vineri, 16 februarie 2024

Iașul pregătește apărarea pentru războiul cu Rusia

Sub semnătura Magdei Grădinaru, SpotMedia publică ieri, 15 februarie 2024, un amplu interviu cu istoricul ieșean Mihai Chiper din care eu rețin un singur aspect: necesitatea promovării Regimentului Mecanizat de la Iași la (vechea) Divizie Mecanizată.

Înainte de orice, repet solicitarea de a fi dați afară în șuturi trădătorii împuțiți din rândurile SRI: actualul șef al SRI Iași și șeful structurii de Contraspionaj din SRI Iași, care promovează activ interesele Federației Ruse:

1. pe vremea când era șef la SRI Suceava, actualul șef al SRI Iași a permis o activitate de propagandă rusească la Gura Humorului în anul 2018 (fotografia de la eveniment mai jos)
2. în plin exercițiu militar rusesc ca preambul la războiul de agresiune genocidar declanșat în februarie 2022 împotriva Ucrainei, Iașul primea cu brațele deschise un agent de influență rus: bașcanul Găgăuziei era primit în 2021 la Primăria Municipiului Iași de către primarul Iașului. Luna aceasta Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei, a lansat un partid politic cu o pronunțată retorică filorusă, operațiune subsumată unei agresiuni de tip asimetric.
3. în aprilie 2021, județele Bacău și Neamț erau gazdele unui forum economic cu o prezență rusească consistentă, și cu invitați din Belarus și din organizația palestiniană teroristă Hamas. Județele Bacău și Neamț deveniseră secții subordonate ale nou-înființate Direcții Regionale de Informații Iași. Contra unei sume fabuloase de bani, șeful SRI Neamț a închis ochii la prezența unor agenți SVR în instituții nemțene.
4. în octombrie 2021 Universitatea Cuza din Iași își deschidea porțile pentru un emisar cultural al Federației Ruse, acoperire diplomatică pentru un spion. Universitatea dorește să atragă studenți din regiunea Bălți din Basarabia, regiune rusofonă.
5. în martie 2022, presa centrală scria despre acțiunea de promovare a Casei Ruse, paravan al SVR, la o instituție ieșeană subordonată Ministerului Educației din România
6. în martie 2023 cel mai influent rusist/sovietolog din România, profesorul și publicistul Armand Goșu, se confrunta cu un boicot dictat de către șeful SRI Iași. La lansarea sa de carte de la Muzeul Unirii din Iași, ”Putin. Obsesia Imperiului”, profesorii universitari de la Istorie și de la Științe Politice au primit indicații să nu-și aducă studenții, deși SRI Iași are în rândurile sale, în calitate de colaboratori, profesori universitari și, în calitate de lucrători, absolvenți de la Universitatea Cuza din Iași de la Istorie și de la Științe Politice (facultate care are un program de studii destinat formării de ofițeri analiști debutanți pentru SRI și alte structuri similare).

Am avertizat de nenumărate ori despre operațiunile rusești din Iași și din regiunea Moldovei și subordonarea autorităților politico-militare românești față de interesele rusești și nu s-a făcut nimic pe linia apărării intereselor de securitate ale României. Ba mai mult, pe linia culegerii de informații, pe parcursul ultimului deceniu, Iașul a devenit hub militar rusesc, al treilea hub militar rusesc din regiune ca forță după Tiraspol și după Chișinău.

În doctrina militară românească și în documentele planificatorilor militari români cu vederi înguste, Iașul nu are valoare militară în caz de război cu Rusia. Populația civilă este aruncată pradă hoardelor barbare din republicile musulmane ale Federației și demenților din Extremul Orient care au comis atrocități la Bucea și la Irpin, în Ucraina, sub imperiul ordinelor de exterminare pusă în aplicare de faimoasele ”zachistka grupa” rusești, noile Einsatzgruppen. Tocmai din acest motiv, al desconsiderării importanței militare a orașului, Iașul nu mai are o Divizie Mecanizată, ci un Regiment Mecanizat, decimat de demisii în ultimii ani, SRI Iași are atașați cel mai slab pregătiți lucrători de informații, iar structurile MAI sunt subdimensionate, neputând ataca dimensiunea transfrontalieră a criminalității organizate, de unde și traficul de droguri larg răspândit. Pe linia Contraspionajului militar eu nu am indicii pozitive, deși cineva ar fi trebuit să fi prevăzut importanța tot mai crescută a operațiunilor militare de la Aeroportul din Bacău.

În vederea războiului cu Rusia, măsurile urgente care se impun sunt: reînființarea Diviziei Mecanizate de la Iași cu dotări de ultimă generație și cu personal suficient, multinațional dacă trebuie, și reorganizarea SRI Iași cu personal competent.

Istoricul ieșean Mihai Chiper este una din vocile care sunt ascultate de către decidenții politico-militari români, iar semnalul său de alarmă este unul real și nu unul de intimidare, de descurajare a viitoarelor atacuri rusești asupra Iașului și asupra regiunii.
Să dea Dumnezeu să fie arestați odată împuțitul de șef al SRI Iași și împuțitul de șef al structurii de Contraspionaj din SRI Iași pentru fapta de trădare națională în favoarea Rusiei.
Am zis!

P.S. Singurii care monitorizează, cu simț de răspundere, spionajul rusesc din Iași sunt americanii și polonezii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu