1.
Lucian Dan Teodorovici isi lanseaza astazi noul roman
Scriitorul Lucian Dan Teodorovici isi lanseaza astazi ultimul roman, publicat la editura Polirom, "Celelalte povesti de dragoste".
Evenimentul, la care vor participa Liviu Antonesei, Doris Mironescu si Antonio Patras, va avea loc de la ora 18.00 la Libraria Avant-Garde de pe strada Lapusneanu.
"In «Celelalte povesti de dragoste», Lucian Dan Teodorovici este un excelent povestitor de intimplari si un regizor ingenios al unui complicat balet de personaje. Scrisul sau a ajuns la maturitate: suporta orchestrari diferite, executind ireprosabil partituri grave, ca si gratios-minore. Dar, ce e mai important, prozatorul descopera acum o noua lume, pe care o trece in revista amuzat si cuprins de melancolie. E lumea «celorlalti» si a sufletelor lor pacatoase si suferinde, a povestilor lor ridicole si sfisietoare", descrie noul roman Doris Mironescu.
2.
Un reputat cercetator german al arhivelor Stasi conferentiaza miine la Iasi
Georg Herbstritt, de la Oficiul pentru Administrarea Arhivelor Stasi din Berlin, unul dintre cei mai reputati cercetatori ai fostei securitati est-germane, conferentiaza miine la Iasi. El va sustine conferinta "Studiind istoria impreuna: studii de caz despre interdependenta dosarelor de Securitate si a documentelor Stasi", incepind cu ora 17.00, in sala H1 din corpul H al Universitatii "Al.I. Cuza".
Scopul acestei conferinte organizate de Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului in colaborare cu Fundatia "Konrad Adenauer", este sa ofere celor interesati o imagine despre istoria comuna a celor doua servicii secrete comuniste pornind de la cazuri concrete si abordari similare. In afara acestei conferinta de joi, cercetatorul german va mai sustine si o serie de cursuri si seminarii in cadrul programului de master "Istoria comunismului romanesc".
Invitatul Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului a studiat istoria contemporana si teologia catolica la Universitatea din Freiburg. Acum zece ani, a devenit cercetator in cadrul Departamentului de Cercetare si Educatie al Oficiului pentru Administrarea Arhivelor Stasi din Berlin. Pe parcursul anilor, a publicat numeroase studii despre operatiunile Stasi impotriva Germaniei Federale si despre colaborarea intre serviciile secrete est-germane si cele romanesti. In 2005 a publicat, impreuna cu Stejarel Olaru, volumul "Stasi si Securitatea".
Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului a fost infiintat printr-un protocol de colaborare incheiat intre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si Facultatea de Istorie a Universitatii "Al.I. Cuza", in 2006.
Dilema mea este urmatoarea: sa merg la german si sa dau nas in nas cu intelectualii de casa ai PNL (Cioflanca, Turliuc, Bratescu etc.) sau sa dau de cei 1.5 intelectuali de casa ai PSD la lansarea cartii unui scriitor de succes din Iasi? Ce subiect m-ar atrage? Istorie sau literatura? Ce intelectual este mai percutant? Un german sau un roman? Am sa dau cu banu' sa nu se supere niciun abonat al blogului meu! N-am timp sa particip la ambele evenimente. Bai, de ce n-am si eu clone?
Uite ca ai fost la CSCP si nu te-ai intalnit nici cu Bratescu, nici cu Turliuc si nici cu Cioflanca care de altfel e plecat din Iasi de luni bune.
RăspundețiȘtergereEu zic ca ai facut alegerea buna.
Vlad Mercori
Sunt de acord. Maine voi scrie un articol pe blog despre conferinta neamtului. Tu erai tipul slabut, ala cu ochelari sau ala cu barba?
RăspundețiȘtergerecel de la calculator :P
RăspundețiȘtergereToate bune.
scz:D
RăspundețiȘtergereE adevarat ca CSCP este satelizat de Basescu si de americani? Am vorbit cu cineva care a ras cand i-am spus de intelectualii de casa ai PNL pe care ii asteptam la neamtz.