sâmbătă, 22 august 2009

Când titlul manipulează: "Moldovan Communists Say 'No' To Joining Opposition"

Radio Europa Liberă
Observaţia mea: cele 4 partide, PLDM-PL-AMN-PDM, dispun de suficiente voturi pentru a alege un guvern democratic necomunist, deci după alegerile legislative anticipate din iulie Opoziţia la Voronin a devenit Puterea, numită şi Alianţa pentru Integrare Europeană. Funcţia de şef al statului va reveni se pare către PCRM ca urmare a ordinelor date de Moscova şi indiferenţei manifestate de SUA, UE şi România, dar şeful guvernului şi şeful legislativului moldovean vor fi reprezentanţi al Blocului Anti-PCRM. Curtea Constituţională de la Chişinău ar putea interveni şi preşedintele RM ar putea fi, interimar, preşedintele Parlamentului.
Pe întreg parcursul articolului Radio Europa Liberă, Filat este băgat cu forţa în opoziţie.
Aveţi tot dreptul să mă acuzaţi pentru pesimism dar cred că Lupu va trăda:
-Lupu votează guvernul AIE
-AIE nu poate impune un nou preşedinte
-Lupu îşi va retrage sprijinul pentru AIE şi guvernul AIE până la prezidenţialele din România, cel târziu până atunci
-Lupu, tot PDM sau o facţiune PDM votează guvern şi preşedinte din partea unei înţelegeri politice punctuale din care va face parte şi PCRM
-instabilitate de tip ucrainean

Atâta timp cât AIE poate forma guvernul şi fără PCRM...Chestia e că nici PCRM nu poate deţine toate pârghiile Puterii. AIE reprezintă Opoziţia, perfect de acord domnilor de la Radio Europa Liberă,dar exact în aceeaşi măsură în care şi PCRM reprezintă Opoziţia. Eleonora, mi se pare că ai o ţară care nu prea are şanse să aibă un guvern legitim democratic şi stabil.
DAR
Constituţia RM spune

Articolul 98: Învestitura

  1. După consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru.
  2. Candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.
  3. Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
  4. În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.
  5. Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurămîntului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova.
Nu mai înţeleg nimic. O să fie în Moldova la fel ca în Belgia???

Un comentariu:

  1. Paul, când critic pesimismul bazat pe fapte care încă nu s-au întâmplat, am în vedere principiul "Nu dăuna!".

    Nu mă apuc să presupun ce va fi şi cum va fi. Sunt mai multe articole în Constituţie pe care juriştii le explică în mod diferit...
    Dar am impresia că lui Lupu îi place mult în tabăra democraţilor, îi place că a ieşit din umbra lui Voronin şi este pe cale să ajungă mai important decât fostul său şef.
    Nu vom şti niciodată cu adevărat ce înţelegeri există în politică, câte din ele sunt aplicate întocmai şi în cazul câtor din ele planurile sunt modificate pe parcurs.
    Dacă la 28 august democraţii îl aleg pe preşedintele Parlamentului (vot secret), deja e de bine :)

    RăspundețiȘtergere