Domnul profesor Dumitru Oprea a publicat pe blogul Domniei Sale următoarea postare referitoare la un posibil precedent Kosovo pentru secesioniştii maghiari. O găsiţi aici.
Reacţia mea este următoarea( o găsiţi şi pe blogul domnului Oprea, dacă nu cumva o va şterge):
Nu sunt specialist în relaţii internaţionale, dar mă încumet să lansez câteva afirmaţii în această chestiune.
Balcanii şi Transnistria sunt zone latente de război. Aici se înfruntă SUA cu Rusia, bineînţeles fiecare cu aliaţii săi. Aici mai este şi zona de recrutare europeană a terorismului islamic. Aici este placa turnantă a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Nu trebuie prelungită criza geopolitică din această zonă.
UE nu va accepta niciodată modificarea graniţelor interne în sensul Ardealului autoproclamat stat independent şi pe urmă cerând, eventual, alipirea la Ungaria. UE este adepta autonomiei adminstrative şi economice, contraziceţi-mă dacă mă înşel. Cu o Ungarie şi o Românie membre ale UE nu va avea loc nicio separare teritorială în inima ţării.
România nu va cunoaşte niciodată un război de genul NATO-Iugoslavia pentru că niciun lider român nu va trimite soldaţi români să omoare cetăţeni români. Nu vor avea loc crimele, violurile şi jafurile întreprinse de către soldaţii şi paramilitarii lui Miloşevici.
Nu accept faptul că actualul prim-ministru al statului Kosovo este un fost lider al organizaţiei UCK, Armata de Eliberare a Kosovo-pro-SUA, musulmană şi teroristă. Numai intervenţia Washingtonului a făcut ca Hashim Thaci să scape de acuzaţia de crime de război pentru care foştii săi camarazi de arme au fost inculpaţi de TPI.
Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu conform căreia sub mandatul său Kosovo nu va fi recunoscut de România a fost o declaraţie pripită. O eroare strategică care îl va costa mult. Rusia a încheiat acorduri energetice cu Iranul, acorduri care împiedică, dacă nu anulează, proiectul Nabuco. Deci situarea noastră, temporară sper, de partea Rusiei nu a adus niciun beneficiu.
România a refuzat să rămână aliat tradiţional al SUA nerecunoscând independenţa Kosovo şi adoptând o poziţie prea dură.
Dacă Marile Puteri: SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Austria, au recunoscut deja independenţa Kosovo sau au anunţat că o vor recunoaşte, cine este România să adopte într-o chestiune majoră o poziţie contrară aliaţilor tradiţionali? Cine ne-ar furniza asistenţă militară împotriva unei posibile agresiuni a Rusiei? Nu NATO? Şi NATO cuprinde toate statele sus-menţionate mai puţin Austria. Ce state ne-au făcut lobby pentru intrarea în NATO şi UE? Rusia, poate?
Ardealul -cele trei judeţe, HarCovMur, nu va ajunge stat independent, nici măcar enclavă, deoarece în afara unor lideri radicali, populaţia din această regiune are probleme mai importante pe agenda zilnică decât secesiunea de România.
România este stat de graniţă al UE şi al NATO. Cele două organizaţii, dar şi SUA nu vor accepta niciodată, sub nicio formă, tulburări la graniţa cu o Mare Putere în plină ascensiune: Rusia.
Nu oferiţi separatiştilor maghiari posibilitatea de a scinda ţara în două şi de a aduce România în pragul unui război civil.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu