luni, 21 aprilie 2008

Acuzatii grave la adresa conducerii UAIC

Conf. dr. Florea Ioncioaia a luat atitudine pe blogul Domniei Sale impotriva pretinsei numiri abuzive a lect. drd. A. Lazescu in functia de director al Departamentului de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Facultatea de Litere.
Lect. A. Lazescu este membru GDS, membru in CA al TVR, patronul Ziarului de Iasi si finul prof. Daniel Condurache, singurul profesor care a primit vreodata dispensa de la Senatul universitar pentru a desfasura activitati didactice si la UAIC si la UTI.
Argumentul conf. dr. FLorea Ioncioaia este urmatorul
Conform OMEdC 2538/01.11.2007 si HS 5/13.12.2007, functiile de sef de departament nu pot fi ocupate decît de cadre didactice cu titlul didactic de profesor sau conferenţiar universitar. Cerinta careia d-l Lazescu nu-i raspunde, acuza d-l Ioncioaia.
Printre altele, d-l Ioncioaia mai acuza nerespectarea procedurilor democratice de catre gruparea Condurache.
Textul integral al atacului d-lui Ioncioaia il puteti gasi AICI.
In calitate de membru in Consiliul Facultatii de Litere si de membru al comunitatii universitare, examinez cu diligenta maxima argumentele d-lui Ioncioaia pentru a vedea in ce masura ma pot ralia atacului Domniei Sale la adresa conducerii UAIC.
Observatii procedurale:
1. Daca se merge cu semnalarea abuzului pana la MEdC, Senatul UAIC poate invoca autonomia universitara. Dar trebuie vazut in ce masura deciziile Senatului pot anula prevederile legale.
2. Solutii posibile:
-refacerea alegerilor la DJSC cu respectarea procedurilor democratice
-in cazul in care cel de-al patrulea rand (!) de alegeri nu va duce la rezolvarea situatiei, se poate apela la o dispensa dar de data aceasta in sensul numirii de catre Senat a unui conf. univ. dr sau a unui prof. univ. dr. in functia de sef la DJSC.
-asumarea conducerii DJSC de un alt profesor, tot de la Litere, publicist iesean
-asumarea conducerii DJSC direct de catre prof. dr. St. Avadanei
-asumarea conducerii DJSC direct de catre Rectorul UAIC, prof. dr. V. Isan
-eliminarea DJSC din organigrama Facultatii de Litere si a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi si trimiterea studentilor acasa
Toate solutiile prezentate au nevoie de aprobare din partea Senatului universitar.
Nesolutionarea situatiei de la DJSC se poate transforma intr-o bomba cu efect intarziat (gen UPA, Xenopol) in ceea ce priveste credibilitatea Universitatii pe plan national si international, credibilitate deja pusa la indoiala de implicarea fondurilor UAIC in promovarea Irinei Schrotter. Comisia de Etica a UAIC intarzie sa dea verdictul in cazul Juravle.
DE CE?

2 comentarii:

  1. nici nu vreau sa ma gandesc la cat de competenti sunt dumnealor daca nu sunt in stare sa-si aleaga un sef!!!dar,probabil, e greu sa alegi pe cel mai bun dintre cei mai buni(a se vedea si ce ziar bun este Opinia(sic!))

    RăspundețiȘtergere
  2. La Jurnalism este vorba de o paralizie decizionala. Foarte multi profesori au fost adusi si impusi de Condurache.
    Solutia cea mai buna este alegerea fie a d-lui Ioncioaia, fie a d-lui Popa, fie a unui conf. sau prof. dr. tot de la Litere cu valente publicistice. Nu dau nume pentru ca sper ca vor fi contactati pentru o eventuala candidatura de criza.
    Am retineri semnificative in a cataloga Opinia drept ziar serios...

    RăspundețiȘtergere