duminică, 31 octombrie 2010

De ce nu intră profesorii din judeţul Neamţ în grevă generală.

Sunt mai multe cauze, dar cea mai importantă este legată de inexistenţa unui fond de grevă solid la nivel judeţean.
Sindicaliştii din educaţie din Neamţ plătesc la sindicat o cotizaţie de 0.5% din salariul brut, din care 0.05% reprezintă fondul de grevă.
Marea majoritatea a judeţelor strâng de la sindicalişti 1% din salariul brut, din care 50%, adică o.5% din brut, reprezintă fondul de grevă.
Eu acum plătesc la sindicat între 4 şi 6 lei pe lună, din care fondul de grevă înseamnă 0.4-0.6 lei lunar, să zicem, în medie 0.5 lei.
Voi putea sta în grevă o lună şi să primesc de la sindicat cel puţin 600 lei în 100 de ani.

0.5 lei/lună x 12 luni/an x 100 de ani = 600 lei (22 de zile lucrătoare consecutive în care mă aflu în grevă)

Dacă îmi va creşte salariul brut, prin mila lui Băsescu, şi ca urmare a obţinerii definitvării în învăţământ, şi dacă FSLI Neamţ va strânge de la sindicalişti 1% din brut, din care 50%, adică 0.5%, să fie fondul de grevă, îmi voi putea permite să fac grevă astfel:

Simulare
Cotizaţie lunară 15 lei
Din cotizaţie lunară 7.5 lei fond de grevă
Pentru a primi de la sindicat 600 de lei pentru 22 de zile lucrătoare succesive de grevă, trebuie să cotizez aproximativ 7 ani.

7.5 lei/lună x 12luni/an x 7 ani = 600 lei

Celelalte cauze chiar nu mai contează.
Cred că nu trebuie condamnate cadrele didactice care raţionează astfel:
Dacă sindicatul nu-mi poate plăti o grevă generală de o lună, iar conducerea ţării nu este deloc dispusă a accepta revendicările salariale, de ce să fac grevă pe banii mei?

4 comentarii:

  1. Se plateste o cotizatie de 1% in cazul in care esti membru de sindicat. Cotizatia de 0,5% o platesc cei care nu sunt membri de sindicat datorita CCM la nivel de ramura.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Aline, ştiu că judeţul Neamţ se numără printre singurele din ţară unde cotizaţia la sindicat înseamnă 0.5% din salariul brut. Nu ştiu cât plătesc un salariat nesindicalizat. Pe luna septembrie, la un brut de 968 lei am plătit 5 lei la sindicat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant! Eu ca nesindicalist am platit acelasi procent din salariul brut! Stii cumva unde este specificat clar acest aspect?

    RăspundețiȘtergere
  4. Aline, această informaţie o am de la liderul judeţean al FSLI Neamţ, adică profesorul GP, vicepreşedinte naţional al FSLI.

    RăspundețiȘtergere