marți, 2 septembrie 2008

Esec total pentru PD-L Iasi comparativ cu euroalegeri

La euroalegeri PD a scos pe municipiu 29.56%, iar PLD 19.25% adica 48.81% impreuna. La localele din 2008 PD-L a scos pe Iasi la Consiliul Local 36.87% adica cu 11.95% mai putin. Aproape un sfert din alegatorii PD si PLD nu au mai votat la Iasi PD-L la locale.
La euroalegeri PSD a scos pe municipiu 19.76%, iar la locale 35.58%. Scorul PSD la locale aproape s-a dublat.
La euroalegeri PNL a scos pe municipiu 13.01%, iar la locale 11.07%. Scadere de 15%.
La euroalegeri PD a scos pe judet 26.84%, iar PLD 10.29% adica 37.13% impreuna. La localele din 2008 PD-L a scos pe judetul Iasi la Consiliul Judetean 30.8% adica iarasi cu aproape 15% mai putin. Se pare ca atat la municipiu, cat si la judet fuziunea in Iasi a PD si a PLD a esuat total. PD-L a obtinut de fiecare data mai putine voturi decat alianta informala PD-PLD la euroalegeri.
Fata de euroalegeri votul pe judet la CJ pentru PSD arata o crestere de 1 procent.
Fata de euroalegeri votul pe judet CJ pentru PNL arata o crestere de 6.24% adica PNL a luat cu aproape 40% mai multe voturi la locale decat la euroalegeri (16.26%-22.5%). Repet, situatia este raportata la judet. AICI SE VEDE CA PNL A FRAUDAT ALEGERILE LOCALE IN JUDETUL IASI! Este o diferenta uriasa intre voturile acordate PNL in municipiu si cele acordate in judet, la cele doua alegeri.
Esecul PD-L la Iasi nu trebuie imputat numai lui Dan Carlan. Proasta campanie a lui Dan Carlan in judet a permis si acumularea de voturi inspre PNL, mai precis spre Traian Dobre.
Dar in municipiu, Dumitru Oprea a fost sanctionat dur de electoratul PNL. Probabil ca la euroalegeri PLD a obtinut acel scor fantastic din cauza ca pe lista PLD figura si ieseanul Dumitru Oprea. PD-L s-a culcat pe o ureche crezand ca in urma euroalegerilor Dumitru Oprea s-a prefigurat ca un vector local de imagine redutabil raportat la masinaria PSD. Fals! Oprea a obtinut in turul 2 cu aproape 8 mii de voturi mai putin decat Nichita. Or, diferenta de 8 mii de voturi reprezinta voturile acordate slabanogului de la Educatie.
Este posibil ca la Iasi, electoratul PNL sa devina ca si la Bucuresti anti-Basescu si anti-PD-L si dispus la compromisuri cu neocomunisti. Una din conditiile necesare ca PD-L sa piarda si legislativele...
Asadar, vot negativ impotriva lui Dan Carlan in oras, DA, dar si impotriva lui Dumitru Oprea in turul 2! De ce sa fie scos drept tap ispasitor senatorul care s-a zbatut pentru ca la Iasi sa functioneze Institutul Regional de Oncologie (pe Moldova), cu alocare financiara de 27 milioane de euro pentru dotare ultraperformanta. Dupa Cluj si Fundeni, iata ca cei 5,5 milioane de moldoveni vor avea si ei o sansa de supravietuiere la cancer. Dan Carlan este politician cu state vechi si va gasi el ocazia de a lovi pe contestatari fix in moalele capului. Cred ca Dan Carlan accepta sa fie executat politic de politrucii lui Oprea (Oajdea, Movila, Popa) pentru ca stie ca dupa legislative va fi si randul lui Oprea sa fie executat politic. Am incercat sa gasesc explicatii pentru tentativele timide de a se apara ale senatorului Carlan si cred ca este singura explicatie credibila. Carlan stie ca daca el cade, in putin timp cade si toata organizatia.
Plus ca in PD-L fuziunea nu a mers prea bine. Desi o mare parte din vechii PD-isti l-au luat in brate pe Oprea si ii pupa intr-o veselie papucii, inca mai sunt membri fideli lui Carlan si in organizatia municipala si in organizatia judeteana. Oprea si oamenii sai nu au capacitate organizatorica de a asigura o reprezentare adecvata pentru PD-L pe judet. Oprea e finut, delicat, nu se atinge el de potlogariile din judet. Plus ca in conditiile in care conducerea judetului este la PSD, ce sprijin ar putea sa ofere/promita primarilor comunali ieseni ai PD-L un viitor sef de organizatie judeteana la PD-L din aripa Oprea? Si cu un guvern din care se pare ca PD-L nu va face parte...Reconstructia PD-L pe judet va dura cel putin 2 cicluri electorale.
Si inca ceva: la o conferinta de presa, Oprea a aparut cu o casca de constructor, aluzie probabil la ordinul presedintelui Basescu de a se construi o autostrada politica Bucuresti-Cluj-Iasi. Oprea poata ca sta linistit gandindu-se ca daca Basescu nu l-a executat pe Blaga pentru pierderea alegerilor, atunci maidanezul din provincie poate sa doarma in continuare. Posibil si asa si asa. Dar Zeus este imprevizibil.
Later edit
Distinsul Aurel Dobasu pare sa-mi dea dreptate.

Un comentariu:

  1. Cred ca faci erori in comentariul tau. Prima si prima eroare este faptul ca privesti lucrurile dintr-o maniera contabila, PD la euro parlamenter a luat scorul A si PLD scorul B asta nu inseamna ca daca cele doua partide s-au unit automat C = A + B.

    Liberalii au varsat cu bani in Iasi si asta s-a vazut, de ex eu eram pro PD-L, insa cand am vazut dezastrul numit Oprea am preferat sa votez Adomnitei desi nu imi este simpatic deloc. Am considerat domle astia isi doresc cu disperare Iasul si chiar o sa se chinuie sa faca ceva sa obtina voturile. Si daca datorita lor se continua a se varsa fonduri aici ii mai votez odata.

    Decat un intelectual pervers mai degraba un cioban cu principii.

    RăspundețiȘtergere