sâmbătă, 10 mai 2008

Coincidenta sau nu?

UAIC a incredintat direct unele contracte de reabilitare de cladiri unor firme locale. De ce?
"Tipul procedurii
Negociere fara anunt de participare
Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare:
• Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice " - SEAP-Serviciul Electronic de Achizitii Publice.
Daca serviciile mentionate in anuntul de atribuire puteau fi efectuate si de alte firme, de ce numai unele firme castiga anumite contracte?
De exemplu
  • Firma X primeste contractul Y fara licitatie pentru serviciile Z pe motiv ca serviciile pot fi furnizate numai de firma X.
  • Firma A primeste contractul B fara licitatie pentru serviciile C pe motiv ca serviciile pot fi furnizate numai de firma A.

Ce se intampla daca Z=C si X difera de A (adica exact acelasi tip de servicii)?

Poate intelege careva de ce UAIC a atribuit contracte asa de multe si asa de grase Conestului, copilul de suflet al lui Oprea.

Ce se intelege prin "negociere fara anunt de participare " sau prin "procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare"? Ce este mai precis aceasta negociere? Care sunt participantii la aceasta negociere? Autoritatea contractanta si acel operator economic caruia i-a fost atribuit contractul? Sau sunt mai multi operatori economici?

Cand spui "criterii de atribuire" si le asociezi cu "motive tehnice", asta ar putea sa insemne ca unele firme sunt favorizate.

Pentru specialistii in drept comercial: Comparati anuntul de atribuire 24595/12.02.2008 cu anuntul 24654/12.02.2008.

Voi ce stiti despre toate astea? O fi legale sau nu?

6 comentarii:

  1. Autoritate contractanta-Lista participanti-Denumire participant: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"-Judet:Iasi. Click pe Cauta. Click pe lupa. Click anunturi de atribuire.
    http://www.e-licitatie.ro/Public/Common/Notice/CNotice/CNoticeList.aspx
    Mi se pare ciudat ca site-ul nu este indexat de niciun motor de cautare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Apropo stiai ca esti de-a dreptul patetic?
    Cel putin faza cu telefoanele m-a dat pe spate...
    Legat de subiectul care-l descrii acolo eu spun ca nu stai prea bine cu interpretarile legislative si cu aritmetica. Mai straduieste-te.

    RăspundețiȘtergere
  3. incerc marea cu degetul.
    In ceea ce priveste telefoanele de amenintare, am decis ca merita sa-mi asum riscul in numele tinerilor ucisi in '89 pentru democratie si libertate de exprimare-constiinta.
    multumesc pentru incurajari.
    il astept pe valy greavu sa comenteze la acest articol cu insinuari la adresa jupanului sau.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare" este o procedura de achizitie publica recunoscuta de lege (OUG 34/2006 - legea Achizitiilor publice) la fel ca cererea de oferta si licitatia deschisa. Diferenta este ca daca alegi una dintre ultimele doua esti obligat sa publici in SEAP un anunt/invitatie de participare astfel incat oricine de oriunde in lume (vezi: http://ted.europa.eu/) daca o alegi pe prime (procedura trebuie sa indeplineasca anumite conditii) nu mai esti obligat sa pubilici acel anunt. Inviti pe cine s-a stabilit prin nota justificativa de demarare a procedurii ... si gata.

    Am fost destul de coerent?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am inteles un pic. Se vede ca ai pregatirea necesara pentru a lucra unde lucrezi acum la BRMI. Ai fost la FEAA?
    Totusi nu m-ai lamurit: Conestul a castigat legal toate contractele in situatia mentionata?
    Cred ca trebuie sa fac si niste studii economice. Sau sa vorbesc cu cineva din administratia UAIC...

    RăspundețiȘtergere
  6. UAIC a aplicat aceasta procedura (cea de negociere) bazandu-se pe o exceptie care spune ca, daca din motive tehnice lucrarea nu poate fi facuta decat de un singur operator economic poti "negocia" cu acesta. Pentru asta CINEVA ar trebui sa semneze o nota justificativa de aplicare a procedurii de negociere in care sa argumenteze ca lucrarea respectiva nu o poate face decat X. Nu stiu ce a scris acel CINEVA in nota ... imi este greu sa-mi inchipui. Eu unul am vorbit cu patronul unei mari firme de constructii din Iasi care mi-a spus ca nu ar fi avut nicio problema sa faca acea lucrare.

    RăspundețiȘtergere