriva decidenților politici, atât Iohannis, cât și guvernul de coaliție. Au apărut voci contestatare și în interiorul taberei Puterii: șeful CJ Timiș de la PNL și primarul Boc de la Cluj, PNL.

Pe cât este implicat SRI în sectorul Horeca, în sectorul cultural-artistic și în sectorul bugetar, pe atât ține cu dinții de pușculițele cu bani din domeniul medical, mamutul Unifarm și Praxis de la Iași, supuse anchetelor unor procurori care au sânge în instalație.

Din punctul meu de vedere, AUR a fost creat cu ajutorul unor rezerviști din serviciile secrete românești atât aflați în solda Federației Ruse, cât și tributari unei răzbunări față de epurarea din 2005-2006 a axei Băsescu-Maior. Comitetul Director al SRI, cercul restrâns al generalilor SRI care țin cheile cătușelor și ale dosarelor penale, a hotărât să nu blocheze crearea, promovarea și dezvoltarea AUR, constituind un mijloc de șantaj față de Iohannis.

Generalii care conduc acum SRI nu i-au iertat lui Iohannis hotărârea comunicată public de a nu mai accepta implicarea SRI în dosarele de mare corupție. Probabil aici directorul Hellvig este pus în poziție de inferioritate.

Faptul că nucleele de specialiști în securitate cibernetică ale SRI nu au semnalat activitatea frenetică a trolilor ruși de proveniență internă și externă este strâns legat de campania de succes pe social media a AUR. Undeva, în Comitetul Director al SRI, este un general puternic aflat pe statul de plată al Federației Ruse sau care nu dorește să incomodeze tacticile de război hibrid ale ”prietenilor din Est”.

În concluzie, SRI poate sparge protestele antiguvernamentale cum a făcut-o cu Roșia Montantă și cu Chevron, dar nu are niciun interes acum să o facă.

Interesele antagonice ale SRI și ale lui Iohannis îl obligă pe acesta din urmă să apeleze la alte forțe din arhitectura de securitate a României: Ministerul de Interne (Iohannis a condamnat mușamalizarea dosarului 10 August tongue in cheek) și la Ministerul Apărării care deține propria sa rețea de culegere de informații pe teritoriul național, cu acoperiții, colaboratorii și conservele sale.

Este evident că atacurile violente împotriva SRI pentru infamele protocoale de la baza binomului SRI-DNA au creat o stare de timorare în rândul întregului SRI.

Iohannis mai are o carte de joc: noile legi ale securității naționale și ale lucrătorului de informații. Trecerea în rezervă de către Iohannis a generalilor SRI din Comitetul Director va fi percepută drept o declarație de război, forțând SRI să adopte o poziție fățișă de susținere a protestelor antiguvernamentale. Jurnalistul cultivat de către SRI, Tapalagă de la G4Media, are rolul de a-i arăta pisica din când în când lui Iohannis.

Securitatea internă s-a mai pus odată ”în slujba poporului”, în decembrie 1989. Ce m-ar putea face să cred că SRI nu e în stare să repete gestul Securității ceaușiste din decembrie 1989?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu