luni, 31 martie 2008

Opinia reinterpretata

Jocuri politice la Universitatea Cuza
Bocancul liberal a zdrobit neutralitatea politica a Universitatii

Cea mai trista zi din viata mea de student

Saptamana trecuta, Andreea Archip, redactorul-sef al Opiniei, protejata profesorului Daniel Condurache, umplea paginile ziarului studentesc cu remarci sarcastice referitoare la iesirea presedintelui Basescu impotriva calomniilor emise de media ce au aveau in centrul atentiei pe mezina familiei Basescu. De asemenea Andreea Archip comenta intr-un registru ironic campania lui Dumitru Oprea "Salvati Copoul" de stopare a procedurii de inregistrare la OSIM a marcii Copou de unul din finii primarului Gheorghe Nichita. Keyword: decredibilizare. Citind editia de saptamana trecuta mi-am dat seama ca Daniel Condurache face joc cel putin dublu.
Saptamana asta, in editia tiparita a Opiniei, paginile 4 si 5 combina figurile dubioase ale unor lideri studentesti, Daniel Juravle si Ionut Ganju, cu imaginea europarlamentarului Dumitru Oprea. [Nota pentru neinitiati: Daniel Juravle este presedintele Ligii Studentilor Economisti si, in acelasi timp, reprezentantul studentilor in Biroul Senatului, Ionut Ganju este presedintele Aliantei Studentilor Romani.]
Cum se citeste corect articolul de pe pagina 5, cu Ionut Ganju.
1. Din august 2007, Ganju se bate cu primarul. Nu a obtinut nimic. Este negociator sub orice critica.
2. Ganju este singurul lider studentesc care merge la primarie sa ceara. Niciun alt lider studentesc, nicio alta organizatie nu-l sustine. Liga lui studenteasca nu sta prea bine cu legalitatea.
3. Este an electoral. Ganju termina facultatea. Vrea un post caldut in administratie (vezi cazurile Gust, Banicioiu, Caliman, Danga). Se foloseste pe mediatizarea sa pentru a-si crea oportunitati fata de decidenti politici interesati in a-si asigura fie sprijinul studentilor, fie in a-si asigura linistea prin parafarea unor intelegeri de neagresiune.
4. Punctul de vedere al primariei este prezentat defavorabil, Ganju beneficiaza de focalizarea media.
5. Sunt cel putin cativa zeci de studenti care citesc Opinia. O parte din ei discuta cu colegii si prietenii problematica sociala. Informatia a fost raspandita rapid. Publicul-tinta a fost contactat.
6. Studentii au "aflat" in editia de azi ca un lider de-al lor se razboieste cu primaria pentru a obtine niste drepturi/facilitati/privilegii (interpretarea va apartine). Mesajul articolului este urmatorul: "uitati ce rau e Nichita si mai vrea sa castige inca un mandat de primar, nu cumva trebuie pedepsit?", total subiectiv tonul, manipulare subtila (sau nu).
7. Scopul publicarii articolului: crearea unei mase critice de studenti nemultumiti de atitudinea lui Nichita pana la un punct in care protestele de strada sau greva generala vor parea spontane, binevenite. Complementar: Identificarea si exagerarea in mentalul colectiv studentesc a unui conflict studenti-Nichita.
8. Daniel Condurache, cunoscut drept un prieten al lui Dumitru Oprea, ofera ditamai spatiu pentru a-l scoate pe Ganju, pentru a-l legitima mediatic si institutional. Daniel Condurache face joc cel putin dublu sub urmatoarele aspecte: il forteaza pe Dumitru Oprea sa-l accepte drept partener de dialog pentru jocurile de culise din cadrul miscarii studentesti din Iasi. Dumitru Oprea spunea la Tele M ca revendicarile lui Ganju trebuie justificate, nu haulite. Dar Dumitru Oprea nu este genul de om care sa apeleze la campanii murdare. Deci Daniel Condurache il ia de manuta pe Ganju si ii spune lui Oprea: daca nu vrei sa te tranteasca, discuti cu el. Aici Daniel Condurache face jocul noilor stapani de la Universitate care il obliga pe Dumitru Oprea la compromisuri.
9. Ganju si oamenii politici care il manevreaza pregatesc terenul pentru un protest fie si de mica amploare, dar care va fi hipermediatizat, impotriva baubaului din Roznovanu. Mai probabil va fi o greva de 2-3 zile.
10. Cand va fi greva, clar anti-Nichita, Oprea va trebui sa ia atitudine. Si nu va lua atitudine impotriva grevistilor al caror protest va parea legitim. Adomnitei, cred, va pastra o atitudine neutra, se va furisa pe langa subiect, va pleca cateva zile din tara, se va imbolnavi, isi va pune piciorul in gips, va fi racit etc. Motivatia lui: pactul de neagresiune Fenechiu-Nichita. Dar jocurile sunt deja facute.
Urmatorul aspect: pagina 4 din Opinia din aceasta saptamana: Ionut Fantaziu, student la DJSC care in general scrie bine si corect-mai putin acum, il spala strasnic pe Juravle de suspiciunile de asociere cu Irina Schrotter si cu dusmanii lui Oprea din Universitate. Cu foarte multa diplomatie si cu un tact deosebit (jos palaria), Carmen Avadanoaei spunea altceva saptamana trecuta, in ultima pagina a editiei tiparite.
Asadar Daniel Condurache il impinge pe Dumitru Oprea sa stea la aceeasi masa cu Ganju si Juravle, studenti care l-au atacat politic tocmai din postura de reprezentanti ai studentilor.
Rectorul Isan nu a luat atitudine fata de ce s-a intamplat la Miss Cuza. Fie i s-a spus de catre noii stapani: stai in banca ta, fie dinainte de Miss Cuza a fost avertizat asupra ceea ce urma sa se intample si i s-a zis: ciocu' mic ca altfel zbori rapid.
Universitatea Cuza este intr-o profunda criza de imagine si institutionala. Neutralitatea sa politica a fost aruncata cu scarba pe Bahlui. Rectorul Isan nu mai are niciun control nici asupra Biroului Senatului si nici asupra Senatului universitar.
Mai mult ca sigur ca sunt unele aspecte pe care nu le-am sesizat, manevre de culise pe care nu le cunosc.
Deci Daniel Condurache este ultimul pana acum din lista de fosti aliati si prieteni ai lui Dumitru Oprea.

Ce urmeaza, doamnelor si domnilor?

Bibliografie obligatorie:
Codul de Etica al UAIC, atentie la art. 7, 15, 19 p)
Opinia 1
Opinia 2
Opinia 3
Opinia 4
7est
Daniel Juravle
Cosmin Vaman 1
Cosmin Vaman 2
Irina Schrotter
Marius Danga
Cristian Anechitei
Albinutzul (personajul a sters comentariul ce ma avea in centru si nu am putut sa salvez pagina cu pricina, dar cititorii mei fideli o stiu, a fost o miscare proasta din partea lui)
Cu voia Dvs., ultimul: Paul Sava

NOTA: Este posibil sa reeditez articolul in cursul serii sau maine dimineata. Salvati aceasta pagina web daca aveti nevoie de material de studiu.
Update:
Am gasit articolul lui Albinutzul. Aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu